用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 體藝是一條吾知點形容的路
樓主: Jane1983
go

體藝是一條吾知點形容的路   [複製鏈接]

AgapePa 發表於 15-10-19 20:58
如果小朋友鍾意, 用幾十萬栽培一個終生興趣, 二丶三十年後回頭看, 抵到爛.
...
若真有興趣唔使用幾十萬去栽培掛,但如果用幾十萬成培養養出中國第一,咁就唔同講法la

回覆 AgapePa 的帖子

培養一個終身興趣,吾使咁樣的師資、教導和訓練,亦吾使咁早學ga。
見前輩家長的做法,望吓其他朋友家長點搞,自己其實都茫然,唯有邊行邊打算。

問我老公意見,佢話:「我係Pure Fitness做gym都萬多元一年,仲減吾到肥添!」...無言

回覆:Jane1983 的帖子

其實一年打幾萬元波不多了。
我知道要有成績,一星期要打五至六日波。一個月已經過萬了。

MC1128  我都聽過  發表於 15-10-19 21:53

回覆 jefftam06 的帖子

係呀,幾萬元係加一堂,日日打就吾只。
但這個投入係好長期的,玩完體,仲有藝呢!甘仲有正职讀書呢!

little_yolky  真係OMG,好彩阿女體育唔掂。  發表於 15-10-22 17:34
Yanamami  我女唔玩艺果边,讀書还可以~  發表於 15-10-20 07:56

回覆:Jane1983 的帖子

如果考入精英隊,打波會平好多。但星期一至六,每日放學去練2-2.5小時。另外,星期日仍要請私人教練,跟球會練波。時間都好大問題

Jane1983  係呀,好佔時間的  發表於 15-10-19 22:54

MrBeast 發表於 15-10-19 20:51
有冇經濟學論文解釋這得45分為一個鐘的現象?
I guess it's not an economic issue more on operation, efficiency and customer satisfaction issues. The 15 min is the break between sessions and reduce the waiting time for clients due to overrun.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我有朋友家人在大陸當國家隊教練(唔知乜項目), 每年他們會到各地搵小朋友入隊集訓, 國家係有錢比番個小朋友, 一年唔知幾多, 跟著就入隊死操爛操, 叻嘅, 20歲前可拿金牌, 不過, 小朋友全個童年係訓練加訓練.

聽完我覺得好以賣仔咁,好恐怖

little_yolky  大陸小朋友無錢,無辦法啦。  發表於 15-10-22 17:35

回覆 pocoyo123 的帖子

係呀,國內吾少運動員,訓練好多好多年,書又無也點讀,但又攞吾到獎牌,兼週身傷...無謀生技能,都好慘的。

pocoyo123 發表於 15-10-19 22:39
我有朋友家人在大陸當國家隊教練(唔知乜項目), 每年他們會到各地搵小朋友入隊集訓, 國家係有錢比番個小朋友 ...
運動員個名好聽d, 但睇內容其實係雜技團

MrBeast  Just thought they deserve better  發表於 15-10-20 08:58
MrBeast  不是說anything wrong w 雜技  發表於 15-10-20 08:57
MrBeast  以前也聽過olympic 選手退休end up 做雜技,sad  發表於 15-10-20 08:53
Yanamami  都係有血有淚  發表於 15-10-20 08:39
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

早前網友推薦andre agassi 本open,佢都又咪係被阿爸迫日操夜操,成功須苦幹是定律,在香港仲須$$$。curious 李麗珊、黃金寶、李慧詩等童年和成長過程又是怎樣的? guess 海和風都是免費。

ANChan59 發表於 15-10-19 22:09
I guess it's not an economic issue more on operation, efficiency and customer satisfaction issues. T ...
Read somewhere economics is abt incentives.  Its an interesting question: why someone is willing to pay for 45mins of service even though the description says 1 hr.  Interestingly, this practice are more often found in higher price places.   Pay more n get less but guess it might just be a language issue. Ie in eng, can say $xxx per session, not sure what the chinese equivalent is.

