用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教6嵗小朋友串字
go

請教6嵗小朋友串字 [複製鏈接]

明明聽說讀能力好高,已可以自己睇晒ort level 8,但連最基本常用的字都串不到如you, me, are, they 等等。請教各位有何心法加強串字能力?

14    0    0    0

咁佢點錯法?

Can try phonics to help him with spellings

回覆:MrBeast 的帖子

You 串左u, are 串左re, me 串左my, 仲有好多類似例子,基本上在冇預備情況下忽然叫佢串字,只可以串到幾個2-letter words 如in, at, to, on 等。我想知對一個6歲小孩算正常嗎?

Ocean419 發表於 15-9-25 22:24
You 串左u, are 串左re, me 串左my, 仲有好多類似例子,基本上在冇預備情況下忽然叫佢串字,只可以串到幾個 ...
學過併音一定唔會串唔到d咁短既字…

Yanamami  係吖~~Eg: book look cook hook  發表於 15-9-25 22:36

You 串左u, are 串左re, me 串左my, 仲有好多類似例子,基本上在冇預備情況下忽然叫佢串字,只可以串到幾個 ...
話虽每个小朋友發展步伐不—样,但有人5歲考mover了~—般都串到唔少字的~就算我地小时無而家d小朋友禁厲害,禁A for apple, B for boy都串到,唔止on at in禁~

引用:Quote:Ocean419+發表於+15-9-25+22:24+You+

原帖由 Yanamami 於 15-09-25 發表
話虽每个小朋友發展步伐不—样,但有人5歲考mover了~—般都串到唔少字的~就算我地小时無而家d小朋友禁厲害 ...
長d要嘅字要唸或抄寫多遍就可以串到,我最不明白的是為何閱讀能力咁高但串和寫字能力咁弱。記得廿幾年前初小學英文,能夠看得明的基本上都寫得出,但佢的情況是睇得明嘅寫得出可能10%都冇

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-09-25+發表話

原帖由 Ocean419 於 15-09-25 發表
長d要嘅字要唸或抄寫多遍就可以串到,我最不明白的是為何閱讀能力咁高但串和寫字能力咁弱。記得廿幾年前初 ...
又真是弱咗少少,不過花點時間都可以串到,唯有咁啦。

引用:You+串左u,+are+串左re,+me+串左my,+仲有好

我小朋友都係咁, 佢有學phonics,  但開頭教佢寫句子, you寫做u,  are寫做 a,  my寫做me 但 freiend 又串得好快好準.  只要多d重覆教佢先聽完完整句子, 理解完先再寫會改善。 宜家train左兩個月。 基本冇晒果d問題。 聽到you are my friend,  唔會再寫 u a me friend.

回覆:請教6嵗小朋友串字

可能grammer方面較弱, 佢只是聽音就立刻寫u, 但如果理解句子結構就會知道原來是you. 當然要佢自己要串到you先啦。

引用:明明聽說讀能力好高,已可以自己睇晒ort+le

明明聽說讀能力好高,已可以自己睇晒ort level 8,但連最基本常用的字都串不到如you, me, are, they 等等。 ...
我家也是串字弱,听说读都没有问题,ORT也是读完1-11,magic treehouse也读完1-52,阅读一点问题都没有,但是最近的小学第一次默写也是出错很多,她自己知道写错了,但是不会写出正确的,比如,mouth,她可以写成mouth. 而且还不喜欢默写

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-09-25+發表明

原帖由 jane-wang 於 15-09-26 發表
我家也是串字弱,听说读都没有问题,ORT也是读完1-11,magic treehouse也读完1-52,阅读一点问题都没有,但 ...
mouth写出的是mauth :;pppp:

其實lei 幾個eg不是太好因為有幾個拼不到,初步學phonics睇下有冇幫助先,若你英文ok, 自己上starfall.com pc 板就得,唔洗上phonics 班。

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-09-25+發表Yo

原帖由 ken244644 於 15-09-26 發表
我小朋友都係咁, 佢有學phonics,  但開頭教佢寫句子, you寫做u,  are寫做 a,  my寫做me 但 freiend 又串 ...
你小朋友情況同我的好似,見佢連最基本和常見的都錯真的幾激氣。我一直以為學好英文聽說讀,寫自然就會好,所以一直冇要求佢練習抄寫。而家先發覺原來幼稚園時冇抄寫過的字係一定串唔出,唯有開始逼佢做多d抄寫練習

引用:Quote:原帖由+jane-wang+於+15-09-26+發表

原帖由 jane-wang 於 15-09-26 發表
mouth写出的是mauth :;pppp:
仲有finger 串fingar, head 串had 或haed, paper串papr, Easter 串Ester, 不停問我為什麼他的串法是錯

引用:Quote:原帖由+ken244644+於+15-09-26+發表

原帖由 Ocean419 於 15-09-26 發表
你小朋友情況同我的好似,見佢連最基本和常見的都錯真的幾激氣。我一直以為學好英文聽說讀,寫自然就會好, ...
幼稚園冇寫vocab? eg car, box, ball, boy, girl, 呢D 字?

回覆:請教6嵗小朋友串字

如果我係你地,我一D都唔擔心。你有冇見過一個成年人,英文好與否,唔識串 mouth?即有一個階段,係人都會學識。呢個階段係幾時,人人不同。

重要的是他/她的真正實力。保持對英文,閱讀的興趣。默書低分?由鬼得佢,過渡期來的。香港的英文默書測驗考試,測不出高水平孩子的真正實力。

小女以前初小功課測驗英文有時唔合格,甚至零蛋,但我看完卷後,知道孩子真正實力,我全不放在心上。

cocokan2004  Agree  發表於 15-9-28 03:20
cocokan2004    發表於 15-9-28 03:20
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:如果我係你地,我一D都唔擔心。你有冇見過

原帖由 shadeslayer 於 15-09-26 發表
如果我係你地,我一D都唔擔心。你有冇見過一個成年人,英文好與否,唔識串 mouth?即有一個階段,係人都會 ...

家長愈擔心愈做得多,愈減弱孩子信心,興趣一失去難復環。

記得 Malala 爸爸演講,他説好多人問他做了什麼令 Malala 咁出色。他說:

It is not what I did that matters, it is what I didn't do that matters. I DID NOT CLIP HER WINGS.

我認為這是大智慧。
共勉之。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+15-9-26+09:21

原帖由 shadeslayer 於 15-09-26 發表
太多家長做多咗

Ocean419

孩子尚小,很多方面尚未發展好,正如 shadeslayer 所言,每個小朋友發展速度不一樣。孩子串寫不對,家長需要留意,但不需要擔心。

英語國家小學生不重視dictation,初小學生作句一樣串字錯漏百出,一般老師都不太理會,只要孩子繼續多看書,串字問題自然會改善。

看你孩子串字基本 make sense,我看沒有多大問題,千萬不要讓他串錯字產生挫折感而失去閱讀興趣。

閱讀(看書)是要將spelling(形狀)與意思結合起來,而讀默是要將字的發音與spelling對應起來,兩者需要的能力不一樣。你可讓他開聲閱讀,或者對他串字有幫助,適當時間也可教他phonics。

我兒子未曾學識phonics前我不理會他的spelling是否正確。

你孩子寫Ester,即是知道er的讀音。他寫papr,那你可以讓他將paper的er與Ester的er比較一下,這也是phonics入門。

‹ 上一主題|下一主題