用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 體藝是一條吾知點形容的路
樓主: Jane1983
go

體藝是一條吾知點形容的路   [複製鏈接]

回覆 bbforever 的帖子

樂器一樣無「回報」,好多年前,某名中校長講中一招生,講過話「吾好以為八級鋼琴係也野,我地的考生好多都有。」...

回覆:體藝是一條吾知點形容的路

其實學習體藝原意係咩?係培養還是要靠此為生?定純為學業上,用黎攞入場券?還是要在學習過程中,能學到課本知識外的體驗?

Jane1983 發表於 15-10-20 10:49

體藝係好,培養到意志、不怕失敗、自我挑戰,係character building。

既然你有講「藝」, 我都可以插句咀。真係燒銀紙, 好貴好貴........

你體育都話可以強身健體, 唱大戲, 又要學做手, 唱做唸打佢剩係唱得好, 仲要因為要有partner, 阿妹都要跟住唱。每星期一堂唱, 一堂基本功, 到比賽又要加班操, 又要成日表演攞經驗。不過我就暑假有同佢加堂, 因為得閑, 所以俾佢加。佢唯一既優點係勤力, 可以一句不斷咁唱唱唱, 唱到啱為止。但係套假髮同閃石都要萬幾蚊, 仲有衫, 套衫又過兩年唔啱著, 彩石又要有幾套換........唉

最慘係時間, 係我D時間都無埋, 我又唔識D戲曲, 唱新戲時要上網search個故仔講乜, 要同佢解釋D詞講乜, 個感情線係點, 係咩感情, 咩感覺, 表演前要同佢操練, 要學埋化妝同佢化, 仲要又嘥錢又嘥時間又對升中無幫助.........

都唔知為咗乜!

bobbob  呢啲嘢點解唔淘?  發表於 15-10-20 13:55
bbforever  估唔到要咁泵本…  發表於 15-10-20 13:40
bbforever  估唔到要咁泵本…  發表於 15-10-20 13:40
MrBeast  假嘅都要萬幾蚊 ?   發表於 15-10-20 12:35

回覆 ronniedad 的帖子

咁細個,吾知行落去會點ga,天份和興趣有幾多都吾知。只係見前輩家長和身邊家長的投入,無論時間和金錢,都係吾講得笑,不禁有d反思。

回覆 little_yolky 的帖子

d衫和彩石係好靚,不過真係貴。
藝,我女都有學琴、合唱團果d,但樣樣都係一千幾個一個月,佢話鍾意,我都無所謂啦。

little_yolky  唱一首帝女花,套衫同鳳冠要五千幾蚊,好肉赤,仲有阿妹果套駙馬衫  發表於 15-10-20 12:43

我仔就遺傳我, 體藝白痴, 玩運動, 純強身健體, 但仲睇緊PT...音樂係想幫佢陶野性情, 但估唔到佢好抗拒學樂器..

所以真係慳番唔少..

MrBeast  假嘅都要萬幾蚊 ?   發表於 6 分鐘前

因為係用真髮做既假髮, 好貴.....好貴......

MrBeast  隨時阿爸要伴唱落街冇錢買面包⋯  發表於 15-10-20 13:52

引用:+本帖最後由+neko1234+於+15-10-20+12:44+

以前,體藝是有錢人的玩意,林珊珊前夫係游泳運動員,就知佢有錢。發展到現在普及了,只因為新一代父母受過教育,賺到點錢,卻死慳死抵去讓小朋友做一些以前自己無錢做的東西。
從來,體藝就是要燒銀紙,從未變過。

引用:以前,體藝是有錢人的玩意,林珊珊前夫係游

Jane1983 發表於 15-10-20 12:15

樂器一樣無「回報」,好多年前,某名中校長講中一招生,講過話「吾好以為八級鋼琴 ...

八級鋼琴,真係唔係乜野…(我個人覺得已好勁)
但我都知有兩個九龍塘音樂學校學生,憑件比較冷門既樂器有八級,一個去DBS,一個去聖士提反…(唔係靠學業成績)

Jane1983  有d體藝係幫到升中  發表於 15-10-20 15:17

Yanamami  Enjoy好重要,enjoy既話再辛苦都值

你指個細路??  係enjoy既話, 佢唔會覺得辛苦....

俾錢就可以上堂的足球班, 總會有小朋友踢踢下走出黎(尤其夏天), 要飲水呀, 好辛苦呀, 唔踢呀...但在經過"恩"選的區隊, 就算係太陽係頭頂既時段, 無小朋友會擅自走出場, 亦只會教練放飲水才飲水, 唔會有人扭唔踢, 反而教練嚴禁休息時佢地仲踢....又或者落堂後我呢d阿媽頂唔順佢地要留係個太陽下面繼續自己踢而咆哮「走未呀....」.....我感受到他們真心喜歡足球

IloveJJ 發表於 15-10-20 12:51
哈哈!我都係咁安慰自己同老公架!我話人地游水叻,去操水又要私人學又要比賽,彈琴叻又升級又貴又要考琴。你 ...
但就算讀書再叻, 一個人有d技能或興趣, 好似好d....我都幫傻妹發掘緊, 暫時只發現佢食朱古力最叻

Jane1983 發表於 15-10-20 12:30
回覆 ronniedad 的帖子

咁細個,吾知行落去會點ga,天份和興趣有幾多都吾知。只係見前輩家長和身邊家長的 ...
你想個結果係乜野??  香港要靠運動搵食, 基本上係不可能; 我無估錯你又唔洗煩升中, as long as 佢鍾意又唔影響正職而你又負擔到, 咪繼續囉....到加多一堂可能佢又嫌辛苦呢....如果佢肯捱又有點成績, 也是人生一個經歷丫....同埋大d有校隊/青幼苗, 就無咁貴吧...

bobbob  呢啲嘢點解唔淘?  發表於 半小時前

1. 淘寶的假髮是假髮做的, 真髮保存得好, 可以用廿年
2. 戲服要度身做, 因為阿女矮屎得得
3. 淘寶的彩石上到台無咁閃

總結一句, 平嘢無好, 好嘢無平

bbforever  估唔到要咁泵本…  發表於 半小時前

仲未計表演時家長要幫手賣票包場D錢
有一次大匯演, 師姐(小四)阿媽包咗50張飛($100/張)撐個女, 真係甘拜下風。
不過, 人哋阿女又係做得幾好既

bbforever  出$又出力  發表於 15-10-20 15:28

回覆 傻太 的帖子

我吾求幫升中,當然第日幫到名U係美事;亦吾敢想搵錢。主要係我小朋友仲細,一切都在摸索當中...

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-10-20+12:51+哈哈

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 15-10-20 14:33
bobbob  呢啲嘢點解唔淘?  發表於 半小時前

1. 淘寶的假髮是假髮做的, 真髮保存得好, 可以用廿年
咁梗係無咁好,但戲服一年都唔知有無著幾次,小朋友過多1、2年又唔啱著,戥你肉赤。。

little_yolky  一年有著10次8次的。  發表於 15-10-20 15:31

一些家長太執著做乜都要叻的思想,把體藝變成鬥錢鬥時間的鬥爭,末殺了體藝減壓的本質。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題