用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 應怎樣分配時間
樓主: Longan
go

應怎樣分配時間 [複製鏈接]

回覆 黃巴士 的帖子

我們逢SUNDAY是安息日,所以要囡囡SAT要完成晒溫習及功課。

黃巴士    發表於 15-9-22 17:22

亞仔絕對知道讀書重要,應好好分配時間和專心上課,但做得唔多好,令我好大壓力,想請教大家:
1. 除中英數外,其他科目(eg geography, history, science etc)要買練習做嗎?還是溫習學校教的已夠 (街外的練習都未必範圍相似)?
2. 亞仔好多時D功課(>50%)都係未教已要做,怎可能如有些家長說由他自己負責和有問題才問,講易行難.我都係學過先識做,無學都識就返學自修+校內課外活動都夠,唔駛要老師.放唔到手,是誰的問題?點做至理想?
3. 中學那年才出外搵人補?

無意冒犯,只係有d概嘆……

睇ek帖,—边廂有家長不喜填鴨式單向教法,另—边廂亦有家長投訴学校要学生自学,老師不教……

实是無奈~

同投訴一D關係都無,只求有同樣情況的家長share建設性提議!

Yanamami  唔係話你,係另一个帖真有家長对自学十分反感……  發表於 15-9-23 10:32

回覆:應怎樣分配時間

自動自覺自強不息,全港估一成去晒名校,少數去咗私立/直資,亞大不知是低B十一個很懶父母,佢從不在家做功課,多數番學抄功課,中一成績很差,包尾,玩咗一年,之後開出個條件重點是有成績好。。。中二連上堂時間都抄功課,在家中一樣上網/聽歌/看動漫,還有溫習,但成績全級明顯進步,其實想講時間就咁多,很難雙贏,亞大選温習,放棄做功課(以上真不要學)

中學寫作同小學有好大差別,要安排時間早點學習,以免到高年級時耽誤別的科目。學校裡對作文的講解不夠,要找專門的寫作導師補習先諳。

Longan 發表於 15-9-23 09:12
亞仔絕對知道讀書重要,應好好分配時間和專心上課,但做得唔多好,令我好大壓力,想請教大家:
1. 除中英數外,其 ...

1. HISTORY是背生字及記憶去讀, 肯背肯記, 就算死背都唔會唔合格.   地埋同是用NOTES背.  S.1的IS主要是上課專心, 理解到便OK, 男生多在IS上有興趣, 所以不難.  
如如上找TUTOR, 都只是有個TUTOR監管住孩子背讀, 要待他EXAM後, 看他是否溫了仍存在問題, 如不懂解難,  不中POINT, 先了解後,  才可對症下藥.   所以, 現階段只是先要他抽時間去讀.
2.  未教是那些科目.  如是主科, 則學校進度快, 有須要補主科.  至於自學, 個人覺得,  有基礎下才可開始. 如50%都不到, 基本影響功課進度,  很難有自信地花時間自學.
3.  看情況, 打好個底是基本.

以上只是個人意見.

Longan 發表於 15-9-23 09:12
1. 除中英數外,其 ...
間學校咁奇怪?未教就要做功課?

請問是否傳統名校?因為有人表示係傳統名校讀書的同學都有參加私補,所以老師都當然地覺得佢地都已經識曬內容,所以係唔會詳教。你仔學校會唔會係咁情況?阿Sir 見大部分同學都(好似)識,就跳教?

回覆:應怎樣分配時間

我開學前家長會,校長及老師都講明課前要預習,所以阿女放好多時間預習,要查好生字,間好重點。 要學生自己理解一次先教。 老師都話唔會無功課,就算無寫,都預左是預習

很多位家長都說得對,既是傳統學校,又要求學生預習兼一定程度的自學,有好有唔好,大前提可能要早D.
男孩子較分心,很少事也可令他魂遊太空,真頭痛!很想他多参加活動,但力不從心.
希望他很快可以適應.
謝謝大家的心得和建議.
‹ 上一主題|下一主題