用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何面對失敗⋯⋯
樓主: 麥子仲肥
go

如何面對失敗⋯⋯   [複製鏈接]

麥子仲肥 發表於 15-10-23 09:33
間間都冇2nd in, 一封又一封rejection letter⋯⋯
自問小兒學術不錯,不過性格比較古怪⋯⋯
你真係好失敗,點解要話個仔呀???你係點樣教到佢性格古怪架???

oho1  X 2 !  發表於 15-10-23 14:26

hkpapa852 發表於 15-10-23 10:20
好難忍住唔話佢

點解要話佢? 係你話佢之前, 自己諗清楚呢個問題: 考唔到學校係孩子既問題?
冇錯,見到個樓主講既野,真係火都滾埋....

oho1  x 2 + 包容!  發表於 15-10-23 14:27

回覆:如何面對失敗⋯⋯

小一面試  只係長途馬拉松嘅開頭部份
黎緊仲有16年要跑
今次賽後檢討
進唔到心儀學校
6月可嘗試叩門
亦可插班
我地身為家長
係嘗試幫小朋友做明燈
大家一起為未來16年努力加油

間間幾千人考,失落的是大多數,無謂鬧小朋友。考小一,真係人生的開始,日後的路好長。

家長借呢個機會,磨練吓自己EQ。

引用:只是人生一小步,對仔仔有信心,第日一定帶

原帖由 fredachowct 於 15-10-23 發表
只是人生一小步,對仔仔有信心,第日一定帶你走更遠更闊既路呢。。。支持你

...
認同

回覆:sonanna 的帖子

認同

間間都冇2nd in, 一封又一封rejection letter⋯⋯

樓主唔好咁,哩個係matching game,唔代表什麼
你有料去見工都都唔代表實請你啦,仲要五歲人仔

還有,性格怪不是他決定的,是父母給他的,你覺得邊個問題呢?

回覆:sonanna 的帖子

認同

都唔可以話性格比較古怪嘅, 只係唔適合呢種面試制度o者, 每種性格都有佢嘅優點, 媽媽你要俾啲信心, 慢慢發掘小朋友嘅強項, 連你都depressed, 叫個小朋友去邊度搵support呢?

其實佢地咁細個5歲人仔
陌生環境又自己入去
又被唔識嘅老師問黎問去
出返黎仲好開心咁
平時又上台表演同比賽
已經好叻架嘞
試諗下當年我地5歲時有無佢地而家咁叻
莫講話我地當年5歲
就算叫我地而家幾十歲人上台比賽
我都做唔到小朋友啲表現

我都覺暫時offer同second in好多係同一批人,只係呢批人既特質比較吸引到老師同校長青來。每間學校都幾千人爭百多個位,一定大部分人失望。我明白收極reject會好失望,不如檢討下點解先,現在鬧佢又有咩用?

bbb330 發表於 15-10-23 10:19
大家努力呀, 面試靠運氣多, 去年朋友仔仔間間被reject, 最後竟然DBS收, 所以世事難講, 不過真的希望已有off ...

My case was fully same as your friend's, but finally I gave up the offer.

Our children are innocent, parents don't relieve your stresses or tempers on your beloved.

其他人己比了很多大路建議.
我反而想知孩子性格有甚麼古怪? 或者應該對症下藥.
大部分孩子的行為都係有原因的.
面試成績唔係最重要,如果性格有明顯弱項,要及早留意,或許更影響將來學習.
加油!

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+15-10-23+11:59+

原帖由 Tintin926 於 15-10-23 發表
同意,學校冇offer, 只代表不是你杯茶,間間學校都幾千人報,冇offer的是大多數,不要懷疑小孩的能力問題! 總有一間適合他的學校,加油!

唔得咪唔得咯, 你既人生入面, 都唔係樣樣成功啦. 睇開d 啦, 阿媽, 還有漫漫長路. 你諗返頭初生佢時, 願望係佢快高長大, 做過開心快活人.

oho1  agree !  發表於 15-10-23 14:29

引用:間間都冇2nd+in,+一封又一封rejection+lett

原帖由 麥子仲肥 於 15-10-23 發表
點首歌俾你。

https://youtu.be/twcJf9v2MUY

回覆:麥子仲肥 的帖子

有期望就要預有失望,感受一定不好,這個遊戲都未到一半,還有機會。如果學術好,可以部處去爭取官津校叩門。

引用:有期望就要預有失望,感受一定不好,這個遊

原帖由 803Joa 於 15-10-23 發表
有期望就要預有失望,感受一定不好,這個遊戲都未到一半,還有機會。如果學術好,可以部處去爭取官津校叩門 ...
我個仔也是一共考了5間,收到3封reject,初初我也對自己兒子好大信心,因他學術好,一封又一封reject封,我開始懷疑是否是他性格有問題,最後有一間不用玩遊戲,只問學術的學校收了他,我同意好多家長所講,有些小朋友真的不適當group play 那part

其實樓主的標題:'如何面對失敗', 根本就是問題的根源, 最失敗的處!
面試、教育、工作……甚至做人是比賽嗎?
何為勝?何為負!
為何要比?
同誰比?
父母的教育、觀念、見解、反應…正每時每刻輸入他們的心中! 根深蒂固! 影響一生!

今天你覺得他是 ’莫須有的 “失敗”’ , 他朝他真的給你個”真失敗”! 你才DEPRESSED吧 (言重了)!

自已的小朋友正正是自已的一面“鏡子”, 冇100%也是少有80%吧!

先反省自身、改變心態及觀念、調整方向。才用平常心繼續與小朋友向前吧!

Btw, 小兒冇進寶, 只考2校,1 OFFER & 1 REJECT…so what ! Pending for lucky draw before final decision ! That's my way !

bbb330  看得開!敬佩!!  發表於 15-10-23 15:53
charlottechy    發表於 15-10-23 15:24

Feel depressed extremely too, all are unsuccessful letter.  We had been tried our best to give him relaxes for testing yourself, you can try to speak more and more.   Of course, we really not blame him after the interview, and do not ask him what's the questions etc.....   Just try to ask him a little bit later on, and not push him for tell me more if he don't like.

I can do it and don't want to give him so much pressure.

But finally.....  no any 2nd round......

Very sad for this educational game

bbb330  hug, hug, but don't give up!! Try to write letter to your favourite school, good luck to all of us!   發表於 15-10-23 15:57
‹ 上一主題|下一主題