jefftam06 發表於 15-10-19 21:32
其實一年打幾萬元波不多了。
我知道要有成績,一星期要打五至六日波。一個月已經過萬了。

...
八年前大女操水時听到隔離阿太講,游水游左成層楼既首期……

醒目開學勳章

pocoyo123 發表於 15-10-19 22:39
我有朋友家人在大陸當國家隊教練(唔知乜項目), 每年他們會到各地搵小朋友入隊集訓, 國家係有錢比番個小朋友 ...
如果個小朋友接受又無問題喎,我都識個人細個響大陸入咗少年省隊,佢話每日練同一個接波動作要練到完全唔洗諗無任何差池先落下一個,佢玩咗幾年覺得悶咪離開,但總有人捱到,不過我幾肯定無乜香港小朋友會做得到。

我比較現實…也不捨得要孩子操續。除非孩子有某方面(體或藝都是)特別talented而佢又好自願去操練,否則我只會讓孩子作興趣,keep住玩下,到大點真正知自己想點才英多點時間。

Jane1983 發表於 15-10-19 18:09
我小朋友有打開波,佢最初在幾個同齡的孩子中係打得比較好的。但佢好堅持有足夠自由玩樂時間,我地又住得遠 ...
聽到你咁講,我又講下我仔都玩開一項運動,初頭兩年是返大班訓練,由p.2開始加多一堂私人訓練,進步真係大咗好多,閒時都有出去比賽,都有小小成績,在出去比賽當中,識到d同道中人,細問之下發現好多都一星期練3.4.5天,在一項運動有成績的,都係要花時間操練,不過值唔值得,就好睇個人!
我覺得自從玩咗一門運動,小朋友既體能好咗(之前幼稚園時體能差到要上ot,pt),仲有練到毅力,鬥志,都幫到佢讀書既學習態度,因為讀書跟不上,係唔會再花咁多時間在運動上!

回覆 bbforever 的帖子

體藝係好,培養到意志、不怕失敗、自我挑戰,係character building。
之不過,而家香港培養的路,好細個就好專業,係培養專業運動員的公式,耗時間、燒銀紙得緊要。但最後九成九係校隊、社交,咁樣十幾年如此強度的培訓是否值得,因為有機會成本呀,這是心裡面想吾清楚的。

運動要有成績,真係要付出好多時間,汗水,精力; 錢更唔少得!  我比較好彩,阿仔玩專項,每星期2堂,1年都係$1500

little_yolky  你係唔係寫少咗一個0  發表於 15-10-20 12:32
Jane1983  嘩!超抵  發表於 15-10-20 11:20

Yanamami 發表於 15-10-19 18:49
如操練既原意唔係為入名校,好简单只係因孩子鈡意,投入,操操下又有d成績,而副產品竟然係幫到入名校,会 ...
曾經因傻仔游水學得快, 每星期一晚一對一, 終於用左15個月, 5歲半時拎哂350米的cert報學校, 又的確沒有什麼回報, 反而傻仔怕了游水, 告訴他上小一會有游水堂, 面都青哂, 傻媽內疚不而; 停了一年水至今, 除自由式外, 其餘兩式也馬馬虎虎, 那年多的錢真的掉了落咸水海…. (不過傻仔近來要求報學校的游泳興趣班, 我放心了點)

之後到傻妹上泳班, 雖進度慢但起碼她仍喜歡學游水, 傻媽時刻提醒自己不可重蹈覆轍

就順著傻仔踢足球吧, 雖然這種集體活動幫不了升學, 但傻媽還是跟著他夏天曬, 冬天食西北風,入了區隊又一星期兩節操練, 有時大人也會想是否花太多時間了??  但看著他在球場上的神采, 笑容, 還有因要踢波而自動自覺完成功課、溫習, 我又真係無奶油唔俾佢去....如繼續這個興趣, 總好過在家看電視、打機吧

不過我這怪獸媽仍在為他尋找個體運動去發展

Yanamami  Enjoy好重要,enjoy既話再辛苦都值~  發表於 15-10-20 12:48
little_yolky  記得搽防晒(係你),唔係好傷的。  發表於 15-10-20 12:32
MrBeast    發表於 15-10-20 11:38
bbforever    發表於 15-10-20 11:21

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

你個專項,又真係好平…

Jane1983 發表於 15-10-20 10:49
回覆 bbforever 的帖子

體藝係好,培養到意志、不怕失敗、自我挑戰,係character building。

其實講回報學樂器還值d,
但我仔係無音樂細胞,到而家小三都無學樂噐,叫佢去學畫畫佢又話唔想,
難得佢獨沽一味,就讓佢開開心心咁去學…

sheffield  最緊要自己喜歡才行!  發表於 15-10-20 12:21
‹ 上一主題|下一主題