用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔仔中文唔好,驚DSE肥佬
go

仔仔中文唔好,驚DSE肥佬

我個仔D中文成績一直麻麻,驚佢考DSE會唔合格,好擔心……

回覆 katiecatmint 的帖子

你個仔現在讀中學什麼年級?

今年英中升中五,理科班,佢其他都OK,係中文唔好,尤其係卷一卷二,成日係合格邊緣徘徊...
有乜可以幫到佢?我已經叫佢睇多啲報紙,希望有用....

回覆:仔仔中文唔好,驚DSE肥佬

首先,而家中五,一定要去補,卷一,二差就專攻這兩樣。

回覆 katiecatmint 的帖子

現時剛升上中五應該還有時間追上,不要擔心! 要改善中文,一定要多閱讀和寫作,如果真的是追不上,可考慮找中文水平高又同時熟悉文憑試課程的人補習!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我建議去補習,中文要由細培養的,如果佢細個,多睇報紙多睇書係有用,慢慢浸的話就唔會太差,但佢宜家已經中五時間緊逼,去補習可以比較針對性,現在勤力仲趕得徹!

回覆:lauratsoi 的帖子

讀雞精班!

理科班, 立即改讀GCE AL, 考GCSE (O Level) 中文, GCE 理科好易攞高分 ABB - A*A*A* 入 三大。

YC  想了解多些讀GCE AL, 考GCSE (O Level) 中文的資料, 謝謝  發表於 15-10-7 15:29

深圳有個老師教作文和閱讀特別好,成績幾次課就能昇到B+,如果能夠抽時間上深圳揾他補習,一定可以得架。

------deleted-------

同我大仔情況一模一樣,我從小五開始已經只私補中文,到中三就私補和遵X都補埋。佢已經是中六,明年考DSE, 理科成績不俗,但中文仍很飄忽,徘徊合格與唔合格邊緣。私補是捉佢改善問題,遵X是幫佢攞料。

而加先開始補,真的有點遲,理科人沒感性頭腦,愛分析,唔明就係唔明,有時真的沒辦法。

有些意見可考慮:
1)  補習一定要,盡吓人事,希望最小那個3級回來
2)  提議仔仔作文選題時,選些重分析的題目,別選描寫文,再細心計算有那些攞高分的方法。
3)  跟據小朋友意願,留意吓他喜歡科目的收生中文最低要求,有些科目,會看重面試,填Jupas 時要小心選擇
4)  盡煲選修科及其他主科至5級以上成績,希望憑這成績,與大學有計傾。

中文急不來,佢個個字都識,就是不明白,佢都唔想。

又及:  高中後,學校用DSE評分準則去計學習成績,所以會較緊,目標主要是合格便可。

cdefg2333    發表於 15-12-22 10:31

引用:+本帖最後由+bb_2001+於+15-9-26+10:01+編

原帖由 bb_2001 於 15-09-26 發表

同我大仔情況一模一樣,我從小五開始已經只私補中文,到中三 ...
遵x 那些分什麼video, live, partner video, etc.中三補的,會適合邊類?

引用:+本帖最後由+bb_2001+於+15-9-26+13:18+編

原帖由 bb_2001 於 15-09-26 發表

同我大仔情況一模一樣,我從小五開始已經只私補中文,到中三 ...
完全同意,中文真係要用好多時間同要浸。
我仔今年考dse,佢都係一向中文最差,其他科○K,唯獨中文學極都唔得,都有晒心理準確會因衰中文入唔倒大學,佢話最難係卷三,都冇乜信心,而家唯有盡量背鷄精班嘅筆記,希望有幸中獎啦!