用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 體藝是一條吾知點形容的路
go

體藝是一條吾知點形容的路  

我小朋友有打開波,佢最初在幾個同齡的孩子中係打得比較好的。但佢好堅持有足夠自由玩樂時間,我地又住得遠,所以一星期一堂,即使暑假都無加堂。但其他小朋友有加,有些加到一星期五堂,每日幾個鐘咁打。一個暑假過去,差距拉大了......我這幾星期都煩,要不要加堂。

豈料,今日撞番暑假操到好勁的同學仔,返學無打咁多,當堂退步好大,變番尋常百姓。體藝路,操少d都吾competitive,但學費和時間的投入,真係驚人的,一年係打幾萬元波的....

karen55407    發表於 15-10-20 06:40

而家先幾歲,打個16歲,這是一個幾十萬栽培的興趣...如果小朋友大個話吾鍾意,父母逼佢,真係好吾值得。

阿女病左两星期無操水,又要由头黎过……

Jane1983    發表於 15-10-19 18:20

應該係一條付出多、收獲少、滿足大、影響深既路

Jane1983  越諗越吾清楚  發表於 15-10-19 18:33
Yanamami  收穫少?睇你点定乜野係收穫……  發表於 15-10-19 18:25
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:我小朋友有打開波,佢最初在幾個同齡的孩子

原帖由 Jane1983 於 15-10-19 發表
我小朋友有打開波,佢最初在幾個同齡的孩子中係打得比較好的。但佢好堅持有足夠自由玩樂時間,我地又住得遠 ...
所以,有特異功能,的確是有更大更大的付出

Yanamami 發表於 15-10-19 18:13
收穫少?睇你点定乜野係收穫……
同外國既機會比 (香港d運動係人都知政府冇支持),同埋其他band1中學比 (其他學校升學就係為左就業)

只係我將滿足感另開一欄去計
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

你見國內的運動員就知運動生涯是怎樣

MASAYA 發表於 15-10-19 18:33
同外國既機會比 (香港d運動係人都知政府冇支持),同埋其他band1中學比 (其他學校升學就係為左就業)

只係我 ...
或者毅力、刻苦、有勇氣面对失敗、团隊精神、挑战自我、紀律、体育精神……呢d收穫係比較intangible。

回覆 786 的帖子

這個特異功能,好多時候,或者幫到升學,但有幾多個專業運動員呢,最終都係一個業餘的興趣。
咁如果只係為社交、為興趣,學習和操練的強度係完全吾同的,有無需要咁樣投入法。

siden  Totally agree, 可惜大把家長唔明唔信  發表於 15-10-20 17:49

Jane1983 發表於 15-10-19 18:37
回覆 786 的帖子

這個特異功能,好多時候,或者幫到升學,但有幾多個專業運動員呢,最終都係一個業餘的興 ...

如操練既原意唔係為入名校,好简单只係因孩子鈡意,投入,操操下又有d成績,而副產品竟然係幫到入名校,会唔会好受d?係順其自然~禁老实,有幾个人幾歲仔就立志要參加奧运吖~
如—开始—心想以特異功能入名校,孩子操得辛苦,入到都算,入唔到更覚付出与收入不成正比~就好似女人用生仔呢招諗住縛住男人既心—样禁傻。

Yanamami 發表於 15-10-19 18:37
或者毅力、刻苦、有勇氣面对失敗、团隊精神、挑战自我、紀律、体育精神……呢d收穫係比較intangible。 ...
我將呢d放左落影響度
對一般家長黎講,收獲係好現實

都話學唱歌好ga la, 唔使買器材,極其量都係水電煤單高d

Yanamami  声樂独唱都巧貴~  發表於 15-10-19 19:35

HK 讀好 d書可以實際些,體藝為副較合宜。

ptm  agree!  發表於 15-10-20 15:03
sheffield   同意  發表於 15-10-20 08:55
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 MrBeast 的帖子

吾好講笑,朋友個女學聲樂,好貴45分鐘一堂。

Jane1983 發表於 15-10-19 19:41

按摩都是45分鐘一個鐘
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

哈哈,貴過按摩ga

回覆:體藝是一條吾知點形容的路

小朋友對體育有興趣又有talent,父母又捨得投放資源同時間去行運動呢條路,仲要期望小朋友唔好有任何傷患,呢條路風險確實唔少。

ANChan59 發表於 15-10-19 20:10
按摩都是45分鐘一個鐘
有冇經濟學論文解釋這得45分為一個鐘的現象?

Jane1983 發表於 15-10-19 19:41

柴娃娃唱住百幾蚊堂ge香兒先,其實到某level, 操練和老師有要求在所難免,到時細路未必再enjoy,但我一定唔會貼$買難受

Jane1983  合唱團係好的開始,但之後吾知點...  發表於 15-10-19 21:22

Jane1983 發表於 15-10-19 18:13
而家先幾歲,打個16歲,這是一個幾十萬栽培的興趣...如果小朋友大個話吾鍾意,父母逼佢,真係好吾值得。
...
如果小朋友鍾意, 用幾十萬栽培一個終生興趣, 二丶三十年後回頭看, 抵到爛.