用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 應怎樣分配時間
go

應怎樣分配時間 [複製鏈接]

科目比小學多很多,test 又多,學校要參加的活動也多.中學生理應多體驗生活和強化自理能力,但小朋友好像未manage 到, 做完功課已冇時間温書,應怎樣温習才事半功倍?

4    0    0    0

老師成日講, 要備課同上堂專心, 做功課同温書就事半功倍,
但好少學生做得到

王家爸爸  Agree  發表於 15-9-12 20:35

Anybody else may share?

回覆:應怎樣分配時間

留毛學野

有些不滿. ---- 中學生體質及精神好都好重要, 但每每多功課, 完成後已是瞓覺時間, 有時日間太TIGHT, 小朋友都不可立即入  .   夜少少瞓, 第日早起床, 又唔夠精神上堂.  
香港地讀書, 咩都要快手快腳.  有時, 老師教的書都未消化完, 已要TEST.  無教的課文, 已要DICT. 又有些老師教得不好的科目, 又要回家整理吓.  都唔明初中讀咁多科做咩??  中四已要分科了!!!!
回正題, 惟有星期六溫吓, 但星期日一定要FREE TIME.

引用:老師成日講,+要備課同上堂專心,+做功課同温

原帖由 TwinWong 於 15-09-10 發表
老師成日講, 要備課同上堂專心, 做功課同温書就事半功倍,
但好少學生做得到 ...
所以未成熟唔專心嘅初中男仔,真係好大獲。希望亞仔快D大個仔,專心一致就大家都可以輕鬆點。

鋒媽  同感小兒都一樣  發表於 15-9-16 10:35
TwinWong  加油呀~  發表於 15-9-15 08:41

係,升中了,阿女買了本簿仔,記錄備忘。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

所以從小訓練小朋友的自律和自理能力,讓孩子明白讀書是小朋友自己的責任,到中學,就會懂得編排時間.

yovin 發表於 15-9-14 17:44
所以未成熟唔專心嘅初中男仔,真係好大獲。希望亞仔快D大個仔,專心一致就大家都可以輕鬆點。

...
未成熟唔專心嘅初中男仔,真係好大獲
<==== 親戚個仔就係咁。

幸運入到地區B1A, 點知完全無心裝載, 你有你講, 佢有佢忘, 唔好話溫書, 連功課都成日欠交, 到下學期老師話再欠多一次要記缺點。阿爸出一招, 如果全年無被記缺點, 獎一千大元。之後無再欠交了。約好叫佢補習完去茶樓約咗老人家食飯都可以唔記得, whatsapp又唔覆, 屋企鎖匙都唔記得帶。

MariaTsui 發表於 15-9-15 09:32
所以從小訓練小朋友的自律和自理能力,讓孩子明白讀書是小朋友自己的責任,到中學,就會懂得編排時間. ...

呢個先係重點 !

好多家長高小都未放手, 你叫個小朋友一上到中一會自動自覺?  冇可能了。

所以上到高小一定要放手。這才算是靠實力。  如靠父母催谷才有好成績。 上到中學未必會keep到好成績。

Yanamami  係囉~  發表於 15-9-16 11:23

阿仔升中後十分充實,到十月尾,學校硬性規定中一班放學後要留在學校做功課。他回家後已經6點,見他在家做功課的時間不足一小時,似乎開學功課量不太多,我沒有檢查他的家課冊了,他有不懂的才問我。
不過,這不表示他懂得分配時間,常常見他拿住部電話,遊戲。真是恐怕將來多功課時應付不到。
他參加了很多課外活動,學校規定最多四樣,他就參加四樣,樂器,童軍,等等。我覺得這就是中學生的生活,和同學建立關係,應比小學時更多姿多彩。我心想,若不是學校活動,咪又係返屋企打機!不過,他是否跟得上,要考試後才知,我們提醒他專心上堂很重要,見他有寫筆記,希望他ok啦。

Snoopy211    發表於 15-9-22 12:50
bestwish    發表於 15-9-16 14:23
Yanamami  你想法完全正確~  發表於 15-9-16 11:23

