用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 體藝是一條吾知點形容的路
樓主: Jane1983
go

體藝是一條吾知點形容的路   [複製鏈接]

仔仔錫錫你 發表於 15-10-20 22:06
我仔學校只注重一種運動“跳舞”! 所有資源都比晒佢,就連9成學校有的男子籃球隊都無,所以基本上學校在學 ...
想知你仔玩緊邊樣運動呢?

回覆 bigboyenzo 的帖子

你講呢個情況,有見過類似的經歷,識個媽媽花好多時間和精神幫小朋友發掘有潛質、有興趣的活動,試過操水、操乒乓球、網球等,樣樣都不惜工本去發展....但始終玩競技、比賽,吾係個個都甘於輸都無所謂,最緊要有進步的體育精神。最近聽佢講,都有參加team的比賽,但吾係之前咁練法,亦放左時間做其他野。

引用:Quote:仔仔錫錫你+發表於+15-10-20+22:06+

原帖由 venus321 於 15-10-20 發表
想知你仔玩緊邊樣運動呢?
應該係花式跳繩

serinac 發表於 15-10-21 05:42
應該係花式跳繩
我仲以為係長跑或者係越野跑.

MASAYA  呢兩樣大把人玩, 應該唔會全校得一個  發表於 15-10-21 09:47

仔仔錫錫你 發表於 15-10-20 22:31
個教練根本唔明白d小朋友因咩事走去沖操水,大多小朋友操水都係不大願意去操游,d父母希望藉游水成績增加 ...

講到禁negative~
阿女个游水教練講明,佢都唔想自己个女操死—世水~佢女K3啫,都每周操三日,話升中前攞到錦標賽牌,升中後就玩下其他运动,發展下其他兴趣。

如果有人有心發展游水,鈡意既無妨,唔鈡意既,要專心讀書或玩其他兴趣亦無礙,最重要係操紧時自己enjoy,為自己而練而唔係為其他人或原因先有意思。

同样道理,有好多小学前考哂八級樂器但以後一世都唔玩音樂亦大有人在~

回覆:Jane1983 的帖子

一體一藝是培養興趣多於特異功能,阿仔一直是玩,間中比賽一下,見識一下。

Jane1983  謝謝分享  發表於 15-10-21 10:36
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

操体艺……会唔会好似用信用卡禁呢?可以好負面但亦可以有好多jetso. 視乎用者心态?

如果个小朋友本身無天份、無兴趣、只係家長一廂情願要佢死操爛練,為有名校睇上,咪覚得付出多收入少~但如孩子有天份、有兴趣,家長只係順勢栽培,有獎咪皆大欢喜,無亦enjoy个过程,得到品格上長進(刻苦、挑战自我、团隊精神、識面对失敗……呢堆),如有名校青睞就更係BONUS, 咪幾好?最大好处在後头,除强身健体少病痛外,上到中学起碼少d時间打机上網吖~(初中果边成曰見家長愁子女長时间打机上網,若要操体艺,就少左时间同精力打机囉)。

little_yolky  咁如果無天份但有興趣咁點睇。  發表於 15-10-22 17:25

Yanamami 發表於 15-10-21 07:53
操体艺……会唔会好似用信用卡禁呢?可以好負面但亦可以有好多jetso. 視乎用者心态?

如果个小朋友本身無 ...
體藝天份好重要,冇天份狂操只會是中游歩隊,小朋友亦覺得痛苦。有天份冇努力亦不會有成績。如果有天份,小朋友會喜歡當中的樂趣,即使練習過程辛苦,亦會繼續,希望精益求精。
至於那方面天份多少,就要家長慢慢發掘了。

Yanamami  对呀~天时地利人和  發表於 15-10-21 08:37

引用:你見國內的運動員就知運動生涯是怎樣 +

原帖由 小玲 於 15-10-19 發表
你見國內的運動員就知運動生涯是怎樣
贊同

醒目開學勳章 王國長老

我囡剩係跆拳都唔少野.

每星期正常上堂係兩個鐘 @$60/hr, 另外學做助教 @$20/hr, 未計比賽前加堂, 比賽費用等.

