用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何睇小朋友受唔受谷?
go

如何睇小朋友受唔受谷? [複製鏈接]

係咪聽話、肯自動做功課叫受谷?

11    0    1    0

回覆:如何睇小朋友受唔受谷?

學齡比年齡高

請問什麼是學齡?

引用:係咪聽話、肯自動做功課叫受谷? +

原帖由 daisylhn 於 15-09-24 發表
係咪聽話、肯自動做功課叫受谷?
覺得我仔受谷嘅!例如:剛小一返學差唔多4星期,佢喜歡返學讀書,平時系屋企會拿書出來讀,無論中英數常什至音樂書都會拿出來睇,有時都好佩服佢,系咪獨子嘅寂寞呢?而佢都好期待默書有100分,老師會奬d糖糖食!會好開心!好肯溫書和做工課!我仔唔算叻嘅小朋友,不過就系好鐘意學野,未上小學前,上咩堂都好鐘意,可能有小朋友嘅地方就鐘意享受,所以獨子都有好處

比較願意坐定睇書、受教,和記性較好。

問班主任

返完學叫佢去學樂器,俾夠十樣功課佢做,讀完兩本課外書先瞓,維持一個月佢冇離家出走,即係好谷得!!

Jessy  GOOD POINT!!  發表於 15-9-26 01:13
ok3    發表於 15-9-25 10:36

因要選小學,如何在幼稚園階段睇到呢?又其實會否同家長對小朋友的教育有關?

引用:Quote:原帖由+daisylhn+於+15-09-24+發表係

原帖由 吉吉吉吉 於 15-09-24 發表
覺得我仔受谷嘅!例如:剛小一返學差唔多4星期,佢喜歡返學讀書,平時系屋企會拿書出來讀,無論中英數常什 ...
幼稚園階段是否是那種一回家自覺完成家課不扭計的一類?

引用:Quote:原帖由+吉吉吉吉+於+15-09-24+發表覺

幼稚園就唔洗默書,不過工課都自覺做!佢幼稚園好喜歡學老師,把用完嘅書逐頁搣出來貼系黑板,教人,又把老師每日系學校寫嘅野,返來寫番晒出來教我

引用:因要選小學,如何在幼稚園階段睇到呢?又其

因要選小學,如何在幼稚園階段睇到呢?又其實會否同家長對小朋友的教育有關?

...
其實由K3要做下寫字,你會發現到,小朋友是否積極主動做,教完嘅書,是否可以記得大部分。如果谷得嘅小朋友,應該會有以上主動、積極嘅學習態度。(純個人感受及經過K3經驗的我感覺得出)

引用:Quote:原帖由+吉吉吉吉+於+15-09-24+發表覺

絕對有。

阿仔K3可自行做抄寫和數學,每日自己看書,不是那種天馬行空的小孩子,唔太出聲,但脾氣大和固執。那麼他算受谷嗎?

其实谷係解:

1) 日日十幾样功課、每星期中英默書、一年四測两考、考試範圍十課書;

2) 教深一年、好少默書、—年三考、每日六样功課

边间係谷?

引用:阿仔K3可自行做抄寫和數學,每日自己看書,

原帖由 iamadc 於 15-09-24 發表
阿仔K3可自行做抄寫和數學,每日自己看書,不是那種天馬行空的小孩子,唔太出聲,但脾氣大和固執。那麼他算 ...
咁如果只係唔鍾意抄寫, 但其他功課樂意做, 咁算唔算受谷呢?

bub唔駛F占G 發表於 15-9-24 19:49
學齡比年齡高
呢啲叫唔駛谷

Yanamami 發表於 15-9-24 23:32
其实谷係解:

1) 日日十幾样功課、每星期中英默書、一年四測两考、考試範圍十課書;
都係嗰句,小朋友讀得上咪受谷,
其實最重要係家長受唔受谷,可以日日放工返嚟同weekend 大部份時間都在作戰狀態!

認真黎講,我覺得谷唔谷得係同功課量/工作量掛鈎,係抗壓能力,未必同主唔主動做功課有關係。例如,小朋友會主動做兩三样功課,但如果做十樣又係咪可以?

遇到唔識做,深d既野又唔會唔企左响度?
可唔可以對應到重覆的抄寫?

有d人做事好似好主動好有條理,但工作一多,時間一長就亂哂,爆㷛。

有d人被動,踢下陏下,但反而踢極都有

所以,最有效方法係將你認為谷的情況在你小朋友上預演一個月,一目了然,仲洗乜問?

引用:阿仔K3可自行做抄寫和數學,每日自己看書,

原帖由 iamadc 於 15-09-24 發表
阿仔K3可自行做抄寫和數學,每日自己看書,不是那種天馬行空的小孩子,唔太出聲,但脾氣大和固執。那麼他算 ...
你個仔同我仔好似,佢好堅持要做唒功課,很喜歡看書,但脾氣好大同固執。

Doray 發表於 15-9-25 08:01
都係嗰句,小朋友讀得上咪受谷,
其實最重要係家長受唔受谷,可以日日放工返嚟同weekend 大部份時間都在作 ...

唔係㗎~~有人可以深但唔可以多功課測考。呢d小朋友係教深—年既学校—d都唔覚谷。有d学校無教深,但做到死~~
‹ 上一主題|下一主題