用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 體藝是一條吾知點形容的路
樓主: Jane1983
go

體藝是一條吾知點形容的路   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-10-20+發表但就算

原帖由 IloveJJ 於 15-10-20 發表
發掘興趣唔一定要去學,我同我仔去打羽毛球乒乓球踢波,佢好開心!但叫佢去學佢就唔想。我自己讀書時都係咁 ...
正如小朋友鍾意畫公仔,唔代表佢想去學畫畫,只想自娛或畫自己鍾意嘅嘢一樣

little_yolky  畫畫唔駛學的, 自己教咪得囉。  發表於 15-10-20 15:50

shadeslayer 發表於 15-10-20 15:40
一些家長太執著做乜都要叻的思想,把體藝變成鬥錢鬥時間的鬥爭,末殺了體藝減壓的本質。

...
唔夠叻出場機會就少。依家六七歲人哋覺得你好可愛, 所以上到台有乜蝦碌都可以接受, 但現實好殘酷的, 到你十一二歲, 人哋睇你係青少年了, 如果技術唔夠, 唔會有人俾機會你表演的, 無機會表演技術增進又慢, 造成惡性循環。體藝除咗減壓, 表演比賽時的過程及結果, 亦是強大的滿足。體育仲可以話強身健體, 藝術是表演的東西, 畫畫亦是, 總是希望給人欣賞的, 不會關埋門自我陶醉。

引用:我覺得部份家長要小朋友苦練體藝係為左增加

原帖由 bigboyenzo 於 15-10-20 發表
我覺得部份家長要小朋友苦練體藝係為左增加叩門機會,完全違背體育/藝術本意,但亦有部份係小朋友自己興趣 ...
唔上唔落練足5日的,多是小學生。上左中學,塵埃落定,早就改了興趣。

引用:以前,體藝是有錢人的玩意,林珊珊前夫係游

原帖由 786 於 15-10-20 發表
以前,體藝是有錢人的玩意,林珊珊前夫係游泳運動員,就知佢有錢。發展到現在普及了,只因為新一代父母受過 ...

深有同感。一切都是錢作怪,如果冇咁多閒錢,又點可以咁隨便比小朋友去燒?

若不是為比賽/比較、為儲cert、為升中,使乜要搵專業教練,一對一去操或日操夜操咁破費? 唔通參加市政局嘅訓練班就唔得?不過,有錢可以燒,都係好事嚟嘅!

利申:我小朋友音樂係香兒和音統處,考試前,搵私補十、八堂;運動係學校、YMCA 搞掂。

Yanamami  我女都係香兒跳舞  發表於 15-10-20 17:52

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

$30/堂,紅日放假,1年比盡$1500。 我地通常上9個月就停3個月比佢休息下玩下其它運動,在有操練情況下多數坐亞望冠,停左幾個月撞啱比賽都3甲在望。 仔另一專項重平,$200/20堂,教練係港隊青年軍教練,可惜阿仔升P.4多左好多作文,要停一年只玩比賽及排名賽!
anyway, 運動平有平玩,貴有貴玩,只要小朋友有目標,就算自學都可以有成績的。

仔仔錫錫你 發表於 15-10-20 16:42

$30/堂,紅日放假,1年比盡$1500。 我地通常上9個月就停3個月比佢休息下玩下其它 ...
同意有目標有興趣自學都可以有成績,平時見勁人放d打機片段上網,唔用金手指都可以一命爆機
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:體藝是一條吾知點形容的路

little_yolky  畫畫唔駛學的, 自己教咪得囉。  發表於 2015-10-20 15:50:32

最慘佢阿媽只識畫火柴人

MASAYA 發表於 15-10-20 17:01
同意有目標有興趣自學都可以有成績,平時見勁人放d打機片段上網,唔用金手指都可以一命爆機 ...
真係好想阿女學D自學都可以有成績既興趣班

引用:應該係一條付出多、收獲少、滿足大、影響深

原帖由 MASAYA 於 15-10-19 發表
應該係一條付出多、收獲少、滿足大、影響深既路
滿足大唔大,好睇小朋友喜唔喜歡。

唔鐘意的話,直頭活受罪。

siden 發表於 15-10-20 17:48
滿足大唔大,好睇小朋友喜唔喜歡。

唔鐘意的話,直頭活受罪。
一開始我以為講緊band1個間體藝... 入得去都係學生自己鍾意,所以... 事情既經過就係咁...
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+仔仔錫錫你+於+15-10-20+16:43

