用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買琴
go

買琴 [複製鏈接]

請問而家通常買邊隻琴架?
會直接買Yamaha U1/U3
還是先買隻2/3萬左右既琴, 之後先再買好啲?

2    0    0    0

六歲, 學咗兩年; 都幾肯定會一路學上去

Khalisee 發表於 15-8-31 17:01
睇你Budget啦,可以唔使買咁勁住,到5級左右先再換琴都未遲,始終都要睇下個細路係咪真係有興趣嘛。我都係 ...
我都諗住買U1架啦, 但見TL現金價U1賣62800 vs U3 68000;
咁睇黎都係買U3抵啲?

sales話U1可以去到Grade 8
U3就演奏級都得, 佢話個共鳴箱越大越好, 條線可以長啲, 啲聲會好啲
Grand Piano係最好, 因為佢係原來Piano個設計;
Upright只係現代人為咗慳位而整到咁, 所以高身既U3會似返Grand Piano多啲
佢話除非放入房,唔夠位, 如果唔係呢期一定買U3, 因為只差幾千
(平時係差萬幾蚊, 因為summer sales只對U3減價所以U1同U3只差幾千...)

我地都有彈YUS5; 呢部就我地兩公婆唔識音樂,都覺得好聽啲!

tekkulas 發表於 15-8-31 19:18
剛巧也為買琴煩惱中,我小朋友剛剛學琴3個月,平時在琴室學,回家冇得練琴,考慮新買琴,但又怕小朋友吾愛 ...
買住個平先啦, 我識幾個朋友學學吓都放棄咗...

tekkulas 發表於 15-9-1 14:19
想請問一下,点樣先可以知道個小朋友會繼續學落去呢?
我囡囡學咗兩年, 我問佢佢都同我講想繼續學我先決定買琴俾佢....
當然過去兩年佢有日日練琴

我識啲人學咗一年都好慢, 唔肯練
攪攪吓直情停咗.....

我已經買咗la~~~等TL送黎!

AgapePa 發表於 15-9-1 15:53
唔使打, 唔使鬧, 唔使三崔四請, 唔使利誘, 又自己肯練琴, 咁咪肯定會繼續學落去囉.
...
我陪佢練, 都要催先肯架......
練新歌就唔多想, 但佢彈到啲歌又會想再彈
所以要做吓樣, 話佢好叻; 唔好做得太假佢都信架

Amymichelle 發表於 15-9-1 16:26
我同你一樣,初頭都諗住買U1,後來去左TL,因為價$唔爭好遠⋯最後買左U3!
你個琴幾時到呀?佢同我講要成十月中/尾先到~~~

如果學琴屋企真係要有部琴架, 冇既話下下去琴行練半小時...真係好難練

Soundervolt 發表於 15-9-2 11:07
其實宜家有啲牌子嘅電子鋼琴已十分唔錯,我有幾個鋼琴高手朋友都話手感同音色已經可以達到真鋼琴水準,仲話 ...
其實小朋友學得琴都成八百蚊-1一個月, 用返萬幾二萬買琴係屋企練都唔係好過份如果小朋友諗住到上到八級+家中有兩位小朋友..加埋一部琴可以用上三十年以上

買隻好啲既琴都無可厚非

Soundervolt 發表於 15-9-2 12:03
如果八百蚊一個月已相當廉宜。萬幾蚊一部鋼琴並不算貴,但老實講只可以屬於初階鋼琴,而且這級數嘅鋼琴並唔 ...
我意思係一部well maintained鋼琴三十年後都用得, 即係仲有佢既價值想換琴都可以出售返部鋼琴

況且, 我相信呢個世界唔少人用部萬幾蚊鋼琴都可以考到八級

Sassa  絕對同意, 我就係  發表於 15-9-18 09:38

而家U1減到5萬3
有心買既可以留意吓

我覺得開始學琴最好平平地買部二手琴; 我覺得10K已經夠
學到三級真係肯定會再學就換部好啲既, e.g. Yamaha U1/U3

你買U3嗰時要成8萬咁貴?!?
可能呢排Yen跌咗, 所以68000攪掂

我個女學咗兩年幾我先買俾佢
新學一定唔好買貴琴

nobletree 發表於 15-9-26 10:35
老師都說如有心学,真係買番yamahaU1或u3,你可留意琴行有時有display琴賣,都平好多,但要找大型琴行,有D ...
我其實唔係好明點解要買display琴
好好地買個U1, 分期供都唔算好貴
買唔起U1嗰咪買返啲普通model, 或者等吓有冇人係baby-kingdom放二手U1
點都好過成日俾人試既display

Angel8 發表於 15-9-29 10:50
路過借位一問, 你地鋼琴會選擇放係書房定放係廳?
呢啲超個人, 房夠大就當然房
‹ 上一主題|下一主題