用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF and SMC
樓主: shel0208
go

WKF and SMC [複製鏈接]

引用:Quote:punlik+發表於+16-2-2+11:37+http://

原帖由 hkpapa852 於 16-02-02 發表
合格率=DSE 2級成績

王錦輝校長係EDplus 129期 (2016年1月號係157期, 即係兩年半前)自己講, 中文科達3僅得 ...

我諗你誤會左!
以我理解,篇文講緊中學生去海外留學!呢段講緊原因!佢唔係講緊wkf學生得一半考到3級..係講緊全港學生!

你話篇野2年前 可睇下面條 link,雖然係2014既,但有提2013年及格率!
DSE誕12狀元破紀錄
中文及格率跌至50.7% 機構料取21分可升大
http://life.mingpao.com/htm/hkdse/cfm/news3.cfm?File=20140714/news/gaa1h.txt內文有提及:不過,被形容為「死亡之卷」的中文科,及格率(達3級)下跌0.7個百分點至50.7%

而以下係Wkf 校長講既!講完遠觀因素就講近觀!

近觀因素則數DSE(中學文憑試)的效應,中文科的成績尤其令人失望,能考取三級或以上成績的考生僅佔一半。不少考生在很多科目上都能奪取佳績,可惜就是栽在中文一科,跨不進大學的門檻。此現象都增加了學生往海外升中的意慾。」

punlik  勁, 中文程度真是5**  發表於 16-2-2 12:33

回覆:WKF and SMC

如果wkf 係因為dse中文科成績未如理想,為何有南亞學生為數不少的smc 反而可以考到比wkf 更好的中文成績?

Ocean419 發表於 16-2-2 13:11
如果wkf 係因為dse中文科成績未如理想,為何有南亞學生為數不少的smc 反而可以考到比wkf 更好的中文成績?

...
NCS係可以用外語代替中文, 透JUPAS過或Non-JUPAS升讀本地大學.
而且即使中文唔得, 只要其餘科成績好, 再加GCE等中文科既成績, 一樣可以透過Non-JUPAS升讀本地大學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 16-2-2 11:55
所以有一半出國讀, 但依部分系你既統計中變成未能取得Local Degree個班. 但實際取得學位會比你統計多好多.
...
坦白講, 所有香港一線學校, 畢業生升學都係主要以Local degree為主, 即使SPCC之類有開辦IBDP既學府, 整體海外升學百份比(包括DSE考生和IBDP考生)也不過30%, 更多的只在10%-15%之內.

作為需要提供NSS課程既俾大多數學生既直資學校, 有超過40%人海外升學, 好難令人相信係因為成績好或只係中文唔達標而海外升學, 反而係其它原因既機會高D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

MrBeast 我都覺得係時刻施展po完鬆神功  

siden 事實顯而易見,你無謂嘥口水

我都唔認為可以改變到某D人既想法, 只不過係睇唔過眼有人地將D一廂情願而又沒有事實根証既想法, 包裝到合情合理兼理所當然咁周圍講啫.

香港既直資學校, 其實係為本地學生提官津和私立學校之外, 另類優質教育既學校. 所以EDB係要求直資學校一定要為大部份學生提供本地學制既課程 (全港除了一間李寶樁聯合世界書院沒有此則限), 只係教學方式不限.

所以如果話讀直資學校係為咗海外升學唔想去讀NSS和應付DSE, 其實幾可笑, 因為根本就係違背直資學校開辦既原意.

beirut    發表於 16-2-2 14:56
beirut  "我都唔認為可以改變到某D人既想法, 只不過係睇唔過眼有人地將D一廂情願而又沒有事實根証既想法, 包裝到合   發表於 16-2-2 14:56
Soundervolt  正正經經出份詳盡既校務(公開試成績)報告啦!  發表於 16-2-2 13:59

我明好多香港BB出世果日起就開始向住大學目標直跑~~
其實樓主之前都問過SMC VS WKF
爬下文都大概知SMC VS WKF 喺DSE 成績方面, 都係中文比較弱,
又兩間都係會搞GCS

樓主本身有SMC, TT, SFA and Lingnan offer,依家只係考慮SMC VS WKF,
大概係希望揀一間少壓力較互動的小學而唔係只局限睇DSE,否則一定揀SFA 試下谷唔谷到上BAND 1中學啦。唔搬屋的睇交通;會搬屋的睇下課程編制邊間適合自己小朋友多一點 (SMC 好似仲有外語學, WKF 小學就無啦! 要上中學先有~搞得掂三語我已好感恩)。

