用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何面對失敗⋯⋯
樓主: 麥子仲肥
go

如何面對失敗⋯⋯   [複製鏈接]

樓主, 好多人陪你和小孩子的.  做了可以做的, 便沒關係了.  小孩子同樣巳做了最好.  明白, 大家都希望有好消息, 因為我們是跟小孩在呢間學校6 至 12 年, 共同進退.  但無耐現今是這樣, 盡我們能力吧.   給心肝寶貝信心, 放鬆心情.   ** 我都沒有offer, 所以都要努力 **

frogbobo 發表於 15-10-23 17:17
?? 我冇鬧小朋友亦冇對佢發洩??

咁公開試咪又係全港考同一份卷? 香港實有書讀, 但我自己唔接受呢個, 點解 ...

抱歉,我引用你回覆時,鬧小朋友及應該反思是指樓主.
你應該明白世上是沒有一分耕耘一分收獲架,反而應該教小朋友去適應環境,面對及接受逆境,這才是正途.

oho1  that's the way!  Teach them to choose the "right way" not the easy/bad way!  發表於 15-10-23 18:53

Twongcw 發表於 15-10-23 15:51
同意,好明顯係教育制度的問題嚴重扭曲教育生態,根本唔應該係咁!

直私小學用P1以上水平面試收生,家長如 ...

又不能說"計分同抽獎方法"勁唔公平 !

1) 世襲生...原意是對多孩的家庭及教育安排好的!  公平與否,就看觀點與角度吧了!

2) 宗教分...也是無可口非的!  就算是一等一的學術性神校, 我也不會送小朋友去一間不同宗教理念的學校學習了!

3) 抽獎方面...對家住校網有好處! 正正是EDB鼓勵就近上學的原則 !  原意也是好的!  不過校網的整合是值得review!

4) 焗住要玩直私面試...! 事乎家長的想法及心態. 我也有in 一兩間, 但說實在我不相信直私比其他學校"神". 家長怕的只是 抽獎的不確定性吧了! 世事可曾是絕對? 謀事在人, 成事在天! 有人一世好運, 有人一世無運! 又該何說?

要完全公平, 以實力制勝? 是否要定立"全港性小一入學公開考試", 一試定生死的模式呢!?  這又是否家長所要求的公平呀?!

都是那一句...沒有完美的制度,只有更好更合適的!  改變是必需的, 但也不可過急! 害了孩子及家長!

你讀書付出的時間,你既收獲就係多了書本知識,絕對唔代表你將來的收獲係搵到份好工收入特別高的。

HK-MAN 發表於 15-10-23 17:29
抱歉,我引用你回覆時,鬧小朋友及應該反思是指樓主.
你應該明白世上是沒有一分耕耘一分收獲架,反而應該教小 ...
=) 我當然明白世上是沒有一分耕耘一分收獲, 真實世界太黑暗, 甚至相信萬般都是命, 半分不由人......

但小朋友係未來世界既主人, 我信佢地有能力去改變世界, 所以更加要為佢地守護一D正確既價值, 如個每個小朋友都相信一分耕耘一分收獲, 話唔定真係有一天世界真係一分耕耘一分收獲!

相信真善美, 有一天定能真善美, 教育係一種傳承。

無論有冇offer, 最尾入咩學校, 大家都要有守護小朋友既決心同勇氣!! 一同奮戰!!

oho1  Bingo! 正確的人生觀, 追求真善美的愛是最重要的!  發表於 15-10-23 18:56

回覆:如何面對失敗⋯⋯

養兒育女係一個大藍圖,入讀小學只係大藍圖入面嘅一塊小拼圖,唔通冇心儀學校嘅offer,閣下就會對小朋友嘅教育理念失去方向?講真,如果冇offer就感覺挫敗,咁前路就更加難會成功!仲記得當年阿仔「全軍覆沒」,佢仲問我點解會咁,我話:「阿仔,嗰啲學校將來會後悔冇收你去讀」。

高瘦平    發表於 15-11-4 12:58
Hillkymama    發表於 15-10-27 15:14
keemic77    發表於 15-10-23 21:25

frogbobo 發表於 15-10-23 16:24
如果真係以能力分勝負,我覺得反而好d,咪全港統一一個課程,考同一份卷分高低,公開公平公正,冇問題

...

請小心想清楚...你是否真的希望要求一個5歲的小孩去面對我們當年Form 5 HKCEE or Form 7 AL 一戰定生死的壓力而去滿足你所講的"公平公正"呀!?

Tintin926  咪係,這世界有公平的嗎?  發表於 15-10-23 23:39

Soundervolt 發表於 15-10-23 17:52
[size=29.9833px]「阿仔,嗰啲學校將來會後悔冇收你去讀」。
神回覆

oho1  interesting ! 笑了!  發表於 15-10-23 18:58

frogbobo 發表於 15-10-23 17:50
=) 我當然明白世上是沒有一分耕耘一分收獲, 真實世界太黑暗, 甚至相信萬般都是命, 半分不由人......

但小 ...
小朋友真係好需要父母一句安慰及鼓勵,大家唔好打激佢地及否定佢地既能力,加油吧!

