用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 仔仔剛評為自閉症譜系(中度),今個月生第二胎了 好擔心 ...
go

仔仔剛評為自閉症譜系(中度),今個月生第二胎了 好擔心!

請問各位媽咪自閉症譜系(中度)係咪都好嚴重? 我仔仔兩歲半了仲未識講嘢!只會叫爸爸 其他係BB語!唔肯望人 十問九唔應!唔聽指令 脾氣大時會咬人  訓地下! 我好擔心佢大個左唔識自理!但醫生話未評估到佢的智力!各位媽咪有無正能量俾到我!第二胎又快出世了 !而家壓力好大 , 各種擔心!前路好迷惘!

newsky 發表於 15-9-4 12:48
請問各位媽咪自閉症譜系(中度)係咪都好嚴重? 我仔仔兩歲半了仲未識講嘢!只會叫爸爸 其他係BB語!唔肯望人 ...

陳錦鴻對兒子從不放棄

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20150621/19192113

回覆 T96 的帖子

多謝你!希望仔仔會有進步!

排左位未?盡快搵社工安排I,E,S位
兩歲半仲細可以追得好快
但一定要有相關服務加父母每日家居訓練

回覆 DENNIS201 的帖子

排了S位 等緊政府其他訓練 應該要等幾個月  希望快啲排到言語治療!

回覆:newsky 的帖子

如果經濟許可,可以找私人課程上。S位基本要年半。排到都4歲了,錯失了很多黃金時期。

引用:如果經濟許可,可以找私人課程上。S位基本

原帖由 money82 於 15-09-05 發表
如果經濟許可,可以找私人課程上。S位基本要年半。排到都4歲了,錯失了很多黃金時期。

...
同意,我個仔兩歲半响私人機構做評估,要排S位,跟住一路訓練佢,最近去CAC評估,醫生覺得佢唔洗返S位,改排I位或E位(仍在考慮中)。
雖然現在都未識講嘢,但係起碼有intention用言表達(主要係詞語)。
同你情況差不多,當時7個月肚,肚入面嘅又係仔,所以都幾擔心,當時帶阿仔睇醫生做生物療法,醫生叫我食魚油,諗住魚油無壞就照食,有無用就唔知。Anyway,細仔已經6個月,肥肥白白好可愛,不過就唔敢同佢打針,諗住遲啲先算。

回覆 奀珠 的帖子

請問你俾仔仔食邊隻牌子的魚油?

阿仔食呢隻,我食呢隻牌子嘅capsule

我個仔2歲,同你仔差唔多。又係唔識講嘢,會咬人訓地,排S同E位。

回覆 rainbow_6 的帖子

有無去做訓練? 有進步嗎? 一齊加油!

評估到而家只係1個月多少少,所有訓練都係排緊隊。而家係上下playgroup,同老婆上BK睇完人哋做乜,自己又跟住做下。

引用:Quote:原帖由+money82+於+15-09-05+發表如

原帖由 奀珠 於 15-09-05 發表
同意,我個仔兩歲半响私人機構做評估,要排S位,跟住一路訓練佢,最近去CAC評估,醫生覺得佢唔洗返S位,改 ...
請問你睇生物療法淨你食魚油? 冇其他補充劑? 咁需唔需要排毒呀?

引用:請問各位媽咪自閉症譜系(中度)係咪都好嚴重

原帖由 newsky 於 15-09-04 發表
請問各位媽咪自閉症譜系(中度)係咪都好嚴重? 我仔仔兩歲半了仲未識講嘢!只會叫爸爸 其他係BB語!唔肯望人 ...
越細個training應該越有作用, 所以盡快揾d堂比小朋友上, 我當時生细妹, 哥哥只有一歲八個月, 又未做評估, 只是自己和老公都開始有少少懷疑佢有d自閉特徵........到佢差不多足两歲時, 評估真的是自閉譜系, 當時日喊夜喊, 失眠,食唔落飯........但諗諗下咁都幫唔到個仔。所以重新出發, 做得幾多就幾多....而家個仔两歲9個月, 雖然仍未識講句子, 但起碼聽得明我講嘅野, 與同齡比較係差好多, 但和佢自己幾個月前比較已經進步左好多。妹妹也剛滿一歲, 精靈可愛, 所以唔洗担心咁多, 照顧身體和快出世嘅BB, 大家一齊加油啦 !!

引用:Quote:原帖由+newsky+於+15-09-04+發表請問

原帖由 EEFF 於 15-09-05 發表
越細個training應該越有作用, 所以盡快揾d堂比小朋友上, 我當時生细妹, 哥哥只有一歲八個月, 又未做評估,  ...
我想了解下你兒子現在識講什麼?排緊什麼位?你給予什麼治療?我兩個兒子都係評估為言語社交緩慢,慢同齡9個月,我兒子2歲10個月了,評估時就是2歲半,我亦同你一樣,喊及擔心,不過最後都要努力,否則錯過黃金期

我仔岩岩3歲,但未到歲半已評估,故走前左你好多步,過來人經驗,自己喊完就要起番身振作,擔心都無用,要盡力幫小朋友,愈快愈好。

回覆 EEFF 的帖子

多謝你!我會努力的!我而家打算生完細B後坐完月, 就全部時間放喺大仔度, 如果到時政府治療未排到,唯有揾私家訓練了!各位媽咪有無好介紹?

引用:Quote:原帖由+EEFF+於+15-09-05+發表越細個

原帖由 vincelo29 於 15-09-06 發表
我想了解下你兒子現在識講什麼?排緊什麼位?你給予什麼治療?我兩個兒子都係評估為言語社交緩慢,慢同齡9 ...
我仔而家識講嘅野仍然好少, 主要係唔肯主動講, 想要的想做的會拖我埋去嗰樣野度, 但點都唔肯講。但英文字母大小階佢又全部識講又分得出, 亦肯主動講出黎, 我真係冇佢辦法。講英文生字唔知點解會冇哂d尾音, 如mouth, mouse, 佢都會講"mou", kiss佢會講"ki"..........等等。由剛两歲開始在非牟利機構做密集式訓練, 舌針, 和最近两個月開始自己實行介小麥,蛋和奶。

引用:Quote:原帖由+EEFF+於+15-09-05+發表越細個

原帖由 vincelo29 於 15-09-06 發表
我想了解下你兒子現在識講什麼?排緊什麼位?你給予什麼治療?我兩個兒子都係評估為言語社交緩慢,慢同齡9 ...
我仔排S位

回覆 EEFF 的帖子

甘你仔仔進步都好大!你仔仔評估嗰陣係咪咩都未識講?真係好想聽個仔叫我一聲媽媽! 已經好滿足了!