用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (女仔)25分報伍華定原區41聖家(得15分)
go

(女仔)25分報伍華定原區41聖家(得15分) [複製鏈接]

因為C6伍華小學畢業,所有合共25分,但係我住區計41區,兩間學校都好近,腳程10-15分鐘左,如果報聖家得15分,機會小嗎?朋友叫我,死守41區,但我又好怕抽唔入,唔知派左去邊。

1    0    0    0

回覆:Lkyfanny 的帖子

我死守41至多最後叩伍華,也不難。

回覆:Lkyfanny 的帖子

我日日返工經過伍華,我以為係男校

回覆:kittypmlau 的帖子

小學男女,中學~男

Lkyfanny 發表於 15-9-7 02:17
因為C6伍華小學畢業,所有合共25分,但係我住區計41區,兩間學校都好近,腳程10-15分鐘左,如果報聖家得15 ...
伍華你係大抽獎時將佢放乙2 (通常有1X個位借俾41網)都一定入硬(甚至乙3都應該有至少7成機會入到), 無乜必要浪費自行同大抽奬乙1既名額.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主你有冇計錯分呀? 舊生+適齡 = 20分咋喎, 如果你話有25分, 即係係教徒啦.  如果係教徒, 咁報聖家都應該係20分而唔係15分喎.  不過就算20分聖家都係要抽, 我諗機會唔夠一半.

引用:Quote:Lkyfanny+發表於+15-9-7+02:17+因為C

原帖由 hkpapa852 於 15-09-07 發表
伍華你係大抽獎時將佢放乙2 (通常有1X個位借俾41網)都一定入硬(甚至乙3都應該有至少7成機會入到), 無乜必要 ...
冇錯,上年知起碼2個乙3中伍華。所以,你如果覺得入唔到聖家,入伍華都可以,就放乙2都好陣。

引用:樓主你有冇計錯分呀?+舊生+適齡+=+20分咋喎

原帖由 chanwendy 於 15-09-07 發表
樓主你有冇計錯分呀? 舊生+適齡 = 20分咋喎, 如果你話有25分, 即係係教徒啦.  如果係教徒, 咁報聖家都應該 ...
適䶖10+,首名5+,舊生10=25
如果報聖家咪適䶖10+,首名5=15,係咪咁計,我都記錯哂,請問報聖家第一位有望嗎。第二伍華,第三聖博德,ok ma? thx

適䶖10+ 舊生10=20 , 有舊生就冇首名

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-07+發表

原帖由 niclicma 於 15-09-07 發表
冇錯,上年知起碼2個乙3中伍華。所以,你如果覺得入唔到聖家,入伍華都可以,就放乙2都好陣。

...
請問報聖家第一位有望嗎。第二伍華,第三聖博德,ok ma? thx ,其實我真係唔明點樣排,只係明第二次可以任選區三間,第三次只能本區(41),但係新聞話下年九龍城會小75個學位,好怕抽唔到,唔知去左邊,九龍區已經唔熟,重要選學校,真係頭痛。

引用:適䶖10++舊生10=20+,+有舊生就冇首名

原帖由 gsrover 於 15-09-07 發表
適䶖10+ 舊生10=20 , 有舊生就冇首名
多謝提醒,我真係"也也"烏

引用:樓主你有冇計錯分呀?+舊生+適齡+=+20分咋喎

原帖由 chanwendy 於 15-09-07 發表
樓主你有冇計錯分呀? 舊生+適齡 = 20分咋喎, 如果你話有25分, 即係係教徒啦.  如果係教徒, 咁報聖家都應該 ...
有jm提醒我計錯,你係計岩,thx

所以點解年年咁多人話25分都入唔到某某學校, 但有人20分入到就係咁解, 又一個活生生既例子。

Lkyfanny 發表於 15-9-7 23:47
請問報聖家第一位有望嗎。第二伍華,第三聖博德,ok ma? thx ,其實我真係唔明點樣排,只係明第二次可以任 ...
大抽奬分甲乙部, 甲部可全港任揀3間, 乙部就只可以揀41, 係同一次抽奬嚟, 唔係第二次同第三次。如果你自行已經KO咗, 就唔駛去大抽奬了, 自行計分只可報一間。

回覆:(女仔)25分報伍華定原區41聖家(得15分)

難得你堂堂正正住41網但唔打算抽MCS。你既然心儀的是KC聖家,我係你會留在41網搏抽獎。15分聖家未必入到,但抽獎時放乙一我覺得機會好大,因41網有一大班女仔會放MCS乙一,想穩陣點既在兩間聖家之中亦以九龍塘聖家較熱門,另有少數女仔可能因有弟弟而選男女校。所以乙一放KC聖家入到機會好大。反正你亦覺得伍華ok,而伍華唔係熱門小學,抽獎時41網家長又唔想派去黃大仙,如果如樓上jm所講伍華有位畀41,你擺伍華乙二,應超級穩陣

引用:難得你堂堂正正住41網但唔打算抽MCS。你既

原帖由 WinnieCatCat 於 15-09-08 發表
難得你堂堂正正住41網但唔打算抽MCS。你既然心儀的是KC聖家,我係你會留在41網搏抽獎。15分聖家未必 ...
完全贊同

醒目開學勳章

回覆:(女仔)25分報伍華定原區41聖家(得15分)

九龍城聖家啦!第一輪唔得,你留返第二輪大抽獎一定得,因為你個網女仔個個都排瑪利諾第一,第二應該是九龍塘聖家,所以唔揀瑪利諾多數都可以得

‹ 上一主題|下一主題