用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何睇小朋友受唔受谷?
樓主: daisylhn
go

如何睇小朋友受唔受谷? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+iamadc+於+15-09-24+發表阿仔

原帖由 ArieBaby 於 15-09-24 發表
咁如果只係唔鍾意抄寫, 但其他功課樂意做, 咁算唔算受谷呢?
我女都係

回覆:如何睇小朋友受唔受谷?

講開又講,愉快學習係好重要,我意思係學習過程中冇反感同不愉快,有時屈服係家長淫威之下,小朋友未必反抗,又或者反感唔大,小朋友重可以頂住,但積少成多,幾時爆㷛冇人知

最後,問心一句,係咪小朋友谷得你就要谷佢?凡事太盡,緣份必早盡。

回覆 Yanamami 的帖子

本身小朋友聰明, 或有超班的閱讀能力,讀呢啲學校like DGS, APS, 僅係冇問题,如果唔係,家長背後發功就少不了,一堆專科專補同補充跟尾。

Doray 發表於 15-9-25 08:24

本身小朋友聰明, 或有超班的閱讀能力,讀呢啲學校like DGS, APS, 僅係冇問题,如果 ...

其实即係話:就算小朋友專心肯坐定定做功課,都唔会有人日日想同十幾样功課、每周中英默書搏鬥、个半月就測考—次禁啦~~至於教深—年workload合理既学校,唔係问自己小朋友受唔受谷,係夠唔夠聰明、記性好又專心~

HK-MAN  認同.  發表於 15-9-25 10:54

Well said

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-9-25+08:32+編

原帖由 Yanamami 於 15-09-25 發表
認同,所以我囝係好堅持做好功課的一類,我相信佢谷得。但我最終冇揀地區一缐超多功課既小學比佢。

我都想知阿仔受唔受谷, 問幼稚園老師
佢話阿仔係學校表現一流, 主動做功課, 合群反應好
但佢返到屋企係第二個樣,叫都唔做拖字決
上興趣班唔合群, 老師同其他小朋友玩,佢就行開自己玩
差不多每星期都會比人投訴

醒目開學勳章 貢獻勳章

daisylhn 發表於 15-9-24 21:28
幼稚園階段是否是那種一回家自覺完成家課不扭計的一類?
kg功課有限,有d又幾好玩,所以做功課唔扭計係其中一樣,但都唔夠某本上要肯聽話,肯坐定,唔怕悶,記性唔太差先得

但做唔到以上嘅嘢,都唔等於唔可以响傳統教學嘅學校生存
但家長可能要用其他方法處理,e.g. 唔俾壓力(唔額外谷),家嘈屋閉 之類

恐龍家

引用:Quote:bub唔駛F占G+發表於+15-9-24+19:49+

原帖由 Doray 於 15-09-25 發表
呢啲叫唔駛谷
都係喎

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-9-24+23:33+編

原帖由 Yanamami 於 15-09-24 發表

其实谷係解:
第二類學校一般都名校,入到先算。

第一類就係將來好大機會入的津校

回覆:如何睇小朋友受唔受谷?

我覺得如果你唔出聲,佢放學自動自覺做功課,仲要快手,跟著自己練琴備課,自己睇時間差不多時間就刷牙睡覺,叫佢做嘢叫一次就聽,唔駛你操心打鬧。你們仲一家好享受,好快樂!就很合適。

引用:認真黎講,我覺得谷唔谷得係同功課量/工作

原帖由 frogbobo 於 15-09-25 發表
認真黎講,我覺得谷唔谷得係同功課量/工作量掛鈎,係抗壓能力,未必同主唔主動做功課有關係。例如,小朋友 ...
完全明白,可惜香港教育制度要在K2學期尾開始考學校⋯⋯始終是學前兒童,有時分不清是能力未發展到,還是不受谷類型;但等到入了間學校先發覺唔谷得、反效果,要再轉校就更難了。

引用:我覺得如果你唔出聲,佢放學自動自覺做功課

原帖由 superying 於 15-09-25 發表
我覺得如果你唔出聲,佢放學自動自覺做功課,仲要快手,跟著自己練琴備課,自己睇時間差不多時間就刷牙睡覺 ...
嘩!如果幼稚園小朋友可以咁合作,佢可能可直上三四年級

引用:講開又講,愉快學習係好重要,我意思係學習

原帖由 frogbobo 於 15-09-25 發表
講開又講,愉快學習係好重要,我意思係學習過程中冇反感同不愉快,有時屈服係家長淫威之下,小朋友未必反抗 ...
呢排開學中一學生自殺,見到都驚

回覆 superying 的帖子

咁樣既細路,恐怕萬中無一。
有時扭吓計、鍾意玩、吾係樣樣自動自覺,兼快手快腳,其實以初小的小朋友來講,係好正常。

引用:Quote:daisylhn+發表於+15-9-24+21:28+幼稚

原帖由 小曳人 於 15-09-25 發表
kg功課有限,有d又幾好玩,所以做功課唔扭計係其中一樣,但都唔夠某本上要肯聽話,肯坐定,唔怕悶,記性唔 ...
我囡明顯不是這類型

佢愛閱讀、能專注、學嘢快,但唔鐘意做抄寫功課,而家改善中,開始克服做自己不愛做的事

醒目開學勳章 貢獻勳章

daisylhn 發表於 15-9-25 09:56
我囡明顯不是這類型

聰明嘅人一定唔鍾意抄寫!無計~佢肯同你做已經好好
恐龍家

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-9-24+23:33+編

原帖由 Yanamami 於 15-09-24 發表

其实谷係解:
一年幾測幾考同谷唔谷冇乜关係,應該睇返學生日常workload,同埋學校对學生整體成績的紧張程度

引用:我覺得如果你唔出聲,佢放學自動自覺做功課

原帖由 superying 於 15-09-25 發表
我覺得如果你唔出聲,佢放學自動自覺做功課,仲要快手,跟著自己練琴備課,自己睇時間差不多時間就刷牙睡覺 ...
呢个似機械人多d

人人話谷嘅學校,但某啲家長同小朋友都覺得冇乜嘢,甚至乎讀得輕鬆,即係谷咗都唔多覺,呢啲就真係谷得。

我個女都算係,除咗上面講嗰啲專注、學習能力&興趣、抗壓能力高、自動自覺做功課之外,我個女仲有一個特質,就係從小都唔使瞓太多就夠,初小人哋瞓9-10個鐘,佢8個鐘就夠,變相每日都多咗一兩個鐘做嘢或者玩。不過我個女平時唔溫書,唔多閱讀課外書,又冇補習,如果要谷佢呢啲,可能都唔受。

Yanamami  呢类孩子多名列前茅  發表於 15-9-25 12:59
‹ 上一主題|下一主題