用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 朋輩
go

朋輩

朋輩對初中生的影響很大,大家都知!所以如果小朋友認識的朋友仔比較懶散和喜歡打機,大家會怎樣做?  我不想在孩子面前批評他的朋友……但又想他勤力些,明白近朱者赤……

Acatmom 發表於 15-9-2 15:56
朋輩對初中生的影響很大,大家都知!所以如果小朋友認識的朋友仔比較懶散和喜歡打機,大家會怎樣做?  我不 ...
呢家野真係好難攪, 都係睇好唔好彩。 band 1 學校機會少D, 但都一樣有懶散和喜歡打機的同學仔。

控制唔到佢地交朋友。 盡量不停灌輸學業的重要性。 唔讀書將來會過咩生活。 要不停洗腦。最終都係靠佢地自己醒覺過來。

祝大家好運。

回覆:bestwish 的帖子

最緊要教小朋友辨別是非,咩叫啱咩叫錯,正確既價值觀重,就不怕佢會跟到些壞朋友

阿仔有乜課外活动?升F1參加多d活动,無時得閒咪打唔到机。例如操水練跑之类、制服团隊禁,—來無空閒時间,二來强身健体,三來隊友互相鼓勵(个peer group好d),四來个人有d目標……男仔有項運动係好过成日坐係屋企,若好鈡意玩音樂都係好事~惊佢大多野玩無時间讀書?你放心啦~有吋间佢地都未必会讀書,初中充实d好,到中三就知要讀啦。

回覆:Acatmom 的帖子

我屋企果個就係識左班愛打機的網友,而家都冇心機讀書,好頭痕!

回覆:朋輩

我果個小學時仲可以你要佢上甚麼課外活動就上甚麼,升中話要自己揀。制服團隊對佢都新鮮,所以肯參加,但都不過一星期集隊一次。而家放學就同D同學打機打到遲左返屋企。我驚而家唔理遲下更冇皇管……

Acatmom 發表於 15-9-5 12:48
我果個小學時仲可以你要佢上甚麼課外活動就上甚麼,升中話要自己揀。制服團隊對佢都新鮮,所以肯參加,但都 ...

中一生, 唔大唔細, 要協定放學後馬上回家. 平時, 再商議制定每星期打機時間.  
這個事情, 不是怪獸家長, 想必愈早與孩子協調愈好.  否則愈大愈不受控制.  

我同個仔協議左完成功課后同Keep 住成績就任巨玩, 過份時我先出手, 不過個個小朋友對付方法5同,

引用:Quote:Acatmom+發表於+15-9-5+12:48+我果個

原帖由 黃巴士 於 15-09-05 發表
中一生, 唔大唔細, 要協定放學後馬上回家. 平時, 再商議制定每星期打機時間.  
這個事情, 不是怪獸家長,  ...
以前有校巴,現自己搭車返放學……  手一定要放,只是一下子轉變環境,再不是以前認識了六年的同學仔,我擔心初中容易受其他同學影響

黃巴士  放手不是一下子,而且家長是有底線的。  發表於 15-9-5 20:05
Yanamami  放学—定要立刻番屋企,無得傾~  發表於 15-9-5 18:46

如果中一開学几天,最基本要求:放学回家,都会因被同學弓l誘了打机遲回家,他未可自制。談何放手?   懶散打机同学,先由他自己分辨是否疏遠?

回覆:朋輩

我會繼續觀察,慶幸是佢仲好單純,當天遲了回家我問他原因,他一五一十說同左位新識的同學一齊打機,因這位同學有智能手機

与其覌察,何不与他分享这个帖?若怕他不喜欢你將他的事对外張揚,亦可直接向他表明你的憂慮~他已是中学生,暫时亦樂於与你溝通,那最好就是跟他談談如何可以閒時打机又不影响学業?太沉迷会有何後果?如他的同学沉迷打机,他会怕被人孤立而跟?如果能知道他的想法会好—点~最好表明放学必須立即回家,跟他説坏习慣是很难矯正的,寧初时厳些,待你見到他表現好再商量~~我女中一时我也是這样説:我明白你覚得自己大个,想要自由,但你要給我信心,你越是有交帶,我对你越有信心,你自然有越多的自由。

Duplicate

引用:与其覌察,何不与他分享这个帖?若怕他不喜

原帖由 Yanamami 於 15-09-06 發表
与其覌察,何不与他分享这个帖?若怕他不喜欢你將他的事对外張揚,亦可直接向他表明你的憂慮~他已是中学生 ...
謝謝妳很好的分析和分享!

Acatmom 發表於 15-9-6 08:37
謝謝妳很好的分析和分享!

坏习慣很难矯正,而好习慣亦应早日培養。我要求阿女有交帶,令我安心~佢亦做到。由中—开始,如有節目或其他需要外出,她会告訴我出去是看电影、做project、小学同学聚会、留校搞甚麼東東……还是甚么的,何时回家。當事情辦完她会致电給我説完了,正回家,若未能在指定时间回家,亦会WA我説遲多久……有次預了旧同学聚會,説好5時回家,但2时已回,原來旧同学甩底了~但我欣赏她没乘机周圍去反而早返。所以現在只要告訴我去那裡和何時回家即可,我从不会不准她去的。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-9-6+10:14+編

這樣令父母安心的做法,既成熟又聰明!請問妳囡囡現在讀F幾?

Yanamami  已F5啦~大个女定性了~  發表於 15-9-6 11:30

或者F1時大家都需要適应~尤是家長,眼中孩子明明小孩—个又沒危机意識,偏偏又覚自己是中学生,已大个想自主~

之前我亦分享过,阿女升中後第一个Halloween竟要求跟同学去“哈囉喂”!嚇得我滴汗了,怎麼—來就要求出夜街?这年紀对个NO字十分反感,家長如何say no也是学问。我唯有如实説:如你问我,我是不願意譲你去的,但如同学約你我這个不准那个不讓,下次人家可聪不再約你~如果我可以9时在金鈡站接你,便去吧~~她當時呱呱嘈,説那有家長接送云云。我説take it or leave it, 这已超出我的底線(F1時我定明除非我認識她的同学或家人,否則不可上人家裏或外出,隨後这規定當然放寬了),你想去便要接受我的條件~~後來可能其他家長不准去,事情就不了了之~

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-9-6+11:45+編

或者F1時大家都需要適应~尤是家長,眼中孩子明明小孩—个又 ...
我定明以後放學後一小時內要回到家……計埋有時遲放,在學校傾多兩句,和等車/交通等等,應該合理。
希望下星期開始不用我心掛掛!

Acatmom 發表於 15-9-6 12:52
我定明以後放學後一小時內要回到家……計埋有時遲放,在學校傾多兩句,和等車/交通等等,應該合理。
希望下 ...
加油啊~同仔溝通時講清楚要俾d時间你適应佢長大,而唔係專制~希望佢明白你感受云云……到佢俾到信心你,—切就好了~~再同佢傾下你心入边憂慮近墨者黑,希望佢係交友方面亦俾到信心你~

阿囡學校D女仔個個又乖又純,搵黎做老婆一流!
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!