用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 仔仔剛評為自閉症譜系(中度),今個月生第二胎了 好擔心 ...
樓主: newsky
go

仔仔剛評為自閉症譜系(中度),今個月生第二胎了 好擔心! [複製鏈接]

回覆:EEFF 的帖子

我都幫個仔介咗奶同旦,小麥未介得清。而家等緊IGg報告。老婆在家訓練佢著衫徐衫等日常自理。你响屋企仲有咩training比小朋友?

引用:回覆+EEFF+的帖子 甘你仔仔進步都好大!你

原帖由 newsky 於 15-09-06 發表
回覆 EEFF 的帖子

甘你仔仔進步都好大!你仔仔評估嗰陣係咪咩都未識講?真係好想聽個仔叫我一聲媽媽! 已 ...
你仔仔幾多歲?未識叫爸媽?

引用:我都幫個仔介咗奶同旦,小麥未介得清。而家

原帖由 rainbow_6 於 15-09-06 發表
我都幫個仔介咗奶同旦,小麥未介得清。而家等緊IGg報告。老婆在家訓練佢著衫徐衫等日常自理。你响屋企仲有 ...
命左蛋,奶及小麥有什麼幫助?

我淨係食魚油,我個仔當然唔只魚油喇。

回覆 vincelo29 的帖子

兩歲半  淨係識叫爸爸 !

引用:回覆+vincelo29+的帖子 兩歲半++淨係識叫

原帖由 newsky 於 15-09-06 發表

兩歲半  淨係識叫爸爸 !
唔使太擔心,我亦是同路人,我兩個仔仔都係2歲半評他們言語社交緩慢,遲同齡9個月,當時連爸媽都唔識叫,連要,食,我,等字句都無,我都有傷心擔心過,講真到今日為止我都有喊,不過喊完要再安排治療訓練,唔好錯過黃金期,我即搵私人言語治療師治療,回家自己訓練,不斷同他們講野,形容週圍物件,再安排早期啟導課程,又回家訓練,鼓勵他們重讀n班,與學校配合,他們現在已進步一點點,只是訓練左3個幾4個月的時間,他們已識主動叫爸媽,無當我們的手指係工具,自己手指指,識主動問我們取水,麵包,奶,識自己食飯,玩完玩具自己拾起收埋,帶去廁所識如廁,識同人打招呼及說再見,識穿鞋除鞋除襪,用杯飲水等,所以你唔使灰心,俾心機訓練,許可的話與家人齊齊訓練,加油

奶就想佢介好耐,覺得阿仔都食大人飯,咁就咪鬼食奶。
阿仔之前幾次肚痾睇醫生,都話佢可能消化唔到乳糖。我自己都唔係好飲得奶。
BK好多人都話A仔對呢3寶敏感,嚴浩D書都有叫人介。咁咪試下有冇幫助。只係介咗幾個禮拜,都唔知係咪WORK.

多謝你的分享!甘正面的例子, 的確讓我安心多了! 媽媽你好叻, 仔仔進步甘大!一齊加油!

回覆:仔仔剛評為自閉症譜系(中度),今個月生第二胎了 好擔心!

今日我們去左領思做職業治療評估,治療師話小肌唔係好差,不過需要做感統訓練!

回覆:newsky 的帖子

加油,你都可以的。
我仔評估前差唔多乜都唔識。
而家老婆教到識用手指指要的東西,識用開口杯飲水,自己食飯,除鞋放返好等。

回覆:仔仔剛評為自閉症譜系(中度),今個月生第二胎了 好擔心!

