用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 體藝是一條吾知點形容的路
樓主: Jane1983
go

體藝是一條吾知點形容的路   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 15-10-22 12:50
There is Art. And there is Performing Arts. Not all Arts belong to performing arts. It is the other  ...
民歌你可以學嚟响浴室唱, 但opera就唔會有人花咁多精神時間學嚟响浴室唱了。畫畫當然可以自娛, 但到某程度, 還是想開畫展展示自己的作品吧。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-22+12:50+

原帖由 little_yolky 於 15-10-22 發表
民歌你可以學嚟响浴室唱, 但opera就唔會有人花咁多精神時間學嚟响浴室唱了。畫畫當然可以自娛, 但到某程度, ...
我只是回應 performing arts 的說法。 Not all arts are performing arts.  Some arts are not meant to be performing to an audience.

我打了二十年羽毛球,現在還打,加上兩年單車,百分百自娛。

都係嗰句,不能自娛的體藝,值得嗎?

Yanamami  子非魚~佢女覚得值,只係阿媽肉赤荷包  發表於 15-10-22 14:36
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 15-10-22 12:53
嫲嫲囉, 歲幾時請佢老人家睇過一輪, 佢靜靜雞開電視同佢睇大戲, 你知啦, D花旦好靚嘛, 10個學既女仔有10個 ...
阿妹反串做小生,搞掂

little_yolky  阿妹都想做花旦,但佢把鵝公喉唱唔到子喉,可憐  發表於 15-10-22 13:42
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

shadeslayer 發表於 15-10-22 13:37
我只是回應 performing arts 的說法。 Not all arts are performing arts.  Some arts are not meant to be ...
不是不能自娛, 是不能百分百只供自娛。我想體育是可以的 (我本人極厭惡體育, 所以只是估計, 請有體育訓練朋友指正), 始終體、藝是不一樣的。

Yanamami 發表於 15-10-22 11:28
回覆 little_yolky 的帖子

真㗎~~去初中果边睇,班家長愁d仔無心向学成曰打机,絶絶绝大部份係無嗜好、無 ...
咁真要keep住玩埋個中學階段先得,我仔玩開果樣運動,上到成人已經好少人玩……

little_yolky  青春期真係令人擔心,不過見佢D師兄師姐個個都幾乖。  發表於 15-10-22 13:59

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-22+13:37+

原帖由 little_yolky 於 15-10-22 發表
不是不能自娛, 是不能百分百只供自娛。我想體育是可以的 (我本人極厭惡體育, 所以只是估計, 請有體育訓練朋 ...
那你自己説的民歌呢?好多人浴室唱歌,唔係百分百自娛,也九成九自娛。唱流行歌曲呢?小女彈吉他,不常練習,但每次彈也是自娛。

我想不明,體藝不能自娛,何不選其他體藝,甚至其他事做呢?想孩子做 Vanessa Mae 作别論。不要忘記,她和母親為練習反面了。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-10-22 13:53
那你自己説的民歌呢?好多人浴室唱歌,唔係百分百自娛,也九成九自娛。唱流行歌曲呢?小女彈吉他,不常練習 ...
何不選其他體藝,甚至其他事做呢 <====== 咪就係因為阿女大人佢自己揀咗樣又嘥錢又嘥時間又唔可以百分百自娛既興趣囉, 你估我想架!最初我都唔知咁嘥錢架。佢再咁燒我D銀紙, 到時係我同佢反面。

shadeslayer 發表於 15-10-22 13:53
那你自己説的民歌呢?好多人浴室唱歌,唔係百分百自娛,也九成九自娛。唱流行歌曲呢?小女彈吉他,不常練習 ...
唔係話體藝應該由小朋友自己揀?如果係小朋友自己揀你會唔會同佢講「呢樣唔可以自娛,揀過第二樣啦」?唔可以自娛既體藝都可以有選擇既理由,例如就係鍾意係呢方面同其他人互動,上台表演唔一定係為攞獎既

little_yolky  係,佢話唔鐘意比賽,但鐘意表演  發表於 15-10-22 14:56
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 15-10-22 13:57
何不選其他體藝,甚至其他事做呢
有d野係始料不及,踩咗隻腳落氹先知…

little_yolky  好似洗濕咗個頭咁  發表於 15-10-22 14:56

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-22+13:53+

無須百分百。如果做到七成自娛,八成自娛,九成自娛,還何必太在意訓練,太在意赢輸,太在意表演?沒這種在意,便沒有時間上和金錢上的問題了。

如果只有兩三成自娛,也應該發展其他興趣了。

有時孩子要迫一會兒的,才容易找到樂趣。但如果(例如)兩年也不能自娛,還要繼續嗎?

