用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 融合教育小學的名單2015
go

[學校] 融合教育小學的名單2015 [複製鏈接]

請問有冇人知道那裡可以找到融合教育小學名單?THK
   5    0    0    0

引用:請問有冇人知道那裡可以找到融合教育小學的

原帖由 sheetaada 於 15-09-17 發表
請問有冇人知道那裡可以找到融合教育小學的名單?THK

香港小學係行融合教育,理論上間間小學都要收SEN的,教統局會按SEN 人頭去比一舊錢學校做支援,請人、購買非政府機關既服務開辦支援小組等等,每間學校都有報告,報告入面會有講做左d咩去幫呢班SEN,上學校網站會搵到。

舉例呢間學校報告:第18頁有講對自閉,學障,言語等提供既支援服務。
http://ds.icampus.hk/bwcups/upload/article/43cd75d83dbee511fe2ae62343c50890.pdf

我參觀既小學,SEN多集中在所謂三線學校或曾經差點被殺既學校,一線既熱校較少或無SEN,現實係正常發展小朋友家長都會安排仔女入讀一線學校,而叫得做一線既,學術水平有返咁上下,功課測驗考試之多&深,SEN入讀只會係捱打,所以退以求其次搵無咁受歡迎,程度淺(但都跟教局)既學校。

你唔會搵到有主流學校話:專收SEN。只能上網Forum搵,家長間口傳,自己參觀學校了解邊間小學校長老師有心做融合教育。

methy 發表於 15-9-17 12:49
香港小學係行融合教育,理論上間間小學都要收SEN的,教統局會按SEN 人頭去比一舊錢學校做支援,請人、購買 ...

其實邊到可以睇到多d學校報告

引用:Quote:methy+發表於+15-9-17+12:49+香港小

原帖由 tinaleung 於 15-09-18 發表
其實邊到可以睇到多d學校報告
學校自己網頁,間間都有。

SEN舊錢只係俾到小三, 高小後係無再俾, 小學主任係甘講
‹ 上一主題|下一主題