用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買琴
go

買琴 [複製鏈接]

請問而家通常買邊隻琴架?
會直接買Yamaha U1/U3
還是先買隻2/3萬左右既琴, 之後先再買好啲?

2    0    0    0

六歲, 學咗兩年; 都幾肯定會一路學上去

Khalisee 發表於 15-8-31 17:01
睇你Budget啦,可以唔使買咁勁住,到5級左右先再換琴都未遲,始終都要睇下個細路係咪真係有興趣嘛。我都係 ...
我都諗住買U1架啦, 但見TL現金價U1賣62800 vs U3 68000;
咁睇黎都係買U3抵啲?

sales話U1可以去到Grade 8
U3就演奏級都得, 佢話個共鳴箱越大越好, 條線可以長啲, 啲聲會好啲
Grand Piano係最好, 因為佢係原來Piano個設計;
Upright只係現代人為咗慳位而整到咁, 所以高身既U3會似返Grand Piano多啲
佢話除非放入房,唔夠位, 如果唔係呢期一定買U3, 因為只差幾千
(平時係差萬幾蚊, 因為summer sales只對U3減價所以U1同U3只差幾千...)

我地都有彈YUS5; 呢部就我地兩公婆唔識音樂,都覺得好聽啲!

引用:六歲,+學咗兩年;+都幾肯定會一路學上去

原帖由 hangyodon 於 15-08-31 發表
六歲, 學咗兩年; 都幾肯定會一路學上去
剛巧也為買琴煩惱中,我小朋友剛剛學琴3個月,平時在琴室學,回家冇得練琴,考慮新買琴,但又怕小朋友吾愛錫整花整壞會好肉痛,又擔心學到中段突然話吾學,所以想買住個2-3萬比佢學住先,如果真係吾夠用再諗。正在心大心細中……

tekkulas 發表於 15-8-31 19:18
剛巧也為買琴煩惱中,我小朋友剛剛學琴3個月,平時在琴室學,回家冇得練琴,考慮新買琴,但又怕小朋友吾愛 ...
買住個平先啦, 我識幾個朋友學學吓都放棄咗...

引用:Quote:tekkulas+發表於+15-8-31+19:18+剛巧

原帖由 hangyodon 於 15-09-01 發表
買住個平先啦, 我識幾個朋友學學吓都放棄咗...
想請問一下,点樣先可以知道個小朋友會繼續學落去呢?

tekkulas 發表於 15-9-1 14:19
我囡囡學咗兩年, 我問佢佢都同我講想繼續學我先決定買琴俾佢....
當然過去兩年佢有日日練琴

我識啲人學咗一年都好慢, 唔肯練
攪攪吓直情停咗.....

我已經買咗la~~~等TL送黎!

引用:Quote:tekkulas+發表於+15-9-1+14:19+想請

原帖由 hangyodon 於 15-09-01 發表
我囡囡學咗兩年, 我問佢佢都同我講想繼續學我先決定買琴俾佢....
當然過去兩年佢有日日練琴
你地本身屋企已經有琴了嗎? 我家冇琴進度會慢左少少,所以就想買個琴比佢日日練下,習慣每天都練琴會好啲!如果2-3萬,你睇過咩牌子型號? 比我地參考下呀!謝謝

tekkulas 發表於 15-9-1 14:19
唔使打, 唔使鬧, 唔使三崔四請, 唔使利誘, 又自己肯練琴, 咁咪肯定會繼續學落去囉.

引用:Quote:tekkulas+發表於+15-9-1+14:19+想請

原帖由 AgapePa 於 15-09-01 發表
唔使打, 唔使鬧, 唔使三崔四請, 唔使利誘, 又自己肯練琴, 咁咪肯定會繼續學落去囉.
...
甘樣我一定吾會比佢學了,慳返好過

AgapePa 發表於 15-9-1 15:53
...
我陪佢練, 都要催先肯架......
練新歌就唔多想, 但佢彈到啲歌又會想再彈
所以要做吓樣, 話佢好叻; 唔好做得太假佢都信架

hangyodon 發表於 15-8-31 17:21
我都諗住買U1架啦, 但見TL現金價U1賣62800 vs U3 68000;
咁睇黎都係買U3抵啲?
我同你一樣,初頭都諗住買U1,後來去左TL,因為價$唔爭好遠⋯最後買左U3!

Amymichelle 發表於 15-9-1 16:26
我同你一樣,初頭都諗住買U1,後來去左TL,因為價$唔爭好遠⋯最後買左U3!
你個琴幾時到呀?佢同我講要成十月中/尾先到~~~

回覆:買琴

純粹路過,當年阿仔學琴,屋企話事人話買就買個好少少,唔使將來學到高級時換琴。最後阿仔學咗兩年後再冇學,之後個琴變成咗屋企其中一件稼私....原本想轉贈俾其他親友,不過佢地屋企又放唔落,最後以震撼價賣出。奉勸各位如果小朋友真係有興趣同資質先至好決定買高階鋼琴。

回覆:Soundervolt 的帖子

講得好岩,買前要停一停念一念!

引用:講得好岩,買前要停一停念一念! +

原帖由 wtskina 於 15-09-01 發表
講得好岩,買前要停一停念一念!
如果吾買在家冇得練,就要一至兩天去租琴練下,吾係就會好易吾記得,日日上上落落又好麻煩下,租琴計計埋埋又係$,甘就諗買個平平地嘅琴减少損失。呀囡真係吾夠用先再算囉!

‹ 上一主題|下一主題