SMC 用家都係用外國升學/語境去講學校的賣點,兩間學校都係大把人無考DSE。。。我都唔明點解有D人咁鐘意咬住WKF 唔肯放@@

SMC
http://www.edu-kingdom.com/forum ... tra=page%3D1&page=7

sampapa SMC 用家

如果只計算香港8大,
SMC應該有40人
大約是60%,應該比全港平均率好一點點。

但SMC由中一至中六,這5年期間,平均會少了3成學生,因為他們會直接往外國升學而放棄考DSE或者轉往有名氣津校。
始終SMC的語言水平,對一些以往外國升學的小朋友,有一定幫助。
可能SMC的學術水平未必可以和其他名津作比較,但經過多年的學習,小朋友的語言能力、自律和自學應該可以受用一生。
所以SMC不是太適合要求名氣的家長,反之適合一些希望小朋友往外國升學、有一技之長或自理能力的家長。

由於SMC有約3成學生不會考DSE及以不同理由離校。
所以成績較好的頭4成或5成學生,可以自費參加額外的GCSE課程。以便外國升學。
GCSE只較在DSE範圍以外的部份,
暫定是月費500在逢星期六自願上。

不要對SMC的中文科有要求或夢想,絕大部分要出外補習這科的。否則大學入場券就飛走了。

中學部語境會較弱,因為多了外來新生,他們主要是中文小學不,所以平時用中文溝通。原校生尚可以保持用英語交談。
同學之間算可以,因為中一是分4組的。我小朋友那班好似全部是原校小六生,至於其他3組就不清楚。
老師就比較難評論,因小兒無乜打小報告。但小兒的各科老師,由新老師負責教的,便有5科。好或壞就不知道。

WKF 用家
http://www.edu-kingdom.com/forum ... tra=page%3D1&page=4

aprilcpf 發表於 15-10-17 22:58

上年我亦有這兩個選擇,最後揀了WKF.其實兩間學校好類似,龍校、英普教學和冇呈分,但我喜愛WKF的教學法與時並進,活動多,教學理念是Prepare for tomorrow... 我是今年的用家,我只能説課程不深也不淺,但變化很多,很多校本教材。如你想教得深、考得深、功課多,WKF一定不是你杯茶。
較多presentation,英語環境很多,PE堂都是英語的。不得不提學校12月起好一座室內體育館。

Doray 15-10-18 10:14

上次聽簡介會,中學校長又確實講得好啱,要喺2016入學的小朋友predict 佢地2028年時的情況,真是誰也說不準。佢亦分享咗頭三届的畢業生,只有兩個没有繼續學業,一個是去咗做職業運動員,代表香港參加奧運,一個要幫屋企做生意,其他學生中一半去咗overseas, 一半留港讀U or asso degree.  但個mix 我唔記得咗,唔知有冇其他家長可去補充一下。
其實去到中學,家長都唔應該再expect 什麼活動教學,畢竟中學是要開始博殺,無論overseas 或local, 都是要汰弱留强,
大家都要專心學業,為自己升學努力。

而大家的學習能力的差距亦開始變大,所以有人覺得太淺,亦有人覺得太深,我相信每間學校也會有這種情况。

其實扒吓文就知啲用家comment

http://www.edu-kingdom.com/forum ... tra=page%3D1&page=3

sze0203 發表於 16-2-2 15:40
我明好多香港BB出世果日起就開始向住大學目標直跑~~
其實樓主之前都問過SMC VS WKF
爬下文都大概知SMC VS W ...
SMC 用家都係用外國升學/語境去講學校的賣點,兩間學校都係大把人無考DSE

EK會員轉發自2015年SMC簡介會上中六畢業生去向...... SMC都真係幾多人"無考DSE"去海外升學喎! 有16.4%, 高過一般一線中學15%既水平.
而且入3大率竟然有32.8%......

