用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中問題
go

升中問題 [複製鏈接]

請問, 如果讀緊有聯擊中學的小學, 係咪就算係全級第一, band 1 成積, 都要睇隨機編號係咪最先, 至可以直接派到入想要的聯擊中學呢?

王家爸爸  問題反而係你有無更好既選擇。  發表於 15-9-21 14:48
王家爸爸  一般情況,聯擊小學既 Band 1 生,應該係必入。  發表於 15-9-21 14:48
   1    0    0    0

回覆:升中問題

我知道的是中學會預留一部份學位給聯繫小學的學生, 因此小朋友只需跟同校同學爭。

大抽獎時就不太清楚。

iceface 發表於 15-9-21 10:10
請問, 如果讀緊有聯擊中學的小學, 係咪就算係全級第一, band 1 成積, 都要睇隨機編號係咪最先, 至可以直接 ...
全級第一應該自行會收左先, 大抽獎就band1撈埋抽

hkpapa852  都要全級第一自行有報間學校先得   發表於 15-9-21 14:28
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

iceface 發表於 15-9-21 10:10
請問, 如果讀緊有聯擊中學的小學, 係咪就算係全級第一, band 1 成積, 都要睇隨機編號係咪最先, 至可以直接 ...

聯繫位/直屬位既運作:
係Banding+隨機編號嚟抽, 如B1申請人多於學位, 申請人按隨機編號取錄; 如尚B1申請人少位學位, 餘額由B2申請人按隨機編號取錄

如申請人不能取得聯繫位/直屬位, 將會按照隨機編號和其它同區申請人爭非保留位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

讀得聯繫小學, 應該心儀該中學吧。

所以band 1學生好大幾會在自行階段就入了?

引用:讀得聯繫小學,+應該心儀該中學吧。 所以b

原帖由 boscochengsh 於 15-09-21 發表
讀得聯繫小學, 應該心儀該中學吧。

所以band 1學生好大幾會在自行階段就入了?
唔係瓜,都會考慮聯繫乜中學先

引用:Quote:原帖由+boscochengsh+於+15-09-21+發

原帖由 mcl203 於 15-09-21 發表
唔係瓜,都會考慮聯繫乜中學先
這個各家長自行決定了。

問得級第一係咪直接入聯繫中學,咁都唔心儀?
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:問得級第一係咪直接入聯繫中學,咁都唔心儀

原帖由 MASAYA 於 15-09-21 發表
問得級第一係咪直接入聯繫中學,咁都唔心儀?
條副產品問題係,讀聯繫小學係咪一定心儀聯繫中學,同級一係咪一定入到聯繫中學,係2條不同問題吖嗎

一般開四班中一既中學,聯繫位大約係21個,如果聯繫小學b1學生多過呢個數,咁就要睇下邊個隨機號碼靚啲啦。

mcl203 發表於 15-9-21 15:33
條副產品問題係,讀聯繫小學係咪一定心儀聯繫中學,同級一係咪一定入到聯繫中學,係2條不同問題吖嗎:wahah ...
係兩個問題
一. 唔心儀仲會有呢個帖出現?
二. 如果級一自行都唔收,應該一早脫左鈎

引用:一般開四班中一既中學,聯繫位大約係21個,

原帖由 晴晴小B 於 15-09-21 發表
一般開四班中一既中學,聯繫位大約係21個,如果聯繫小學b1學生多過呢個數,咁就要睇下邊個隨機號碼靚啲啦。 ...
自行階段都要睇號碼?

引用:Quote:mcl203+發表於+15-9-21+15:33+條副產

係兩個問題
一. 唔心儀仲會有呢個帖出現?
二. 如果級一自行都唔收,應該一早脫左鈎
哎吔,你講緊#l,我講緊#5,完全2様野,#l我完全無參與吖

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-09-21+發表一

原帖由 boscochengsh 於 15-09-21 發表
自行階段都要睇號碼?
樓主問緊係統一派位階段

自行階段係中學自由選擇,唔一定同聯繫小學有關~~~

mcl203 發表於 15-9-21 16:09
哎吔,你講緊#l,我講緊#5,完全2様野,#l我完全無參與吖

...
係,其實我順便借個位回應埋hkpapa852係#3個點評

引用:Quote:mcl203+發表於+15-9-21+16:09+哎吔,

係,其實我順便借個位回應埋hkpapa852係#3個點評
又咁講,香港爸爸852 都無講錯, 級一都要自行有報先有機會,又咁吹下,可能仲有更好選擇,會用曬自行2個位呢,聯繫中學只會放乙l ~~~

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-09-21+發表係,

原帖由 mcl203 於 15-09-21 發表
又咁講,香港爸爸852 都無講錯, 級一都要自行有報先有機會,又咁吹下,可能仲有更好選擇,會用曬自行2個 ...
其實我帶離咗樓主原先個問題。

只不過我一心諗住小學時報得呢間小學, 某程度上都係睇住聯繫中學去揀。

回覆:boscochengsh 的帖子

自行收生睇教育局名次第及面試表現。同聯繫位無關

引用:自行收生睇教育局名次第及面試表現。同聯繫

原帖由 晴晴小B 於 15-09-21 發表
自行收生睇教育局名次第及面試表現。同聯繫位無關
真的?!  

boscochengsh 發表於 15-9-21 17:46
真的?!
真的,仲好大機會自行唔收咁多聯繫小學,除非你小學成績好標青,因為你成績唔夠好,大抽獎都會揀返佢,點解中學唔趁自行收好d既外來生
‹ 上一主題|下一主題