用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手74網
go

新手74網 [複製鏈接]

我見我區得12間選擇,想問有冇媽媽大抽獎會去左天水圍新校,機會大嗎?

其實派到1,2志願機會大唔大

4    0    0    0

醒目開學勳章

引用:我見我區得12間選擇,想問有冇媽媽大抽獎會

原帖由 chakpopo 於 15-09-01 發表
我見我區得12間選擇,想問有冇媽媽大抽獎會去左天水圍新校,機會大嗎?

其實派到1,2志願機會大唔大
最好選一間可以接受的天水圍學校放第五或六做保險

回覆:piglet0529 的帖子

如果得首名子女分,報鐘聲/光明/元官做頭,有冇機會

醒目開學勳章

引用:如果得首名子女分,報鐘聲/光明/元官做頭,

原帖由 chakpopo 於 15-09-01 發表
如果得首名子女分,報鐘聲/光明/元官做頭,有冇機會
甲部陪跑, 乙部一定有機會, by luck 麻! 派位果日我都見有人開心到彈起, 不過唔係我之麻!

74區今年借天水圍成二百幾, 除非你第二已經填果四間村校, 如果唔係乙一冇運派不到便是天水圍, 有人填足八間元朗先填天水圍咁就出事, 就派你翻生校, 但果四間除非你住附近或者係印巴先揀啫, 所以第五六便要填你ok的天水圍, 因為如果派到天水圍北靈愛英業都死啦, 架白牌車要係可銘轉另一架車先去到, 日日要晨咁早起身

多謝你既意見,但有d野唔係好明
1)4間村校係指74網內的?
2) 我可以填天水圍咩?唔係只可以填網的12間?
3)點解8間元朗之後天水圍會出事? 甘應該點排先好?

醒目開學勳章

引用:多謝你既意見,但有d野唔係好明 1)4間村校

原帖由 chakpopo 於 15-09-02 發表
多謝你既意見,但有d野唔係好明
1)4間村校係指74網內的?
2) 我可以填天水圍咩?唔係只可以填網的12間?
74網有幾間村校喎! 如果你唔係住通德隔離, 應該唔會揀佢架?!  至於天水圍係自行完左政府知道74區欠幾多位先借的, 會係大抽獎前比個list你74區有邊幾間72你可選, 每間幾多個位, 所以如你到時肯睇清楚個list去排好填便不會派去天水圍北或新校, 當中亦不要放佢地咁後, eg. 如果只計近便, 有人已填天水圍西鐵側果間第六但你填第九咁人地就算no差過你都派得好過你

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+chakpopo+於+15-09-01+發表如

原帖由 piglet0529 於 15-09-01 發表
甲部陪跑, 乙部一定有機會, by luck 麻! 派位果日我都見有人開心到彈起, 不過唔係我之麻!  

74 ...
Sorry! 應該先說第一階段自行陪跑

引用:Quote:原帖由+chakpopo+於+15-09-02+發表多

原帖由 piglet0529 於 15-09-02 發表
74網有幾間村校喎! 如果你唔係住通德隔離, 應該唔會揀佢架?!  至於天水圍係自行完左政府知道74區欠幾多位先 ...
好清楚呀,甘其實係咪74網除左熱門1,2間放頭,就開始要放冷門或者天水圍好d既學校就唔會派到新校?

74網除左頭幾間,其它其實都好麻麻

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+15-09-02+發表

原帖由 chakpopo 於 15-09-02 發表
好清楚呀,甘其實係咪74網除左熱門1,2間放頭,就開始要放冷門或者天水圍好d既學校就唔會派到新校?

74網除 ...
有的學校內部係點冇人會真正知道, 有的叩門時不用三條一, 但如果你放二或三四可能都加誠意分. 所以, 你衡量一下, 其實市中心冇乜邊間放第二會派到, 你放第二只可表誠意for叩門, 因為有的不進取家長已經放市中心略冷門的做第一了, 你放了三大做第一如冇運就必定是揸天水圍去叩門, 叩返二三四五加73區一兩間, 咁如果手揸的天水圍是稍微可以接受的總好過去了山卡拉吧!

醒目開學勳章

當然叩埋你的三條一啦!

Thx, gum你係派左邊間,最後成功叩到嗎?3大叩門既機會其實係咪都好微?

醒目開學勳章

引用:Thx,+gum你係派左邊間,最後成功叩到嗎?3

原帖由 chakpopo 於 15-09-03 發表
Thx, gum你係派左邊間,最後成功叩到嗎?3大叩門既機會其實係咪都好微?
我報三大其中一間做第一, 叩唔到, 叩到第二志願, 果三大身邊有人成功叩到的, 表現好有少少獎項便可以的

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+chakpopo+於+15-09-03+發表Th

原帖由 piglet0529 於 15-09-03 發表
我報三大其中一間做第一, 叩唔到, 叩到第二志願, 果三大身邊有人成功叩到的, 表現好有少少獎項便可以的

...
原本派天水圍我放第一果間

第2志願已叩到好好呀,可唔可以講係邊間?

甘你天水圍嗰間放第幾?

醒目開學勳章

引用:第2志願已叩到好好呀,可唔可以講係邊間?

原帖由 chakpopo 於 15-09-04 發表
第2志願已叩到好好呀,可唔可以講係邊間?

甘你天水圍嗰間放第幾?
我天水圍放第五, 今年有人第七仲可以, 但明年唔知, 依家讀果間不是最hit的

回覆:新手74網

74網其實真係好難攪,多人爭嘅一隻手數得晒 😑

‹ 上一主題|下一主題