用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否繼續學琴,掙扎中....
樓主: 艾艾
go

應否繼續學琴,掙扎中....   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

樓主女女情况嚴峻好多,你細女剛開始,有家姐帶住,好快會適應。

Jane1983 發表於 15-10-20 14:23
回覆 little_yolky 的帖子

樓主女女情况嚴峻好多,你細女剛開始,有家姐帶住,好快會適應。 ...
佢帶壞埋家姐, 兩個一齊玩猫唔做功課

Jane1983    發表於 15-10-20 14:46

引用:Quote:Jane1983+發表於+15-10-20+12:43+同

回覆 palmchristy 的帖子

謝謝妳們寶貴的意見,可能我對住阿囡的表達唔好,搞到佢喊. 呢排大家壓力都好大,當然佢成績差我都鬧左佢一餐,我接受唔到佢好似已經慣左中文唔合格,我係有心幫佢追番成績。至於彈琴,佢仍係想明年八月考埋二級先停,佢想有一個完美結束,我諗得比較長遠,既然最終升到小三都會停學,點解仲要浪費精神同時間和金錢去學多10 個月呢,又要買電子琴,阿囡始終未明媽媽的苦心,佢仍唔捨得......還是該決絕地cut?上埋今個月last 2堂?

回覆:應否繼續學琴,掙扎中....

我覺得有時也要尊重孩子的選擇,興趣。能否約法三章,把現在進度拖慢一些或者定下一些她能目標,如真想再學,自我選擇更多興趣,便要努力達標。

艾艾 發表於 15-10-20 22:57

謝謝妳們寶貴的意見,可能我對住阿囡的表達唔好,搞到佢喊. 呢排大家壓力都好大,當 ...
點解小三要停學琴? 有興趣就應該學上去.
而且小朋友應該開始識分配時間, 毎日彈十零分鐘巳經足以考級

樓主, 見你和你囡囡都係唔想CUT琴, 咁咪再比多三個月時間佢, 睇下成績會否好返, 而琴可以練小d時間, 將學琴心情放鬆D咪OK囉, 何必攪到大家不開心收場

引用:回覆+palmchristy+的帖子 謝謝妳們寶貴的

原帖由 艾艾 於 15-10-20 發表

謝謝妳們寶貴的意見,可能我對住阿囡的表達唔好,搞到佢喊. 呢排大家壓力都好大,當 ...
其實你女女好想繼續學琴,而你比佢學又唔係為考級,咁咪比佢繼續學當係為孩子減下壓囉,又無須一定要一刀切唔比佢學,不過練習時間就必須盡量減少,可能一星期練一堂好啦,其他就cut 左佢留番啲時間在學業上。
小朋友成績差缺乏信心,尤其響主科上必須要加倍努力追回。同女女協商下,學業必定係要處理左先,重新分配過時間,每天除了應該功課/默書外,要抽些時間重溫日間所學及不明白嘅地方,分配時間睇下圖書,玩下,星期六/日再專科補,慢慢追回成績。學琴可以保留,女女喜歡亦可作為一種動力,但就以不影響學業為大前題,必須要學習取捨。

我也有差不多的煩惱,但我堅持小孩要繼續學,因不想小孩容易放棄,亦不想小孩認為讀書大過天。音樂可陶冶性情,可能成為陪伴小孩一生的興趣,也可能成生財工具。

引用:阿囡小二,學琴一年多,準備明年考二級,但我

原帖由 艾艾 於 15-10-18 發表
阿囡小二,學琴一年多,準備明年考二級,但我不知應否繼續,原因如下:1) 成績差,一直未達標
2)一星期我會帶她去 ...
個人覺得可以繼續學琴,但唔好谷佢去考試,同埋可以減少練琴嘅時間

回覆:wister 的帖子

減活動, 成績就會好?

艾艾 發表於 15-10-20 22:57

其實把你陪練琴的時間改為陪佢睇書同溫書, 進步指日可待.  希望見到你報喜小朋友有進步. 加油.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

只計練琴,一星期四次、每次四十五分鐘加交通時間,已經唔係一件易事;好多家長話要尊重小孩子、佢哋有獨立思想之類,唔好意思,在我嚟講只係一個冇責任感嘅父母,將個波拋俾細路。去練咁多次琴係認為「勤有功」吧,咁點解練少d琴、讀多d書成績唔一定會好?若果認為唔及格、升唔到班唔係問題,咁真係冇乜嘢好講。

睇左你列出以上几點都好似係唔學好過學

AgapePa 發表於 15-10-20 23:35
點解小三要停學琴? 有興趣就應該學上去.
而且小朋友應該開始識分配時間, 毎日彈十零分鐘巳經足以考級
因為樓主屋企無琴, 上上落落都唔止十零分鐘了。

不如買琴, 上上落落掂都去左20 mins.  P3 真係功課量多左, 樂器一天花太多時間練。中文的要求係高, 所以現在p2 一定要攪好中文。

回覆 scyauchris 的帖子

經過深思熟慮後, 我決定cut 琴,其實學琴並未為囡增加自信, 由於太多小朋友比阿囡細都彈得好過佢 , 最近的那次音樂会另佢覺得frustrated. 最重要的是我要追番成績,今日派左英文測驗卷, 得四十幾分,中英文都唔掂, 人也變得越來越無自信. 感謝各位媽咪的意見,煩左我個多月的問題終於有決定了。

annie40  加油,努力,默默祝福!  發表於 15-10-23 23:05

回覆:艾艾 的帖子

我覺得樓主 cut 鋼琴的決定係正確。除非小朋友真的好喜愛音樂或好有天份,否則讀 local school 好難同時兼顧兩樣樂器。其實一樣樂器學得好已好好了,比我就收貨啦!

暫停學琴吧!
鋼琴需要每日練習,到考琴前(雖然只是二級),家長和學生都會緊張上來;又要記得scales, 又要aural, sight reading, 再加三隻歌。如果考琴成績好,到時仲難取捨。

至於saxophone, 的確易上手;入埋樂團好好玩。有同學做伴會好開心。

我仔以上兩種樂器都在學,所以好明白兩者的練習時間有明顯差異。

‹ 上一主題|下一主題