用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網大抽獎
go

12網大抽獎 [複製鏈接]

得15分,心水華仁、軒小,明知自行冇份,大抽獎邊間值傅啲?

8    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:得15分,心水華仁、軒小,明知自行冇份,大

原帖由 mymelody0701 於 15-09-09 發表
華仁位少,亦非常難叩。機會率黎講軒官大d

回覆:Charlotte_mom 的帖子

華仁位又真係小得可憐,吸引之處在於華仁書院有85%直屬位比華小,升中安排上好像輕鬆過過軒小。雖然軒小都聯繫皇仁,但必須考全級頭二十先有機,冇信心六年都keep到,煩!

醒目開學勳章 王國長老

引用:華仁位又真係小得可憐,吸引之處在於華仁書

原帖由 mymelody0701 於 15-09-09 發表
華仁位又真係小得可憐,吸引之處在於華仁書院有85%直屬位比華小,升中安排上好像輕鬆過過軒小。雖然軒小都 ...
唔係頭廿幾,有一半女生嘛

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我見軒小家長話得好小女仔,一班得十幾個,當男校咁讀

回覆:mymelody0701 的帖子

其實女生是否適合誌軒小?

引用:Quote:原帖由+mymelody0701+於+15-09-09+發

原帖由 Charlotte_mom 於 15-09-09 發表
華仁位少,亦非常難叩。機會率黎講軒官大d
版主,前2年同你pm過揀幼稚園,話咁快就要揀小學啦!

回覆:12網大抽獎

星期日我同老公去咗華仁小學簡介會,以為佢聽完,自行唔會揀華仁,點知佢聽完鬼死咁鍾意

mymelody0701 發表於 15-9-9 02:39
點解揀華仁都唔揀聖若瑟呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mymelody0701 發表於 15-9-9 03:22
我見軒小家長話得好小女仔,一班得十幾個,當男校咁讀
兩間軒小以前男女比例係8:2, 依家係7:3至6:4左右
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:星期日我同老公去咗華仁小學簡介會,以為佢

原帖由 isa_ty 於 15-09-09 發表
星期日我同老公去咗華仁小學簡介會,以為佢聽完,自行唔會揀華仁,點知佢聽完鬼死咁鍾意

...
我老公聽完反而唔多like

引用:Quote:原帖由+isa_ty+於+15-09-09+發表星期

原帖由 天山雪蓮 於 15-09-09 發表
我老公聽完反而唔多like
Yes, 其實我都係,我仔太活躍,未必適合太傳統的小學

回覆 mymelody0701 的帖子

約四分一系女生,女生讀書強,有十几個入精英班。如讀吾到精英班生女生,應系4/27.

引用:Quote:原帖由+天山雪蓮+於+15-09-09+發表我

原帖由 isa_ty 於 15-09-09 發表
我聽完都麻麻地

回覆:12網大抽獎

老公話感覺好hea

isa_ty 發表於 15-9-9 09:23
官津小學, 仲要係天主教學校, 點會唔傳統呢?

isa_ty 發表於 15-9-9 09:23
未必喎...華仁仔都好活躍吖..仲活躍過 XBS (我識果3幾個計) ~~~

引用:Quote:mymelody0701+發表於+15-9-9+02:39+

原帖由 hkpapa852 於 15-09-09 發表
點解揀華仁都唔揀聖若瑟呢?
純粹對華仁的情意結

mymelody0701 發表於 15-9-9 12:09
純粹對華仁的情意結
現實D去睇, 我又真係諗唔到有咩原因去抽華仁唔抽聖若瑟, 華仁位小難抽, 中學部成績亦遠不如聖若瑟

hkpapa852 發表於 15-9-9 12:12
現實D去睇, 我又真係諗唔到有咩原因去抽華仁唔抽聖若瑟, 華仁位小難抽, 中學部成績亦遠不如聖若瑟
...
華仁有新校舍...近港鐵站...
‹ 上一主題|下一主題