以一間無乜人去考, 中學部主要為小學部學生, 當中仲有不少唔知質素高唔高既NCS, 加上中學部主收非B1學生, 以及年年都有人跳船, 我諗咁既成績, 原因應該係............
搵咗個好既風水佬幫佢擺陣

引用:Quote:sze0203+發表於+16-2-2+15:40+我明好

SMC 用家都係用外國升學/語境去講學校的賣點,兩間學校都係大把人無考DSE

SMC如果入本地三大率有32.8%已高過港同25.6%,甚至跟伊利沙伯、跑馬地聖保祿同級!真係要另眼相看!

hkpapa852  我以前都唔睇好SMC, 但佢又真係做到嘢出嚟俾人睇喎!  發表於 16-2-2 16:58

hkpapa852 發表於 16-2-2 16:34

其實我唔想同你爭論個RESULT問題,我COPY 出唻的唔係我個人訊息,係用家自己講既!咁年年有人跳船,有4成人揀GCS 又有呢個成績,SMC 由小一開始扶搖直上,好掂好叻好勁囉~~OK ?? 都唔明點解連用家都要對中學部有保留!可能佢睇得無你咁通透!不過你睇既野同我睇既野唔同,我同樓主講的方向係整體學習理念,課程編制適唔適合佢自己的小朋友!如果以數據去傾,包生仔的話咁咩都唔駛講啦!!SMC 直頭好過好多神校囉!  

sze0203 發表於 16-2-2 17:03
其實我唔想同你爭論個RESULT問題,我COPY 出唻的唔係我個人訊息,係用家自己講既!咁年年有人跳船,有4成 ...

其實到底係邊個神化邊間學校呢?

係上年SMC公佈成績之前, 我一向都係睇死SMC嫁, 不過人地真係有成績俾人睇到咁囉! 我都認自己跌眼鏡.

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852 : 我以前都唔睇好SMC, 但佢又真係做到嘢出嚟俾人睇喎!

呢尐可能就係SMC冇乜花功夫做自我宣傳默默耕耘既結果! 真係禾稈冚珍珠。

新春將至,我想寫個 [服] 字做暉春俾SMC.

hkpapa852 發表於 16-2-2 16:34
1. "Offers" 可能包埋副學士、自資課程?2. SMC forum 話呢屆學生中五時有 9x人,有1X 人留班,咁仲有其他嘅去左邊?

我兩間學校都唔熟,純粹睇數據咋

引用:Quote:sze0203+發表於+16-2-2+15:40+我明好

請問呢張slide 的offers from university 是指UGC degree offer?  還是所有來自這間u 的offer e, g: asso degree、自資學位 ?

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-2-2+16:34+SMC+

原帖由 A-Mum 於 16-02-02 發表
1. "Offers" 可能包埋副學士、自資課程?2. SMC forum 話呢屆學生中五時有 9x人,有1X 人留班,咁仲有其他 ...
同一疑問

A-Mum  Great minds think alike   發表於 16-2-2 17:27

A-Mum 發表於 16-2-2 17:22
1. "Offers" 可能包埋副學士、自資課程?2. SMC forum 話呢屆學生中五時有 9x人,有1X 人留班,咁仲有其他 ...
識得問呢個問題, 証明你係比較有研究.

現今大學既offer, 的確係包埋副學士、高級文憑, 不過會用3大名義開辦的, 只有學士學位課程, 3大開辦既副學士/高文憑, 全部都係以院校名義開辦, 而唔會用大學名義開辦, 呢個亦係點解D人比較睇重3大比例既原因之一.

所以至少說明, SMC升讀local degree係有32.8%或以上, 本地入大學率有83.5% (3大+其它院校).

hkpapa852 發表於 16-2-2 17:10
其實到底係邊個神化邊間學校呢?

係上年SMC公佈成績之前, 我一向都係睇死SMC嫁, 不過人地真係有成績俾人睇 ...

依家有人同你講WKF DSE 成績好勁好威咩? 點為之神化學校?  覺得返學開心係神化? 教學理念神化?  去外國讀書神化?  WKF 高年級的中文弱, 我諗好多用家都不會否定,無人話WKF 以往DSE 的成績好喎~~咁究竟神化在哪方面呢?

babaxmama 發表於 16-2-2 17:24
請問呢張slide 的offers from university 是指UGC degree offer?  還是所有來自這間u 的offer e, g: asso d ...
以3大名義開辦既, 全部都係UGC degree, 當中有經JUPAS入, 亦有經NON-JUPAS入.
其它院校, UGC同自資都有
‹ 上一主題|下一主題