好似今年去埋深圳同澳門比賽, 舊年再遠 d 去馬來西亞, 呢度先難計丫.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 Yanamami 的帖子

或者毅力、刻苦、有勇氣面对失敗、团隊精神、挑战自我、紀律、体育精神……呢d收穫係比較intangible。xxxxxxxx
以上是終身學問,是一般父母自己唔識,又唔多懂教的武林祕笈。如果咁都話收穫少,倒想知道收穫大的定義。

體也好,藝也好,其他專長嗜好也是,只要孩子心中有一團小火,就是他的夢想和熱誠。通過夢想,熱誠,就會向實踐,學習,重複練習的路徑進發。這些就是追求全宇宙學問的黃金定律。

經常有夢想和熱誠的人,習慣成自然,藴藏成為性格。有良好性格又早日把握黃金定律的孩子,一切來自當初的一點火。

回覆 MrBeast 的帖子

早前網友推薦andre agassi 本open,佢都又咪係被阿爸迫日操夜操,成功須苦幹是定律,在香港仲須$$$。curious 李麗珊、黃金寶、李慧詩等童年和成長過程又是怎樣的? guess 海和風都是免費xxxxxx
錢是其次,首先要搵位十五六歳孩子,打算未來十年,不理風雨,每天準備練習七小時,另大量閱讀,大量硏究如何進步。再加咁情況都任佢的父母,其中包括大,中,小傷患的人生低潮期。

都係,如果佢練得開心,打得起勁,甘果過程都係收獲。
可能我想多左,分分鐘我女打幾年就無興趣,轉去扮靚,係我呢d亞媽,開始使少少錢,就想到十幾年投入wor,opportunity cost點點點……

聽大家的分享,好有意思!

little_yolky  大個咗叫佢自己做part time賺學費。  發表於 15-10-22 17:29

引用:應該係一條付出多、收獲少、滿足大、影響深

原帖由 MASAYA 於 15-10-19 發表
應該係一條付出多、收獲少、滿足大、影響深既路
無錯

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+15-10-21+15:33+

原帖由 Jane1983 於 15-10-21 發表

也來少少分享有關機會成本:

小朋友9歲,在某項目全港公開賽7歳冠軍、9歲亞軍,預計12歳可能會跌出頭5名,體藝條路確是難行,撇開錢唔講,中間我也曾經有迷失,當在高位時,便會想如何維持這優勢,方法無他,只有增加訓練時數,維持優勢,幸好有另一半㩒住我,不致迷失及走火入魔!!另一半只限小朋友一星期練3日波,其他時間必須分散在學術、閱讀圖書、其他興趣如畫畫及Hea嘅無聊時間等,當時我有少許微言,因為心中恐懼他人超前,但現在回想起,另一半確實是大智慧,沒有當局者迷,沒有本末倒置,小朋友童年應該有童年的美好回憶,不是單項第一便是美好回憶!!!!童年應該有空閒Hea嘅、白日夢、做下無聊手作仔的時間!!!儍下儍下幾粒鐘也是美好的時光。。。
總結:家長心態及取向直接影響小朋友童年美好回憶(機會成本)的重要因素!!!行錯一步或迷失,時間返唔到轉頭。。。。

回覆:體藝是一條吾知點形容的路

我囡有學運動學二項,不算太出色,她享受老師教她,但卻懶練習,沒比賽時,我們也沒特別加操,請單對單教。其實都好芧盾的,有段時間成績又不回,運動又花精力。不過每逢有比賽,表演又會認真起來,有時見她拉筋,拉到眼淚水出來,又要用按摩膏藥,都有D心痛。我相信上中學後,慢慢長大,她會放棄這兩項運動,其實她己預告左,可惜會有D,畢竟花了幾年時間玩,好像有D浪費以住時間及$。不過想深一層,這幾年學習運動,她也有大得著的,起碼她比其實孩子學會更堅毅,受到教練的嚴厲,忍痛去練習,面對幾百人看着她比賽,當中有成有敗,相信這些時書本帶不到比她的,是成長中的重要一課。現實看升中有返幾証書,有D野寫下甘,不過這些也只是過時雲煙,幫助不大,我諗最大得著是對他人生的啟發。

睇呢個帖最大得著係見到前輩們分享子女如何慢慢放低過去幾年精神時間金錢心血汗水成果,然後重新出發

呢度既家長曾經都青春過 (你話而家都青春我都唔反對既),自己以前點放低過,原本真係未必記得,而家勾起既回憶又可以當作教子女既經驗
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題