用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中問題
樓主: iceface
go

升中問題 [複製鏈接]

MASAYA 發表於 15-9-21 18:43
真的,仲好大機會自行唔收咁多聯繫小學,除非你小學成績好標青,因為你成績唔夠好,大抽獎都會揀返佢,點解 ...
級一就算自行揀聯繫中學都未必收係有可能,好似BPS聯繫6/7間官小,你係A官小既級一都可能不如B官小既級10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-21 18:54
級一就算自行揀聯繫中學都未必收係有可能,好似BPS聯繫6/7間官小,你係A官小既級一都可能不如B官小既級10 ...
我真係唔知原來有中學咁好生養帶咁咁多間小學...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-9-21 18:56
我真係唔知原來有中學咁好生養帶咁咁多間小學...
官校有唔少都好好生養,何文田官立有 15 間聯繫小學!

馬頭涌官立小學
農圃道官立小學
馬頭涌官立小學(紅磡灣)
九龍塘官立小學
觀塘官立小學(秀明道)
觀塘官立小學
將軍澳官立小學
深水埗官立小學
福榮街官立小學
海壩街官立小學
荃灣官立小學
黃大仙官立小學
廣東道官立小學
佐敦道官立小學
塘尾道官立小學

王家爸爸   好生養   發表於 15-9-22 09:43
saiwanho  hahaha.....  發表於 15-9-21 19:54

憫父 發表於 15-9-21 19:03

馬頭涌官立小學
每間分到幾多家產?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-9-21+18:56+我真係

原帖由 憫父 於 15-09-21 發表

馬頭涌官立小學
嘩,咁平均每間聯繫咪只分到一至兩個位

回覆 憫父 的帖子

同意, 就算天主教中學, 亦有其"推薦'學位, 小女果間小六都會派一份名為"天主教教區推薦中學"的通告比家長揀, 其中有好幾間B1英中, 所以好生養又何只官校, 連天主教中學都好好生養

王家爸爸  係唔係只有教區學校?其他天主教中學有無份?  發表於 15-9-22 13:11

謝謝各位回覆,
我現在理解係:
1. 自行, 學生要面試, 學校有選擇權去揀學生, 就算您係級一, 您揀選ge學校都未必收您. 如果間學校有好多聯繫小學, 就算您係聯繫小學級一都未必一定收硬.
2. 聯繫小學所分配到的學位往往都只有好少, 可能得10個, 頭個級一至十就一定入到聯繫小學.
3. 如果只有10個聯繫學位, 名次係級十幾, Band 1 成積, 聯繫位唔夠派, 咁就要睇隨機編號先後去抽區內同他區的學校名額.

唔知係咪咁理解呢, 請各位高人指點. 謝謝.

引用:謝謝各位回覆,+我現在理解係:1.+自行,+學生

原帖由 iceface 於 15-09-22 發表
謝謝各位回覆,
我現在理解係:
1. 自行, 學生要面試, 學校有選擇權去揀學生, 就算您係級一, 您揀選ge學校都 ...

2和3,聯繋位係統一階段係睇組別和隨機號碼先後去決定

假設去到統一階段,A校仲有l0個Bl生,B校有l2個Bl生,聯繋位有l0個,咁22個Bl生就依號碼先後派位,頭l0個派入,

又有可能,2間學校既級一都派唔到,反為A校級l0,B校級l2,因號碼靚仔派得入

又又咁講,中學對聯繫小學既學生成績表現好清楚,級一果D可能已用自行位收先,怕佢地抽輸入唔到,玩法中學熟晒啦,成績好既點會俾佢漂走吖

mcl203, 謝謝您呀. 現在明白了.  

iceface 發表於 15-9-22 10:25
mcl203, 謝謝您呀. 現在明白了.
俾個参考例子....唔知邊階派入....只可以参考
東區 BPS 俾灣仔區....联繫位 10個....街位 2個
2間軒小已經入左13個....我估....出左自行位收軒小生囉 ~~~

mcl203 發表於 15-9-22 11:43
俾個参考例子....唔知邊階派入....只可以参考
東區 BPS 俾灣仔區....联繫位 10個....街位 2個
2間軒小已經 ...
統一甲部仲有7個位, 可能中甲1呢!

當然, 自行入機會大D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

妹妹頭 發表於 15-9-22 09:42
回覆 憫父 的帖子

同意, 就算天主教中學, 亦有其"推薦'學位, 小女果間小六都會派一份名為"天主教教區推薦 ...
最熱門既幾間天主教中學都唔係教區學校,教區最好既學校好似係高主教。

回覆 妹妹頭 的帖子

咁我又唔知佢點分, 我見份list有唔同地區既天主教中學, 有b1, 有b2比家長揀, 但最後要比校長批, 要合乎該中學收生標準至會推薦
‹ 上一主題|下一主題