原帖由 仔仔錫錫你 於 15-10-20 發表

平靚正嘅一定多人爭,你仔d專項訓練應該都要學校推薦或西選?又或康文署$86/10堂羽毛球班、恆生$150/10堂乒乓球球班,呢d都要抽籤。。。除非真係自學,唔係咁容易有平班。。。btw, 我仔踢足總$200/45堂連波衫波褲波襪,個食錢怪終於可以幫我慳下錢

引用:Quote:原帖由+仔仔錫錫你+於+15-10-20+發表

原帖由 傻太 於 15-10-20 發表
平靚正嘅一定多人爭,你仔d專項訓練應該都要學校推薦或西選?又或康文署$86/10堂羽毛球班、恆生$150/10堂乒 ...
其實以體為例,本身好有潛質既,學校或總會都會有support.

我覺得駛得錢最多既,反而係叻得黎未係最叻,又想憑自己既資源再叻d嗰班。

引用:Quote:原帖由+仔仔錫錫你+於+15-10-20+發表

原帖由 傻太 於 15-10-20 發表
平靚正嘅一定多人爭,你仔d專項訓練應該都要學校推薦或西選?又或康文署$86/10堂羽毛球班、恆生$150/10堂乒 ...
總會有父母出來,說用好少錢拿到很多牌;亦有父母理性地明白可以用政府資源去培養了興趣;話說回來,好殘酷的說實話,肯付出的,多是希望用錢買時間,希望在小學前(甚至是小六寫升中報名表前)、有些東西在手。連泳會的人都寫文章,說小學生屢破紀錄,到中學卻無以為繼。原因?醫學院,法律系等都唔睇呢d功能~~

786 發表於 15-10-20 19:25
總會有父母出來,說用好少錢拿到很多牌;亦有父母理性地明白可以用政府資源去培養了興趣; ...
泳會都有人寫文章話小學生操到發育中既身體殘晒,上到中學後繼無力

引用:bbforever++估唔到要咁泵本…++發表於+半小

原帖由 little_yolky 於 15-10-20 發表
bbforever  估唔到要咁泵本…  發表於 半小時前
真係要用好多錢

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-20+15:40+

原帖由 little_yolky 於 15-10-20 發表
唔夠叻出場機會就少。依家六七歲人哋覺得你好可愛, 所以上到台有乜蝦碌都可以接受, 但現實好殘酷的, 到你十 ...
可不可以簡單喜歡體藝?無得表演/比賽便沒有熱情,得不到快樂,還是別要浪費時間。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-10-19+20:10+按

原帖由 MrBeast 於 15-10-19 發表
有冇經濟學論文解釋這得45分為一個鐘的現象?
行規
取巧

傻太 發表於 15-10-20 18:55
我仔學校只注重一種運動“跳舞”! 所有資源都比晒佢,就連9成學校有的男子籃球隊都無,所以基本上學校在學界任何運動比賽都是輸家,唯獨跳舞例外。
我仔開頭k2時都只在社區中心玩吓,跟住自學,然後自薦參加學界(全校得佢1人出賽)。之後參加青苗,撞着個“求其”主教練,攪到比自學更差。今年再玩青苗轉左主教(上年主教变左助教),技巧好左有埋港隊offer, 所以平玩都有機會上位。

bbforever  女校男生??  發表於 15-10-21 00:16

MASAYA 發表於 15-10-20 19:28
泳會都有人寫文章話小學生操到發育中既身體殘晒,上到中學後繼無力

個教練根本唔明白d小朋友因咩事走去沖操水,大多小朋友操水都係不大願意去操游,d父母希望藉游水成績增加入名校機會。成功入名校而成績好又游水叻的,去到中3中4會離隊專心讀書; 成績一般但游水叻的去到中2中3,因進入反叛期亦會離隊去玩自己喜愛的運動。只有小部分會堅持,最後都入到u,但唔係3大囉,亦未必讀到自己想讀的科目。  所以班細路唔係比人操殘攪到大個無成績,而係佢地搵到比游水更重要的東西而放棄游水,做就其他運動員“跑”出來。
‹ 上一主題|下一主題