醒目開學勳章

Longan 發表於 15-9-10 15:19
科目比小學多很多,test 又多,學校要參加的活動也多.中學生理應多體驗生活和強化自理能力,但小朋友好像未man ...
上到中學多功課多默書多測驗(每科每個TOPIC都有小測),所以有時做功課溫書做報告到1至2點先有得訓~~~~~我女舊年中一初時都唔慣,到依家乜都慣啦~~~

無可能日日做完功課溫書,中學模式跟小學好唔同~~~~

cherrina  日日都好充實  發表於 15-9-16 11:37
Yanamami  連小学時都無曰曰温書  發表於 15-9-16 11:21

而家剛半個月中1, 地理小測過一次, 中英都默左書.  學校第九堂課是師兄姐幫中1溫習對功課. 而阿女小學已經習慣小息及午息用來溫習做功課. 所以基本功課都係學校內完成. 每個星期一. 佢仲約左同學去學校圖書館溫習, 星期三去補數, 星期五補英文. 都係一堂1.5小時. 基本10點半就上床. 星期六回校活動及團契. 星期日早上童軍, 下午溫習2小時. 基本都係佢自己安排時間, 我放工回家, 最重要係同佢傾下今日發生左咩野事.

connielam  你囡囡很自律,你教得好好!  發表於 15-9-22 13:46
Snoopy211    發表於 15-9-22 12:53

kay1102 發表於 15-9-16 09:55
阿仔升中後十分充實,到十月尾,學校硬性規定中一班放學後要留在學校做功課。他回家後已經6點,見他在家做 ...
我都覺得另願佢地日日有活動都好過係屋企hea. 反正佢地係屋企唔會用哂所有時間係學習上面。 大部份時間都係hea。

hea多兩hea, 亚媽睇唔過眼,親子衝突都会多D。

回覆 yovin 的帖子

大家都想

醒目開學勳章 王國長老

我囡星期二至四校隊操練成 1900 先可以去到婆婆屋企, 星期五就數學專補.

小學時已經講明要玩校隊就必須要係學校做功課, 我唔想放左學返黎仲要為功課嘈.

上星期 IS quiz...........成績唔係咁好, 我話左佢幾句算數.

噚日英同 IS 又有 quiz, 我唔係上網睇 intranet 都唔知, 係星期四晚發現我囡書檯有兩張紙仔寫晒生字, 我先知佢係咁樣黎溫書.

依家我要返工無可能再跟到咁多野, 亦講到明無可能當佢 P.1 咁跟, 最多係佢真係唔明時可以問我 (仲記得既話), 中學所有野要靠佢自己.

P.4 時中英默書我已經唔同佢溫, 只係叫佢寫個日期畀我, 我記得既就問佢諗住拎到幾多分, 由個時開始一路放手, 係考試先會跟多少少, 否則我命都短幾年.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 15-9-15 14:38
呢個先係重點 !

好多家長高小都未放手, 你叫個小朋友一上到中一會自動自覺?  冇可能了。
我囡幼稚園校長係 K.1 家長日講, 請各位家長請高抬貴手, 唔好幫子女做功課, 做得唔好由得佢, 唔好擦亦唔好捉佢改正, 唔係既話老師唔知佢地識幾多, 放手對雙方都好, 難道家長諗住到子女讀大學時都繼續幫佢地做功課, 咁樣係害唔係愛.

相同地 P.1 時數學科老師都係咁講, 錯由得佢地錯, 老師自有方法教, 功課做到完全無錯, 但考試成績勁差時唔好問佢點解, 應該係問返自己點解, 個答案只有家長最清楚.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:應怎樣分配時間

放與唔放手要看小朋友的個性,如果不屬於能夠自控同努力的,家長一定要keep住監督,功課當然需要他自己做,但是監督一定要做足。學好與學壞就是一念之差,一但養成壞習慣,要改係好難的。家長工作固然辛苦,但是細個時候疏忽所換來的悠閒,當他大過時候,你需要數倍的代價也未必可以彌補到。所以對教育的看法就見仁見智了。

所以要推前从小开始訓練独立同自覚讀書係為自己,禁中学就唔洗禁苦~~但我相信有d小朋友係教極都係禁,無計,只好榜実个中学,之後唯有自求多福了~
‹ 上一主題|下一主題