用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上午班早餐
go

上午班早餐

想問問番上午班既媽媽,早餐食咩架?
淨飲奶得唔得?去到有冇早餐食?
仔仔又眼訓,又趕時間,叫佢食飯面麥皮個d好緊張。。

回覆:Me_lala 的帖子

我都係面對緊同一個問題⋯⋯我囡咩都唔食,飽、麥皮、蛋糕通通唔食,煮通心粉、粥會食少少,但好慢,朝朝早好似打仗一樣⋯⋯不過凈食奶唔夠㗎,始終佢地餓左成晚冇食野落肚

回覆:emily_pat 的帖子

係,打杖一樣,自己狂緊張,但阿仔唔知咩事,慢條斯理,唯有煮D佢喜歡食嘅野,安慰自己有茶點食,午餐食飽D

引用:我都係面對緊同一個問題⋯⋯我囡咩都唔食,

原帖由 emily_pat 於 15-09-23 發表
我都係面對緊同一個問題⋯⋯我囡咩都唔食,飽、麥皮、蛋糕通通唔食,煮通心粉、粥會食少少,但好慢,朝朝早 ...
係lor朝早勁心急wor...咁點算。。有冇媽媽分享下。。

引用:Quote:原帖由+emily_pat+於+15-09-23+發表

原帖由 Me_lala 於 15-09-23 發表
係lor朝早勁心急wor...咁點算。。有冇媽媽分享下。。
淨飲奶,去到又冇早餐架可。。

回覆:上午班早餐

试试吃朱古力雪方蛋糕加一杯奶,10-15 分钟吃完。

引用:想問問番上午班既媽媽,早餐食咩架? 淨飲

仔仔又眼訓,又趕時間,叫佢食飯面麥 ...
飲奶+食少少ABC粉或蒸一個迷你饅頭

有些學校包埋早餐,我囡囡果間都係,在學校佢通常食多d既,但想食就要早d番學(上課前),我覺得好好呀!

我有時俾粟米片, 佢好快食晒同飲晒D奶, 有時食提子飽, 或餐包加D JAM OR 娻奶, 芝士方包
粉,粥無俾過, 因為熱, 食得好慢
食完先刷牙
佢地有茶點時間, 如自己準備就俾D 包, 蛋糕餅乾之類, 我又無聽過佢話唔飽肚餓
純粹我個小朋友食物喜好同習慣

烚蛋加杯奶,芝士夾麵包

我唔使返工但朝早一樣打杖咁,佢食固體就好慢好似未訓醒咁食,飲奶就快,我見佢學校十點幾有茶點食,中午食飯又無乜胃口,所以早餐只飲奶無加固體,我問佢話唔肚餓就算

早餐整粉,飯團,三文治.....出門口前45分鐘起身15分鐘刷牙洗臉換衫,就醒哂,食早餐預30分鐘食野,要將佢地訓既時間提早,咁起身就唔會太眼訓

基本係以下搭配:星星粉、粥仔+蛋糊、麵包+牛奶、麥片+麵包。叫姐姐早D整好,放到啱啱好再叫醒佢,大概食半個鐘左右

醒目開學勳章 貢獻勳章

yes!早d瞓~

我個從少就早起,通常食多士,加花生醬/練奶/honey 等
加一包豆奶

恐龍家

係,提早瞓係關鍵,瞓唔夠連返學都可能精神差啲同炆憎啲

早餐食烚蛋、麵包或cereal,飲牛奶。飽唔飽其實好視乎小朋友平時食量,但學校茶點就算自備都係以輕食如餅乾、小蛋糕為主,可以"朗"吓肚但唔會飽。

另外我會之前一晚執定晒大人小朋友的衫褲鞋襪、要帶出門的物品,防止自己匆忙間執漏野

引用:想問問番上午班既媽媽,早餐食咩架? 淨飲

仔仔又眼訓,又趕時間,叫佢食飯面麥 ...
milk plus bread or boiled egg or biscuits sometimes

早餐有時食包、麥皮、粟米片、粥、面、通粉、雞蛋腸仔,每朝加支牛奶,時間還算OK,小朋友7點三起身。刷牙洗面醒神要15分鐘,然後食早餐,8點4落樓下等搭校車。

學校會有茶點,通常系10點幾