用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何面對失敗⋯⋯
樓主: 麥子仲肥
go

如何面對失敗⋯⋯   [複製鏈接]

引用:放鬆D,現在只是第一步,仲有慢長的路。比你

原帖由 Sam1018 於 15-10-23 發表
放鬆D,現在只是第一步,仲有慢長的路。比你考到,你又想抽獎,抽唔到又要叩門,其實到最後都總會有學校收, ...
Agree, Relax~還有漫漫長路

回覆:如何面對失敗⋯⋯

其實,你要明白你的反應會直接影響小朋友既情緒。咩叫失敗?無直資私小就失敗?我小朋友係前年面試學校,我只係平常心!得個三十分鐘,可以見得啲咩?而且我只係見兩間私小(其中一間不是太心儀)得就得唔得就算!我小朋友係無壓力下係當去玩,考完仲同我分享一下面試情況!問下佢感受,明白佢!因為,他還是一個五六歲既小朋友呢?漫漫長路 。。。加油!

oho1  exactly !  發表於 15-10-24 02:57

其實健健康康過每一日已經係相當成功了。 又何必為左呢啲"遊戲"破壞兩父子感情呢? 試問 fresh grad 出黎見左幾多份工先有老闆請? 請你果份又係唔係你理想果份? 可能你又真係順順利利要乜有乜, 難道面對挫折不是成長與學習的一部份? 我總不相信每個人都順風順水一世, 所以小時候知道及面對不如意是十分寶貴的課堂。而家好多小朋友好容易放棄自己就係佢地唔識面對及處理逆境。 試從小朋友角度看, 其實佢地都好失望, 佢地要嘅係關心及重拾信心, 仲有係自己最親的人嘅認同, 並唔係繼續被責備...... 加油, 在陪伴小孩成長的同時, 自己都在成長的。

wing.2bb    發表於 15-10-29 17:16

回覆:Tintin926 的帖子

係唔係阿Q或自我安慰?每個人都有佢自己嘅想法或感受,不過我當年並唔係呢兩個想法,因為我從來冇懷疑過阿仔嘅能力,亦更加冇動搖過對佢嘅信任!冇任何offer只係當時欠缺天時地利人和而已,責任不在任何人。而幸運地阿仔而家亦都證明咗俾我睇我當年向佢講嗰句說話唔係阿Q或自我安慰....

回覆:Soundervolt 的帖子

小明想同小美做朋友,可是小美唔想,明媽告訴小明話:「係小美走寶,佢遲啲會後悔唔同你做朋友!」因此小明完全唔知小美點解唔想同佢做朋友嘅原因,更加無諗過自己會唔有問題呢?又會唔會係小美誤會呢?自己可唔可以做得更好呢?

現今新一代,欠缺抗逆能力,源於家長的過份呵護,生怕打擊孩子的自信心,但任你如何苦心經營,孩子一生也不可能是長勝將軍,要贏不難,要輸得起才難!

引用:小明想同小美做朋友,可是小美唔想,明媽告

原帖由 karen55407 於 15-10-24 發表
小明想同小美做朋友,可是小美唔想,明媽告訴小明話:「係小美走寶,佢遲啲會後悔唔同你做朋友!」因此小明 ...

所以做朋友同搵學校都有相似嘅地方,就係緣份。如果自己小朋友已盡力去做到自己最好嘅一面,人地想唔想同你做朋友已經唔係自己可以控制,但如果自己真係一個有質素嘅人,將來會有大把有質素既好朋友,至於小美會唔會後悔已don't care.

回覆:karen55407 的帖子

我諗樓上意思係,咁你要努力去證明係小美走寶,唔係話只係佢走寶就算。

始終而家去interview嘅只係一個5歲小朋友,同佢講佢唔得因為佢唔夠其他小朋友叻,真係未免太harsh,也不見得有幫助。而且我自己覺得面試始終對主動outgoing嘅小朋友有利,但其實文靜並唔係罪,人人性格不同,佢在呢方面唔出色,唔代表佢唔夠努力,學術我又真係覺得無必要超前學習,係,其他小朋友cambridge flyer,又識背乘數表好叻,但我又唔覺無谷阿女做就等如佢好蠢,唔及其他小朋友。

所以我諗唔係話頼間學校,只能說佢今天不適合呢個遊戲,但只要佢努力,在其他方面總會有欣賞佢嘅伯樂。

Soundervolt  Exactly!  發表於 15-10-26 16:43
keemic77    發表於 15-10-26 13:43

回覆:Soundervolt 的帖子

咪係囉,條條大路通羅馬,a路唔得咪行b路,為什麼非要a路不可而認為行b路是逃避,不懂抗逆?

引用:間間都冇2nd+in,+一封又一封rejection+lett

我個人對面試失敗呢個 term 幾反感。面試只不過係一個配對過程,無話失唔失敗。最緊要搵間適合小朋友嘅學校

我成日同自己講reject係正常賽果, 有2nd in已係bonus

sam9329 發表於 15-10-23 16:28
重有大抽獎,比我就去盡D, 誇區報間最Top,可能機會就向你身上出現!
播種...播種...播種...

...
誇區報喇沙!!!!

上EK 最多人講係直資或私校,但大部份小朋友都是讀官津學校,千萬不要給太大壓力自己和小朋友。

一共報了六家直資 基本上都是止步於2nd interview ⋯⋯多少有點鬱悶和失望 可能是開始都能進第二輪太過於樂觀,現在更多的是怕孩子面對多間的失敗失去了信心

引用:一共報了六家直資+基本上都是止步於2nd+int

原帖由 air983 於 15-10-26 發表
一共報了六家直資 基本上都是止步於2nd interview ⋯⋯多少有點鬱悶和失望 可能是開始都能進第二輪太過於樂 ...
去年我幫個仔報左10,11間, 當見到第7,8間時仔仔問有冇學校收佢, 飛機學校收唔收.... 我同佢講, 要到6月先知, 唔使咁心急.... 希望咁樣唔使令佢咁緊張同時時問。 其實小朋友都有期望的, 不單單只顧父母嘅感受, 小朋友嘅感受先最重要, 佢地仲細未識放下壓力同面對reject, 亦要時間比佢地學習每一段過程。 有offer同reject, 都係一個過程, 最重要係點處理。

回覆 Soundervolt 的帖子

講得太好了

回覆 麥子仲肥 的帖子

https://m.youtube.com/watch?v=s_-qSehAGc0
樓主,送這首詩歌給你。希望你聽完冇咁失落。其實有個健康小朋友已經好開心呢。

多謝各位
‹ 上一主題|下一主題