用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否繼續學琴,掙扎中....
go

應否繼續學琴,掙扎中....   [複製鏈接]

阿囡小二,學琴一年多,準備明年考二級,但我不知應否繼續,原因如下:1) 成績差,一直未達標
2)一星期我會帶她去琴行練琴四次,每次彈45mins,有時話佢彈錯佢又話我唔識,好勞氣
3)她同時有學另一種樂器同埋跳舞,開始覺得唔夠時間用
4)我要返工,但阿囡的功課,溫習,練兩種樂器完全由我負責,我好辛苦
5)佢有近視,長期看樂譜可能令她近視深得更快
我有同阿囡傾過,其實佢都鍾意彈,但我發覺練琴需時最多,咁嘅情況,,我該 cut 學琴嗎?
   1    0    0    0

回覆:應否繼續學琴,掙扎中....

咁點解唔考慮另外果樣樂器嘅?

如擔心破壞彼此感情,如經濟許可下,是否可考慮搵外人代勞會更好?

回覆 ronniedad 的帖子

因為色士風佢都鍾意,而且家裏有樂器

成績强差人意点解仲參加禁多項活动?

引用:阿囡小二,學琴一年多,準備明年考二級,但我

世界上可以學的東西是無窮無盡,何必還要留戀不喜歡的物事,cut 彈琴,努力享受喜歡的其他物事吧!

已經很喜歡吃叉燒,又何須耿耿於懷沒有時間沒胃口吃人家話好好味的西班牙黑毛豬呢?

如果考級,其實要毎日練琴,都花不少時間和心機的。你試下同囡囡傾下,看看取捨吧。

回覆 艾艾 的帖子

有興趣一定keep

回覆 aeiou_drm 的帖子

其實呢三個興趣都係同一時期學的(琴係k3升小一嗰暑假開始),當時諗住阿囡係得嘅,因為佢幼稚園時成績好好,但小一後,成績一直不理想,可能因佢太多活動,練琴都付出左好多時間,如果cut真係可惜....但如果唔練琴又真係可以抽時間温多d書

引用:回覆+aeiou_drm+的帖子 其實呢三個興趣都

原帖由 艾艾 於 15-10-18 發表
回覆 aeiou_drm 的帖子

其實呢三個興趣都係同一時期學的(琴係k3升小一嗰暑假開始),當時諗住阿囡係得嘅,因 ...
減少D課外活動,始終學業更重要,起碼係張最短12年既長期合約,跟唔上會煩惱更多~~~

引用:阿囡小二,學琴一年多,準備明年考二級,但我

原帖由 艾艾 於 15-10-18 發表
阿囡小二,學琴一年多,準備明年考二級,但我不知應否繼續,原因如下:1) 成績差,一直未達標
2)一星期我會帶她去 ...
我女小學時學琴、豎琴及ballet. 直到一上中學,停左piano. 其他仍然維持,剛剛上學年暑假前考完ballet grade 8 後停埋ballet, 現在只剩下harp, 學校成績一向中上。
其實以上3樣花很多時間及精力,成績ok都吃力,何況成績不好?
無謂勉強及影響大家感情,如對piano 興趣不及saxophone, 就cut piano

讀書始終係最重要,cut一部份課外活動,搞掂學業先。

一個星期出去練4次琴,出出入入係辛苦和簁時間,暫時停一輪先。

引用:Quote:原帖由+艾艾+於+15-10-18+發表阿囡小

原帖由 cherrynequ 於 15-10-18 發表
我女小學時學琴、豎琴及ballet. 直到一上中學,停左piano. 其他仍然維持,剛剛上學年暑假前考完ballet grad ...
還有要外出練琴,太花時間

P2開始靠不了幼稚園老本, 所以花在學業的時間實多, 如有心學晒2樣,  不如在家罝琴, save  幾多時間,

好睇個女鍾意邊種樂器,邊種興趣大D咪keep邊種
如果cut左一樣樂器,D時間可以玩下運動

醒目開學勳章

一星期練四次,每次彈45mins,扯時咁盡,但又咁易放棄,有沒有問過自己為什麼要個女學琴?

回覆:艾艾 的帖子

我認為玩音樂是興趣,如果不是很有天份及興趣,不須勉強
如果家長本身都已經感辛苦,為自己,為家人,都不宜勉強

其實成績未達標?  以幾多分為標準?  因為現今有家長是定95分為合格, 想知你的標準在那裡?

2級琴每次練45分鐘, 都好長時間, 如認真地練, 30分鐘已OK.

時間上的不足夠, 就要取捨, 睇下你覺得邊樣重要

相信近視加深原因不只因為看琴譜, 這個與否學琴無直接關係

功課, 練樂器可以放手比佢自己做, 自己練, 我自己5音不全, 亞仔由學琴第一天已自己練, 無須跟

艾艾 發表於 15-10-18 17:49
2)一星期我會帶她去 ...
用兩年幾時間考二級, 算正常進度, 但學上去, 真係要買琴, 慳番出入時間, 而且可用垃圾時間練琴. 減低學業影嚮, 又唔使陪練, 減少磿擦.  
可以先買数碼鋼琴, 五級後才買鋼琴.

‹ 上一主題|下一主題