用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天開放日後感
go

荔天開放日後感 [複製鏈接]

上星期日同囝囝参加左。我去左禮堂聽何校長講野,囝囝去左小一體驗班。聽完感覺係何校長講野好悶,語調好沈感覺冇乜熱情,但我覺得最反感係有小小睇吾係其它學校,須則冇開名,但一講就知係邊間,又話人地寶校又剩,另外荔天係用普教中文,我不太想因有報告指出普教對呢班细佬幣多於利,仲難學好中文。另外囝囝上完堂我問佢玩過乜,佢只係答我唱校歌唸聖經做手工。我心諗體驗都要洗腦唱校歌唸經。。。吾係化。原先自行我有宗教分會揀佢。纯個人意見宜家我會揀同區其它天主教

3    0    0    0

回覆:荔天開放日後感

新國民呢個時候作出呢種分享

回覆:siden 的帖子

Sorry !
我吾明,我纯個人分享冇其它意思的。如有冒範我可以 del post...... sorry too much

個校長係比較現實少少GA, 但我小朋友讀得開心, 個人認為唔會因校長既失言而唔選間學校既. 最主要是學校提供既教學理念同資源是否同你所想一樣.   如果果個係中大校長失言,你係米會因此放棄選中大...   

我唔係新國民
我撐你。
上星期六都有去,感覺麻麻。
可能聽慣某校長講座,呢個真係有點...
小朋友在家長聽書時有活動原意好好,但執行上有問題。
家長要聽兩個鐘non stop書已很辛苦,對一個幼稚園生,於兩小時內無physical break, 無水無糧,簡直係:;pppp:
你可以話我怪獸,但我想講我哋真係唔預有咁長時間。
呻完

引用:Sorry+! +我吾明,我纯個人分享冇其它意思

原帖由 troublegod 於 15-09-17 發表
Sorry !
我吾明,我纯個人分享冇其它意思的。如有冒範我可以 del post...... sorry too much

...
No la

你真心分享是好

抱歉多心了

回覆:jason1978 的帖子

雖則我知何校長吾洗 hard sell 自己學校,但整個開放日真係over 左。最未去到地下大堂不斷repeat 校歌叫班小朋友一起哼。感覺不良好

校長點樣講野唔緊要,我比較功利,成績比較重要。協和校長一樣比人話唔好。

troublegod 發表於 15-9-17 12:22
上星期日同囝囝参加左。我去左禮堂聽何校長講野,囝囝去左小一體驗班。聽完感覺係何校長講野好悶,語調好沈 ...

果區天主教學校可以揀瑪神同愛德.

回覆:四隻貓 的帖子

瑪神要博。。。而家2選一係嘉0定愛德。 15/16中

如果校長都係咁間學校好極有限

回覆:siden 的帖子

人各有見,無謂猜測

回覆:troublegod 的帖子

你是否天主教徒?

如是,唱校歌講聖經唔算洗腦,只係如你形容感覺安排有d 求祈…

如不是教徒,無必要定找同區其他天主教學校。

我小朋友在荔天讀了一段短時間,覺得校長都好有心,有一次要去校務處辦手續,在操場聽到校長對所有小一生在早會訓話,好似爸爸教仔女咁,幾窩心𠺢。荔天絕對谷成績,but no pain no gain.

學校提供既教學理念同資源是否同你所想一樣>> It's the main point.

我兩年前也參加過小一體驗,聽過校長講話和訓導主任的話,感覺這間不是我杯茶

醒目開學勳章

講真,有邊個校長講嘢唔悶吖!
如果不認同學校的教學語言教學方法,我根本唔會去觀校。如果連唱下歌仔都接受唔到,我根本唔會揀教會學校。

四隻貓  英華校長一定唔悶.  發表於 15-9-21 10:29

想問這校是不是小一至三普教,小四至六給TSA轉回廣東話?

‹ 上一主題|下一主題