用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試不只看成績,品德也需留意。
樓主: five555
go

面試不只看成績,品德也需留意。 [複製鏈接]

回覆:five555 的帖子

呢幾年入學競爭激烈,真希望今年不會有太多集郵家長,或者真係要集嘅都唔好係度曬,多d同理心,少d無謂壓力,大家家長容易d渡過這一年

不少學校有幾千人爭百多個位,入唔到,咪下一次囉,一吓上嚟EK狂踩囉!每年見不少,十年八年都累積唔少這種家長!

衰咗,未必是壞事,檢討吓,為下一次或下一階段作預備!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 sbux 的帖子

係呀  宜d時間應該出d正面d嘅post 好d     因為好多家長都好心煩啦   仲要兜個彎踏多兩脚話人仔女冇禮貌  會吾會過份左d

引用:其實呢d緊張時刻,好容易觸動家長嘅神經,

原帖由 sbux 於 15-10-20 發表
其實呢d緊張時刻,好容易觸動家長嘅神經,點解唔幫出 post 同大家打打氣呢?大家上得ek都係緊張子女,我唸 ...
同意

回覆 cpychung 的帖子

完全認同你既睇法!

回覆:面試不只看成績,品德也極重要!

考小一,無論考私小直資,自行,叩門或抽獎,都係一個"運"字!

引用:性格包括品行同係咪受教係面試最基本既野,

原帖由 cpychung 於 15-10-20 發表
性格包括品行同係咪受教係面試最基本既野,其實對好多名校黎講亦係最重要既野,比學術成績重要好多倍,但面 ...
Agree! 小朋友是否受教好重要!相信老師係有方法喺短短的面試時間內,睇得出邊D考生係有禮受教型。

回覆:面試不只看成績,品德也需留意。

《飛常Playgroup: 
小一面試的遊戲背後》

『當下是小一面試高峯期,也來趁熱鬧一下。講到小一面試,有些考題是無法臨急抱佛腳,面試班也絕無幫助的,例如:玩遊戲。
記得一間很受歡迎、每年幾千人報考的直資小學,其校長在小一講座上笑對家長說:「來這裏面試,真的不須為子女作太多準備,因為我們的面試有辦法將小朋友真面目揭露出來。」說罷,全場大笑,同時,很多家長(包括我)嘀咕:「真的?甚麼辦法咁勁?」後來,我們經歷了該校整個面試過程,經驗證明,校長所說的都是真的。

品格比才藝重要
那年,該校在首輪面試只問一些簡單中英數,之後玩遊戲,安排小朋友在課室砌圖,老師從旁觀察。別以為只是簡單砌圖遊戲,背後心思絕不簡單,重點在砌圖的圖塊數目不多,小朋友卻有一大堆,明顯是故意設計成僧多粥少格局。因此,當小朋友做完中英數,忽然聽到老師說去玩砌圖,個個開心雀躍,也就很自然地露出本性:有人樂意分享、互相商量,有人霸住好幾塊圖塊,令旁人冇得玩;有的互搶,有的則因為拿不到圖塊,索性離群坐埋一邊……
該校的課程常要同學做小組報告,因此合群互助性格尤其重要。既然首輪面試只設三個環節,遊戲部份就佔三分之一,這肯定是有目的而來。這個「不夠玩的砌圖遊戲」考的就是合作和相處,果然一下子就令一班小霸王原形畢露。
不少學校的小一面試都有遊戲環節,實質是「點只遊戲咁簡單」,小朋友的性格、品德、教養,在遊戲時表露無遺。很多家長視擁有特異功能為致勝之道,然而品格不對,小朋友即使懂得舞刀弄劍詩詞歌賦,也是徒然。』

蘇菲
作者蘇菲,有小型飛機師牌的媽媽,拒做直升機家長,讓孩子翱翔。
電郵:[email protected]  

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20151017/19336964

Totally agreed !!! 小女都唔係好識答老師問的英文題, 但佢話老師讚佢睇書睇好耐,
結果得左, 所以面試除左學術, 可以睇到好多野。

回覆:kl2010 的帖子

agree

回覆:tam_bb 的帖子

阿囡有講面試時見過同組有個女仔發脾氣,比老師叫佢去另一面坐冷靜下。又見到有人招績大聲話話題目好easy 啫!家長冇得入去,面試時發生乜事真係唔知喎

引用:Quote:five555+發表於+15-10-20+20:46+當你

原帖由 布希亞 於 15-10-20 發表
易哭當然不行
但大聲說話不好嗎?當細細聲時,又話冇自信
行為粗魯不好嗎?學校不是強調天然童年嗎,趕於嘗 ...
說真的 就算老師在校都會教小朋友唔好成日投訴 當然大事係要講 但唔係樣樣野都投訴嘛 你本書過左佢個位小小又投訴 排隊拎轉身個書包整到又投訴 好多等等呢d例子

引用:考小一,無論考私小直資,自行,叩門或抽獎

原帖由 cupidshirley 於 15-10-20 發表
考小一,無論考私小直資,自行,叩門或抽獎,都係一個"運"字!
不同意!直資私小及叩津校,主要憑實力

要考到心儀學校,禮貌守規、學術能力和運氣,都係重要。

幾千人考,小朋友有實力,都要在狀態、老師睇到、同組無人搞事...叻到不得了的幾歲人仔,都吾會在any single day,比每一樣野,都贏每一個小朋友。

如果只看成績,便不用面試啦!

醒目開學勳章 王國長老

有人性格在面試有利,有人無利。我女就係前者,學術一般,但合群外向敢試陽光型,面試咪著數lor。朋友個仔,心思細密唔唸清楚唔會亂up,性格好正又點,唔亮眼小學面試一樣肥佬。到見名津中,見真章,講返個面試答案(問:如果有野父母唔肯買點算),連我做家長都要話句正!而家人地名津中畢業讀緊醫學院喇!真令人羨慕

引用:有人性格在面試有利,有人無利。我女就係前

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-21 發表
有人性格在面試有利,有人無利。我女就係前者,學術一般,但合群外向敢試陽光型,面試咪著數lor。朋友個仔 ...
不用羨慕,女仔讀醫又辛苦又難搵老公

醒目開學勳章 王國長老

放心, 以我女咁嘅款, 讀醫同上火星一樣咁難

Sigh..........我都有點擔心,小女係學校(非名校)品學兼優,in 4 間全部有 second in (包括陳守仁),但兩間屯元區直資都唔收,有一間連 waiting 都無。

‹ 上一主題|下一主題