我囝今日啱啱去完兒童評估中心,現在2歳4個月,醫生評估話有自閉症,不過無講咩程度,只糸話程度去到一歲😭
只糸間中叫爸爸,嗲嗲,識飛吻,間中講拜拜,要攞野時只識捉住我地隻手拖我地去攞,唔識指。但我哋同佢講野,大部分明白,不過有時聽指令,有時唔聽。
醫生叫我地排住特殊幼兒教育,聽到已經眼涙流出左。以及叫我哋俾錢出去做訓練。
我囝剛剛返左幾天PN班,依家真系好驚好無助又晤知點算,
另外,請問什麼糸A仔?什麼糸S位&I位
由於對自閉症認識唔多,真糸請見諒

回覆 faichai2001 的帖子

一個月內應該有醫務社工搵你!到時會幫你安排S位 S位係特殊幼兒中心  我仔仔都係S位! 但一般要等一年以上 所以有能力最好揾私家訓練!因為政府治療都要等幾個月!我八月尾見左社工、而家都等緊!我其實一開頭都好擔心!但現階段唯有調整好自己的心情去接受呢個事實!呢度好多同路人 睇多啲正面的例子 心情會放鬆啲!一齊加油!

如有經驗能力,去私人密集訓練開始,起碼有個方向,同谷各方面不同問題。有口碑的包括邁步丶樂天、領思。約8-9000一月,半天星期一至五。之後再慢慢研究不同治療,傳統如針灸又有,另類如生物治療又有。

經濟能力(不是經驗能力,打錯了不好意思)

引用:我囝今日啱啱去完兒童評估中心,現在2歳4個

原帖由 faichai2001 於 15-09-07 發表
我囝今日啱啱去完兒童評估中心,現在2歳4個月,醫生評估話有自閉症,不過無講咩程度,只糸話程度去到一歲&# ...
我十分明白你現在的感受,我四個月前同你一樣,仔仔當時2歲半,行為與你的小朋友一樣,我仲擔心過你,我係孖仔,兩個都係咁,真係好傷心,好不知所措,不過真係有能力去搵私人言語治療師訓練,在家自己要多訓練,若學校能接受的話,可以與學校商量,互相配合,醫生有沒有給你們傷殘資助?可以幫補下!

回覆:faichai2001 的帖子

Dr有冇批津貼俾你地?

照計批s位應該會批埋津貼,挈補下好過冇,上堂全部都係錢錢錢

我仔而家3歲,20個月時被評自閉傾向,排e位。其實當時心理學家有話如果跟評估結果係排s的,因為佢唔合作,但後黎傾過都係排e先,再睇下li年有冇進步。

其實咁早發現個仔有問題係因為佢情況都幾worse。當時唔識講野(只叫爸爸波波,其餘bb話)、唔望人、成日發脾氣、固執、唔理小朋友、有人搶佢野會咬人...自己諗番都覺得好嚴重。

但傷心過後就回歸現實,要處理問題。我私人評估完即刻正苦排位,排協康密集、搵私人3T, 返N班,針灸,每個星期六日去街玩接觸多d世界...時間同金錢負擔到既我都會試同做,因為我唔想錯過黃金時間。

一年多時間過去,今日3歲既佢同普通小朋友依然有距離,但進步左好多。大小肌同同年齡差不多,語言落後3個月至半年,有少少對答,表達到自己喜惡(用句子)、睇圖卡講到一句既內容; 認知方面,唱數唱到100,counting就做到1-20,顏色識十幾種,中文字認到大約15個,高矮大小多少形狀無問題;自理方面識自己著/除褲、鞋襪,衫就識除;自己用杯飲水、自己食飯...

連本身俾我排到協康既密集,3T老師都話佢唔需要了,只需keep住3T訓練就可以。

當然,社交、固執行為同適應力都仲未得,仲有好長既路要去跟,唯有俾佢接觸多d小朋友去學習。

我想講既係,小朋友可變空間好大,要相信佢地既能力,佢地需要既係父母既幫助,唔好令到自己後悔!老實講我都唔知邊樣野先係真正最有效,但我相信每樣野都有佢既幫助喺當中,一齊努力!

我自己無食其他supplement, 阿仔就梗係N咁多隻喇。未開始排毒。

引用:我仔而家3歲,20個月時被評自閉傾向,排e位

原帖由 w_love_J 於 15-09-08 發表
我仔而家3歲,20個月時被評自閉傾向,排e位。其實當時心理學家有話如果跟評估結果係排s的,因為佢唔合作, ...
你的分享令我有信心繼續訓練我兩個仔仔,多謝你,你仔仔返n班係全日制?你排到e位未?

‹ 上一主題|下一主題