小女都係百無。我無操無迫無訓練,佢考唔到即係學校唔適合佢,不能勉強。5歲未到既人仔,去做到interview 我已覺得佢叻叻。一啲都無唔開心就假既,但錯不在小朋友。

父母們別把得失看得太重,考到二、三線直資並不代表甚麼,考到一線直資私校當然值得恭喜。小朋友個個天生麗質,我們不必讓他們面對太多,沒有獲得一個second in也是一種經歷,就當完成一個遊戲,人生有太多東西要經歷,無論結果如何都是經驗過,轉個身,再去抽津校或靜候其他機會。人生總不能全部由父母安排,也不用跟小朋友交代太多,開開心心等待下一步就是,加油!

oho1  agree!  發表於 15-10-23 18:59

算吧,又不會無書讀......看開點...

oho1  you're the winner !   發表於 15-10-23 19:00

引用:Quote:frogbobo+發表於+15-10-23+16:24+如

原帖由 oho1 於 15-10-23 發表
請小心想清楚...你是否真的希望要求一個5歲的小孩去面對我們當年Form 5 HKCEE or Form 7 AL 一戰定生死的 ...
考試要考啲乜?一個五歲小朋友應該識啲乜,可以研究達成共悉,你個考試內容同範圍合理同清淅,有乜問題?
而家面試同抽獎咪又係一次定生死?

有規範,你知要加強啲乜,欠啲乜,有個方向,而家你一個offer都冇,面試全軍盡墨,係品德,學術定社交出問題都冇人知

乜方法都有壓力,先唔講公平,你問下百冇嘅家長想唔想知解百冇?

你個課程係for五歲,你咪走去考佢P1P2,有乜壓力?

frogbobo 發表於 15-10-23 17:17
?? 我冇鬧小朋友亦冇對佢發洩??

咁公開試咪又係全港考同一份卷? 香港實有書讀, 但我自己唔接受呢個, 點解 ...

! 理論上人人平等, 社會公平公正!

實際上永遠有些人會比其他人更享有平等, 公平公正!
任何地方、制度皆是!
有人的地方就冇絕對的公平公正! 我們只有努力追求比較平等, 公平公正吧了! 同時亦必需要適應社會在制度改變中的過程。

種瓜得瓜& what you pay, what you get”…是正確的做人態度!
非必然的結果! 有些人就是一世好運!
有些人種瓜得豆! So what ! 冇得解! 成事在天也! 這不表示我們該放棄, 不種、不努力!

努力辛勞了, 是得是失, 是多是少有何重要!? 如你所言重點在態度而非一般公利主義下的所謂得與失!

我只希望孩子長大能明白此世情,能做一個鼎天立地快樂滿足的平常人強於一個心寧空虛、冇道德標準窮得只剩下錢的富人!

Tintin926  Well said!  發表於 15-10-23 23:43

引用:Quote:frogbobo+發表於+15-10-23+10:08+回

原帖由 Twongcw 於 15-10-23 發表
同意,好明顯係教育制度的問題嚴重扭曲教育生態,根本唔應該係咁!

直私小學用P1以上水平面試收生,家長如 ...
Agree!

frogbobo 發表於 15-10-23 18:40
考試要考啲乜?一個五歲小朋友應該識啲乜,可以研究達成共悉,你個考試內容同範圍合理同清淅,有乜問題?
...

Sorry I can't agree !

實際些想一想: 什麼是"有規範" ? 最終又是用家主道!虎爸媽當道 !!!

如果個小一入學公開試是easy, 人人皆pass 及高分! 有何參考價值?

Difficult, 人人要進寶, 戰線一年比一年推前! 是否要K1開始做pass paper ?

Even normal level, 人人一樣會進寶, 人此人...!  你不會push他嗎???

最終...愉快童年只在未出世時!  可能K1生就玩跳樓遊戲! 想嗎???

唉,打咗兩次都彈apps,唔再打了,簡單說,都有唔開心但我唔係怪小朋友不濟,而係鄧阿女唔抵,其實佢好乖,學術同有操嘅人可能無得比,但也不是咁差,在學校(雖然只是邨校)都算品學兼優,但可惜性格內斂,只有識得耐的人先欣賞到佢嘅優點,在短短嘅interview裏確實是不起眼也不特別討人喜歡的人。

餘下還有三兩個interview,無second in或offer咪等抽獎,返正有妹跟尾其實都係心儀津校。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-10-23+17:52+

原帖由 lovecupid 於 15-10-23 發表
「阿仔,嗰啲學校將來會後悔冇收你去讀」。
神回覆
我從來不會將學校唔收嘅責任歸咎於學校,這樣是教孩子推卸責任的榜樣。

miujoey    發表於 15-11-5 15:49

放鬆D,現在只是第一步,仲有慢長的路。比你考到,你又想抽獎,抽唔到又要叩門,其實到最後都總會有學校收,平常心吧。

引用:Quote:原帖由+lovecupid+於+15-10-23+發表

原帖由 karen55407 於 15-10-23 發表
我從來不會將學校唔收嘅責任歸咎於學校,這樣是教孩子推卸責任的榜樣。

...
學校唔收並非將責任歸咎於學校,意思只係將來會證明嗰啲學校走寶啫!

Tintin926  有時阿Q精神好重要的,我覺得冇問題喎!  發表於 15-10-23 23:50
karen55407  自我安慰罷了!  發表於 15-10-23 23:22
‹ 上一主題|下一主題