用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試不只看成績,品德也需留意。
go

面試不只看成績,品德也需留意。 [複製鏈接]

中場休息完,好快又到下一場。大家繼續努力,除了成績外,品德都要加強。

抱歉之前所寫的絕不是想引起誤會,不過這些敏感時刻,還是寫正面些好。

4    0    0    0

回覆:面試不只看成績,品德也極重要!

其實很多學術課外活動俱周身刀但入唔到三間公認聖公會神校,原因就正是如此。

佢地學術唔考得深,揀仔女時明顯比其他學校着重言行矩止。

好多時候,父母話人地好彩,都係安慰吓自己。人地都無2nd in,或者入吾到心儀學校,都算係種豆得豆,“自食其果",咪算lor。

siden 發表於 15-10-20 20:56
其實很多學術課外活動俱周身刀但入唔到三間公認聖公會神校,原因就正是如此。

佢地學術唔考得深,揀仔女時 ...
又真wor, 身邊一個頗自我的真係冇神校offer, 連一間新派直資都唔收,但最後都有一綫直g offer

引用:Quote:siden+發表於+15-10-20+20:56+其實很

原帖由 MrBeast 於 15-10-20 發表
又真wor, 身邊一個頗自我的真係冇神校offer, 連一間新派直資都唔收,但最後都有一綫直g offer ...
有無神校offer, 又似乎同自我與否未必有関係喎

mcl203 發表於 15-10-20 21:29
有無神校offer, 又似乎同自我與否未必有関係喎
是否有直接關係不敢說,但佢來我屋企會霸佔我細路的東西,面試其間又會同老師講d題目太淺咁law

但我又覺得,你咁講又好似講到無offer或2nd in的小朋友都無禮貌,又好似有d武斷咗。而家閒閒地都十幾一至幾十人爭一個位,一d比較內斂的小朋友,唔係學術超班或有特殊技能,確實唔係「咁起眼」,而且學校憑咩收生都無人知,小朋友in 完話識係咪真係識晒?答啱定答錯可能自己都唔知,品行可能係一個reason,但不一定是多數不成功的原因!

引用:但我又覺得,你咁講又好似講到無offer或2nd

原帖由 whitepurin 於 15-10-20 發表
但我又覺得,你咁講又好似講到無offer或2nd in的小朋友都無禮貌,又好似有d武斷咗。而家閒閒地都十幾一至幾 ...
認同,我仔校內成績好,但一間2nd in都冇,亦唔覺佢品德差,平時出去好多時啲人都讚佢有禮貌

4000人申請,3900人失敗,莫非佢地都係德育有問題無禮貌?

但我又覺得,你咁講又好似講到無offer或2nd in的小朋友都無禮貌,又好似有d武斷咗。而家閒閒地都十幾一至幾 ...
我諗樓主意思唔係話哂所有冇2nd in的人冇禮貌。而係講緊果啲教養禮貌差的入不了2nd in然後賴3賴4,推卸責任。

我諗樓主意思唔係話哂所有冇2nd in的人冇禮貌。而係講緊果啲教養禮貌差的入不了2nd in然後賴3賴4,推卸責任。

five555  我就是這個意思,有朋友見面時又要問人有無2nd in,問完又話係真係好彩夠運,聽到閔閔地。   發表於 15-10-20 23:08

有時可能是日常習慣問題。朋友的小孩,平時好醒目,成績亦好,但面試時坐得唔好(大字形癱坐)被老師即場話,結果所有面試都冇2nd in。

性格包括品行同係咪受教係面試最基本既野,其實對好多名校黎講亦係最重要既野,比學術成績重要好多倍,但面試失敗唔代表性格有問題,好多時呢啲野都要講緣份....幾個鐘既面試,交流既時間本身就唔多,要睇到性格係好講緣份

我以前同一個津校校長傾過,學校揀人一定係揀可以睇到佢性格突點match到學校既,學術成績其實係次要,成績小學可以好易去追,即使你最深既幼稚園,其實都可以一個學期內追到哂,但性格,價值觀就唔得...呢啲要細細個就培養...

我相信亦係因為呢個關係,好多龍校既幼稚園都唔太著重學術...

簽名被屏蔽

我也不認同這個説法,有背景,有關係,係唔洗有品徳的,有時還要差添。

其實呢D post 有乜為? 我夠可以話面試不只看品德,成績也極重要!有冇 2nd in 同 offer,真係只同成績和品德有關?大把又叻又乖嘅小朋友可以乜都冇!極端d講,你話有冇小朋友又冇品又冇成績但又有 offer?

一個閉門作賽嘅比賽,個賽果有參考價值嗎?

你講緊神校定一般直資私校先?如果神校當然唔係咁易考到啦,但其他直私又唔一定只係收d好有禮貌既,我覺得...見過有小朋友唔叫人唔彩人都有幾間龍校offer 。

其實呢d緊張時刻,好容易觸動家長嘅神經,點解唔幫出 post 同大家打打氣呢?大家上得ek都係緊張子女,我唸今時今日無幾多家長係放任子女嘅,考學校嘅嘢,緣分係好梗要。

回覆 lucaspapa 的帖子

係呀  有d小朋友在幼稚園係品行之星  咪一樣冇2nd interview 出生率高  其實間間學校揀人  都是想要小朋友全面

我意思唔係話哂所有冇2nd in的人冇禮貌。而係講緊果啲教養禮貌差的入不了2nd in然後賴3賴4,推卸責任。
令大家誤會,sorry!

dwkw333  Agree that 呢d緊張時刻,好容易觸動家長嘅神經... Tks for your sharing.  發表於 15-10-20 23:22
‹ 上一主題|下一主題