用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天開放日後感
樓主: troublegod
go

荔天開放日後感 [複製鏈接]

不知兩年後的今天有無轉校長,只係我不認同學校的教育理念,也從校長的言詞間感覺學生屬於高水平,家長要求也高,只是小兒不才,我覺得不適合他吧

如果小朋友水平高,又谷得,這是不錯的選擇

回覆:荔天開放日後感

安排有點混亂,我仔坦言唔鍾意。人又太多,最後搵返小朋友時幾乎叫一片混亂。

回覆 LeeCC 的帖子

回覆 troublegod 的帖子

我感覺都好差,原本唔去仲覺得仲好,去完真係完全唔係我杯茶,
安排小一體驗混亂,當你預計人數有出入,但應變力極低,老師自己都溝通不足,現哂型。
校舍算係新,但一入女廁嚇c人,漏水,無沖廁(當人多,但清潔姐姐坐係門口,完全無意識清潔)

以上沌個人感受,不喜勿理

大把其它學校,不用浪費時間

去年簡介會做得幾好喎,小朋友出來時話開心好玩。我也唔覺悶,校長講得好詳細,予人好實際的感覺。此校口碑在這區也好。

引用:上星期日同囝囝参加左。我去左禮堂聽何校長

原帖由 troublegod 於 15-09-17 發表
上星期日同囝囝参加左。我去左禮堂聽何校長講野,囝囝去左小一體驗班。聽完感覺係何校長講野好悶,語調好沈 ...
呢間學校真係好正,不過最唔鍾意就係校長好似睇唔起有啲學校,正如去過開平開放日,校長又係踩其他學校打999事件,唔係太鍾意啲校長踩人抬高自己。不過現實黎講,六成幾band1真係超吸引!

引用:Quote:原帖由+troublegod+於+15-09-17+發表

原帖由 yudom 於 15-09-20 發表
呢間學校真係好正,不過最唔鍾意就係校長好似睇唔起有啲學校,正如去過開平開放日,校長又係踩其他學校打99 ...
想問下校長點踩?因為開新生會,有家長問999事件件時,校長只系話唔好張人地學校果套套落我地學校,之後就講自己學校嘅做法!

荔天既學術水平的確唔錯, E 奌係我選它的原因.  小朋友入讀后,証明我沒選錯.  當然大把其它perfect school 任你選.  
講到廁所問題, 相信你去得多其它學校見識過,就知什麼問題.     

阿囡同學仔因old student 入了, 但讀得好唔開心, 因開學前已經有10天堂要上, 數學3位加法, 太多了.

回覆 YBBYBB 的帖子

所以搵一間適合自己小朋友係重要, 學術水平比較好既學校通常是谷.  每個小朋友都有强弱項,唯有多鼓勵同提供協助幫佢地解決.   

回覆:angelafung100 的帖子

totally agree x 10000  吾好見學校成績好,吾理自己小朋友程度,格硬谷佢6年,反而害左佢。始終書有排讀,可能到中學先開曉,最緊要吾好比咁大壓力佢地成長。最後我交左表去愛德了

‹ 上一主題|下一主題