用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試不只看成績,品德也需留意。
樓主: five555
go

面試不只看成績,品德也需留意。 [複製鏈接]

引用:其實很多學術課外活動俱周身刀但入唔到三間

原帖由 siden 於 15-10-20 發表
其實很多學術課外活動俱周身刀但入唔到三間公認聖公會神校,原因就正是如此。

佢地學術唔考得深,揀仔女時 ...
Agree.  第一round 通常group in.  

自私、覇道、搶野,通常out

所以不妨多留意小朋友在公園如何跟其他人玩耍, 是否合群, 讓人, 唔爭玩具。

仍有幾間未開始第一次面見, 還有時間, 還有機會,希望人人開心入到心儀學校。

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-10-21 16:13
如何定義小小事和大事呢?例如你的小朋友在做試卷,另一個小朋友卻不斷撩他玩,是很小事想同你玩啫咁都唔得 ...

老師用感觀揀學生就如你揀學校一樣,無乜唔妥.

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-10-21 16:26
冇人話唔妥,只係話冇標准,請看清楚
唔同時間發生的同一種事,人都隨時有幾個標準.好多野唔係只得一個標準及價值.

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-10-21 16:34
對,明白這點,就不要去想點解唔收,點解唔得,在不同時空下不同心情不同背景,就有不同價值感官和選擇
既 ...
冇錯咁吹吹水,抒發下又並無不妥....總之網上既野又唔好信晒.

回覆:dttmtong 的帖子

我仔冇報天,但屯second in 後不收,但英華、陳守仁都有2in,家人、老師十分跌眼!我到現在都接受唔到,雖然唔係最心儀

引用:我仔冇報天,但屯second+in+後不收,但英華

原帖由 alicesang 於 15-10-21 發表
我仔冇報天,但屯second in 後不收,但英華、陳守仁都有2in,家人、老師十分跌眼!我到現在都接受唔到,雖 ...
每間學校look for的qualities and abilities都有d差別,而且面試當日我地不在現場,小朋友表現如何我地根本無從得知
有時可能A校唔收B校收,點解呢?實際原因永遠是個謎@_@
我地作為家長,只有查找不足,繼續教好自己的小朋友
Btw, 某校唔收你小朋友可能係佢走寶呢

所以考小一是一個Matching Game, 最終只有學校去做主導,由學校自己去選想要的學生。家長永遠都不知道,好像一個謎。加上小朋友狀態良好與否,就像我兒,開始interview的兩個有offer, 中間interview  6間全部reject, 後期interview的有2rd interview…

最後上了小一,當家長見到同校學生的性格特質,才知道該校選人方式。

#由於是一個謎,所以今年為小兒報了許多間小一#

引用:Quote:five555+發表於+15-10-20+20:46+當你

原帖由 布希亞 於 15-10-20 發表
易哭當然不行
但大聲說話不好嗎?當細細聲時,又話冇自信
行為粗魯不好嗎?學校不是強調天然童年嗎,趕於嘗 ...
L

‹ 上一主題|下一主題