用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我仔小一就150度近視,想知正確帶眼鏡方法 ...
go

我仔小一就150度近視,想知正確帶眼鏡方法 [複製鏈接]

6歲150度近視,視光師就話只需要返學帶,其餘時間唔帶,但我家人就話長期帶先唔會加深近視。。

我好怕亞仔繼續深落去,我應該長期帶家返學先帶呢?
   6    0    0    0

引用:6歲150度近視,視光師就話只需要返學帶,其

原帖由 萬樂豬 於 15-09-03 發表
6歲150度近視,視光師就話只需要返學帶,其餘時間唔帶,但我家人就話長期帶先唔會加深近視。。

我好怕亞仔 ...
我都建議你戴開就帶,戴下除下近視有機會深得更快,留意小朋友讀書/寫字坐姿及距離,要求學校盡量安排坐前些,教小朋友間唔中望下遠野,唔好捽眼,亦要盡量減少看電腦及手機等等。

thanks

150度要戴开就戴~我女小—时100度,而家小六300度。二三年班加得快轉用漸進鏡(低头做功課同遠望黑板度数不同),就keep得好d.可以既話,驗眼密d, 睇紧d.

回覆:我仔小一就150度近視,想知正確帶眼鏡方法

唔好信視光師:;pppp:
我小朋友100度,佢地都話上堂先用,結果唔知係好彩定唔好彩,眼鏡撞爛左,再去配我堅持要同佢驗多次,唔夠半年多左100度,最初驗眼既時間睇唔啱款鏡架,所以去左第間拎住之前驗眼張紙去配,第一間視光師叫佢有需要先用囉,激c

Anson 返學喇!

回覆:萬樂豬 的帖子

一定要長帶,要明白近視升幅的主因是睇近野度致,尤其唔帶眼鏡做功課及睇書,會令雙眼用力去看而令佢升得更快,要留意坐姿,距離和光線,另外,以你小朋友目前小一150度黎講,漸進鏡是可以考慮,因為下鏡度數淺百幾度,會令睇近野時眼球不需用力從而沒有迫佢急升既情況,眼睛得一對,可以幫到既都要試下,希望幫到你。

我反而叫仔仔睇書同做功課唔需要帶。因睇過好多網上嘅文章,睇近嘢係唔需要的。

我仔仔由最初175度到依家3年後325度,好似加咗好多,但計返1年加50度,進度尚算滿意。

我小朋友也是小一,啱啱 check 到有 150度近視,之前見眼科醫生話唔冼成日帶,只是上課帶,運動堂小息唔好帶,出街也唔洗帶。做功課及睇書就帶醫生配比佢的遠視眼鏡。
希望 work 啦!

引用:我小朋友也是小一,啱啱+check+到有+150度

原帖由 babyaabb 於 15-09-05 發表
我小朋友也是小一,啱啱 check 到有 150度近視,之前見眼科醫生話唔冼成日帶,只是上課帶,運動堂小息唔好 ...
近視戴遠視眼鏡???

回覆:2boba 的帖子

醫生話看書帶遠視眼鏡,好似放大鏡咁

咁請問如果係只有散光呢(不足100度),睇過3位視光師都係話望黑板做HW先帶

引用:醫生話看書帶遠視眼鏡,好似放大鏡咁 +

原帖由 babyaabb 於 15-09-06 發表
醫生話看書帶遠視眼鏡,好似放大鏡咁
我真係第一次聽,咁咪要配兩副眼鏡?咁配幾多度遠視?

我囝睇了兩個眼科醫生,都係話唔好長戴,只須返學帶便可。佢哋解釋都一樣,話唔可以俾小朋友的眼球習慣有眼鏡輔助,否則會減弱視力!

我仔一百度近視都有呢個疑慮,我自己就係帶左眼鏡之後,度數砰砰聲加上去,由二百到四年間去到六百。之前無帶反而keep住二百。

回覆 甘恩 的帖子

我 個 醫 生 及 配 眼鏡 的 老闆 都 係 甘 講

請問你哋帶小朋友去邊度驗眼? 普通眼鏡鋪定眼科診所?

引用:請問你哋帶小朋友去邊度驗眼?+普通眼鏡鋪定

原帖由 babyboy2008 於 15-09-11 發表
請問你哋帶小朋友去邊度驗眼? 普通眼鏡鋪定眼科診所?
同问,我女儿小一开学初坐三排,看不清楚,她自己同老师讲,老师安排坐一排,可以看清楚黑板。也想去看看眼科医生和验眼睛的度数,问问是否需要佩戴眼镜,谢谢

戴眼鏡後會加深得好快(長戴), 如果百幾度, 有需要先戴.

回覆 mimi222shi 的帖子

過來人,我囡就係小一下學期175 度近視. 長戴眼鏡,不到七個月加到325 度, 後來眼科e 生話睇近野千萬不要帶眼鏡, 所以依家睇書都無俾佢帶

我仔卻剛剛相反,初初戴下唔戴下,睇書冇帶,但就一年間急增100度近視。

‹ 上一主題|下一主題