用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF and SMC
go

WKF and SMC

How will you comment and compare this 2 schools?

回覆 shel0208 的帖子

SMC = st mary?

回覆:WKF and SMC

Sorry, St. Margaret Co-ed

Smc.

MrBeast 發表於 16-2-1 14:18
Smc.
請問為何是smc 較好?是否就學術方面?

MrBeast  Yep  發表於 16-2-1 16:05

SMC

hkpapa852  你都認為SMC較好?  發表於 16-2-1 15:41

計banding SMC 唔會比WKF差,我去過SMC幾次,小朋友比較活潑好動,chinese同chinese交談都用英文。WKF我都有去過,小朋友跟我英語對答都很有自信,很impressive. 兩間同樣有中文要加強既問題。
但其實兩間既教學理念及課程十分不同,建議從這方面去選擇合適自己小朋友的學校。

MrBeast  開放日學生的表現未必一定全部是學校功勞  發表於 16-2-1 19:41

可以share 下課程有什麼不同嗎?

SMC 當年係我 dream school 但唔收,失敗原因可能太早考,唔知呢間嘢原來收生程序貢特別。今年識玩最遲先考,而家有 waiting , 算有進步。

膚淺D睇,SMC上年升讀local degree既比例,新派一條龍中小學之中,只有優才同港同可與之相提并並論,WKF中學部既成績,應該仲有一段差距
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:睇學校網頁,+SMC似乎幾多南亞學生,中學估計

原帖由 punlik 於 16-02-01 發表
睇學校網頁, SMC似乎幾多南亞學生,中學估計BAND2吧.
我自己會選WKF>地區一線>地區二線>SMC
...
其實多南亞學生,先可以做至良好既英文語境  情況同tsl 一樣

Vote for smc

回覆:shel0208 的帖子

Smc

識人讀緊Smc,如果無記錯,一級60人分3班,初小算輕鬆,都讀得開心,語境亦吾錯。剛剛籌到錢建泳池和發展校舍,聽朋友講,好多家長都係有心人,小朋友都係用功用心,想讀精英班,都無得hea讀。

引用:膚淺D睇,SMC上年升讀local+degree既比例,

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-02-01+發表睇學

punlik 發表於 16-2-2 02:15
陳守仁學術程度高是受家長歡迎既原因,但如果官津二線南亞人多既學校會成為家長心儀既學校嗎?
smc與官津二 ...

我仲以為係派位和語境+ 愉快ish 學習tim,不過事實係要能力有番咁上下才考到。
不如你講下wkf有什麼地較smc優勝或不同

Vote for SMC

punlik 發表於 16-2-2 01:57
以local degree來計算WKF既程度未免有所不公,因為WKF較多學生會出國讀degree,而且出國讀大學與八大既程度 ...
話某某直資中學升讀local degree比例低係因為多人prefer海外升學,個人認為只係一種自欺欺人既講法。瞭解清楚教育局對直資中學既要求同限制先啦!
真係一心想去外國升學,搵間國際學校先啱,又有語境。再唔係,點都搵間有提供國際認受性更廣更全面既IBDP既學校啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。