用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資多功課定津校多功課呢?
go

直資多功課定津校多功課呢? [複製鏈接]

如題

1    0    0    0

回覆:oochok 的帖子

全香港咁多不同津校同直資,好難咁答。同一間學校都有人認為多有人認為適中。其實我諗好睇小朋友做得快定慢,專唔專心。又會有啲量多但可以好快做哂,又有量少做好耐,所以好難只衡量功課多定少。

oochok 發表於 15-9-16 22:30
如題
還有,多唔代表好,少又未必有不妥。我們個人認為功課質素也好重要,求求其其日日要學生抄十幾個詞語,呢D功課做得多又如何?

回覆:直資多功課定津校多功課呢?

如陳守仁及英華,它們功課多嗎?

ajfamily 發表於 15-9-16 23:14
還有,多唔代表好,少又未必有不妥。我們個人認為功課質素也好重要,求求其其日日要學生抄十幾個詞語,呢D ...
記得d字點寫and or 考試寫答案快d may be

引用:Quote:oochok+發表於+15-9-16+22:30+如題還

原帖由 ajfamily 於 15-09-16 發表
還有,多唔代表好,少又未必有不妥。我們個人認為功課質素也好重要,求求其其日日要學生抄十幾個詞語,呢D ...
每個詞語要抄幾多次?唔抄的話用乜嘢方法去記住?

醒目開學勳章 貢獻勳章

如以學術水平較高嘅學校比較
一般情況私校直資因為揀過人,學生質素較好,唔需要用太多操練嚟谷成績,功課量多數會少d,就算抄詞語次數都好可能少d

我聽過荃灣區某熱門小學,小一開學無耐,weekend有2x份功課,但被人話谷學術嘅SFA小一就5-8份
恐龍家

回覆:直資多功課定津校多功課呢?

依我自己對多間津小既觀察,出名既學校不一定多功課,因為家長們自己會去谷。多功課既反而係二線學校,因為佢哋校長可能希望幫學校上位。

引用:依我自己對多間津小既觀察,出名既學校不一

原帖由 晴晴小B 於 15-09-17 發表
依我自己對多間津小既觀察,出名既學校不一定多功課,因為家長們自己會去谷。多功課既反而係二線學校,因為 ...
Agree.

ajfamily 發表於 15-9-16 23:14
其實抄寫都有佢嘅用處。你覺得個小朋友用5分鐘抄寫下詞語or用5分鐘望住個詞語,邊個佢會入腦D?

回覆:dwkw333 的帖子

個人見解,好些名校反而比較少抄寫功課,但以其他方式去教導小朋友學習例如鼓勵閱讀。這樣的學習模式須要家長們理解及配合。而一般的學校,大多數家長未能接受或配合以這模式學習,因此學校為求取得即時成果,只能使用操練方法。

好認同

回覆 rayc716 的帖子

Can't agree more!!!We don't have much 抄寫at Primary School!  

ok3 發表於 15-9-17 09:35
其實抄寫都有佢嘅用處。你覺得個小朋友用5分鐘抄寫下詞語or用5分鐘望住個詞語,邊個佢會入腦D? ...
不是全否定抄寫功課,但要孩子認識那個詞語,還有很多方法,叻的老師一定想得到。抄寫極其量對默書有幫助,但孩子能否明白詞語的意思和適當地運用,不是單單抄寫就做到。好多抄寫功課的學校某程度反應功課質素還有進步空間。

ok3  同意!當然要識用個詞語。否則,寫完連個字都唔識讀,唔識用,寫嚟仲乜!?   發表於 15-9-18 09:30

回覆:ajfamily 的帖子

本人公司內有倆個從"某操練神校"畢業的同事。他們處理文書工作效率及英文一流。唯獨應變能力和人際溝通方面很弱。家長們選擇學校時,如情況許可還須注意每間學校培養出來學生的性格特質。

晴晴小B 發表於 15-9-17 07:47
依我自己對多間津小既觀察,出名既學校不一定多功課,因為家長們自己會去谷。多功課既反而係二線學校,因為 ...

知有灣仔津校(不是區內最hit)小一而家已經做TSA.
‹ 上一主題|下一主題