little_yolky  金錢我可是好計較的啊,我是很吝嗇的。  發表於 15-10-22 14:57

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-22+13:53+

原帖由 MASAYA 於 15-10-22 發表
唔係話體藝應該由小朋友自己揀?如果係小朋友自己揀你會唔會同佢講「呢樣唔可以自娛,揀過第二樣啦」?唔可 ...
唔可以自娛既體藝都可以有選擇既理由,例如就係鍾意係呢方面同其他人互動

Xxxxx
鍾意係呢方面同其他人互動,咪就係自娛囉。由參與這活動得到快樂。

little_yolky  最大問題係參加呢D活動都要錢啊  發表於 15-10-22 14:58

回覆 little_yolky 的帖子

生斑斑、肚紋、無教好瞓、生既時侯十級痛 <=====  好彩我無呢D。

但真係好嘥錢, 好似無底深潭咁, 第日大個又唔會走去唱嘢, 都唔知為咗乜 ......
xxxxxx
不如这样想, 将来阿女大个左去做医生, 又或银行家, 系D闷到嘔的场合, 竟然可以上台唱Chinese Opera, 表演唱功, 简直是有型到死,人家彭丽媛彭唱到做第一夫人......边位敢话唱歌无用呢?

家长们, 比多D幻想力都好播!

little_yolky   係噃。  發表於 15-10-22 14:59

唔知可不可以借鏡,我認識幾位老人家,常聚會唱粵曲,百分百自娛。

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-10-22+發表本

原帖由 S-Kwok 於 15-10-22 發表
如果家長比小朋友學體藝係為成績,根本唔係小朋友本身嘅興趣,家長先會感覺到浪費,因為最後係什麼都沒有。 ...
浪費可能言詞重了點,但總會覺得「可惜」吧

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-10-22+發

原帖由 shadeslayer 於 15-10-22 發表
唔知可不可以借鏡,我認識幾位老人家,常聚會唱粵曲,百分百自娛。

如果唔洗行出街,有幾多個女人會花時間化妝?
如果唔係想精益求精, 化妝又怎可進化為喬裝?

little_yolky    發表於 15-10-22 15:00

shadeslayer 發表於 15-10-22 14:48
我哋劇團由3歲到80歲都有, 年紀大的好多都係退休人士, 佢哋唱吓唱吓, 自娛之餘其實都好想表演的, 但係老人家人哋唔係俾咁多表演既機會, 一來唔係大老倌, 無人請, 間中一次既表演, 佢哋都要夾好多錢, 我見佢哋有D經濟條件唔係咁好, 當然唔可以成日出錢表演, 但佢哋上台唱歌時, 是多麼的漂亮及快樂。

有D唱得好的老人家, 也會比賽。上次去比賽時剛好少年組前是耆英組, 有好多老人家唱得好好。

不過, 真係唔排除有部份婆婆怕羞唔敢上台唱。

shadeslayer 發表於 15-10-22 14:48
老人家嘛~点同?
HK都幾多小朋友学ballet 体操,恐怕無乜人只係屋企跳或落屋苑个gym就算~如果小朋友愛上可以自娛既馬術同golf, 支出都唔少~

到底自家应該俾小朋友自選兴趣,家長支持,定係家長揀d平靚正既活动俾小朋友玩就算?正如上边家長話只玩d有手有腳就玩得既,係付出有限,但如果小朋友無体育細胞都要逼住玩?又有違学体艺原意吖~

little_yolky  真係好羨慕手腳靈活既小朋友,我果對平路跑跑下都會PK的。  發表於 15-10-22 15:26

little_yolky 發表於 15-10-22 15:06
我哋劇團由3歲到80歲都有, 年紀大的好多都係退休人士, 佢哋唱吓唱吓, 自娛之餘其實都好想表演的, 但係老人 ...
其实体艺活动最忌貼錢買难受,既然阿女enjoy,你就咪肉赤,只要佢樂在其中,就係值~如果你覚得肉赤,一係就咪俾佢玩,叫佢体諒你荷包咯。你又未必会禁做吖~係咪?

Yanamami 發表於 15-10-22 15:21
其实体艺活动最忌貼錢買难受,既然阿女enjoy,你就咪肉赤,只要佢樂在其中,就係值~如果你覚得肉赤,一係就 ...
我近來都理性咗D, 開始cut budget。本來出年暑假有機會去加拿大義唱交流籌款的, 但兩個小朋友+家長, 條數實在太甘, 本來話去的, 但諗諗下都唔去了。

little_yolky 發表於 15-10-22 15:27
我近來都理性咗D, 開始cut budget。本來出年暑假有機會去加拿大義唱交流籌款的, 但兩個小朋友+家長, 條數實 ...
叫佢兩個去旺角街頭表演,自己賺學費同服裝費囉

little_yolky  真搞笑  發表於 15-10-22 15:30
‹ 上一主題|下一主題