用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行選校,求意見!
樓主: datejust
go

自行選校,求意見! [複製鏈接]

datejust 發表於 15-8-31 17:52
唔係喎,聽簡介會講過要「誠意」喎!
上年720人叩油天, 可來咁多3條1和2條1

回覆:自行選校,求意見!

得15分自行,你講果d全部唔駛諗。20分揀你老公果間就好大機,因為好少人自行唔摶大熱,揀二線,看你滿唔滿足於二線啦

引用:得15分自行,你講果d全部唔駛諗。20分揀你

原帖由 GraceLui 於 15-08-31 發表
得15分自行,你講果d全部唔駛諗。20分揀你老公果間就好大機,因為好少人自行唔摶大熱,揀二線,看你滿唔滿 ...
唔甘心囉!

回覆:datejust 的帖子

羅裕積應該唔算一線

回覆:自行選校,求意見!

今年聖紀文同學仔自行15抽中!建議你選聖絕文,你哩屆比上一屆更多人,只會更加派得唔好!而32網好學校無几多間,除左協和和新大天,其餘嘅聖紀文也不比佢地差!而聖紀文你基乎入硬!而你所講嘢111嘅誠意分不要盡信,好多學校只系想多d人報佢,如果你個簡歷表做得好,好多都可以見!今年好多家長都覺得被111所騙!我朋友報十間,十間都可in!

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+15-08-31+發表油

原帖由 datejust 於 15-08-31 發表
唔係喎,聽簡介會講過要「誠意」喎!
新舊油天校長次次都老點,年年都有收000

回覆 lauwingtai 的帖子

我自己覺得叩門呢一刻,面試最緊要,111 真係唔好盡信

引用:Quote:原帖由+datejust+於+15-08-31+發表唔

原帖由 lauwingtai 於 15-08-31 發表
新舊油天校長次次都老點,年年都有收000
瑪神咪又係

話叩門要111, 咪又收000

引用:家住32網,女(15分),爸爸40網(聖紀文舊

原帖由 datejust 於 15-08-30 發表
家住32網,女(15分),爸爸40網(聖紀文舊生有20分)
究竟自行填返聖紀文穩陣啲?還是博31網油天/循道/羅 ...
我選聖紀文,機會大,這校不錯。如果大抽奬,太危險,人太多。叩門又會好心煩㗎,有排失眠。

回覆:conniewktang 的帖子

聖紀文今年我知有人外區叩入,聖公會小學唔會差。

datejust 發表於 15-8-31 17:59
唔甘心囉!

女仔除非入到St Mary或者循小,如果唔係就算入到油天6年後又係要頭痕過,留係深水步網讀聖紀文反而除笨有精
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主,妳亦要考慮埋當年出生率,如果真係多人爭,我勸妳穩陣咁揀爸爸嗰間,否則兩頭唔到岸仲大件事

個人認為宜先選聖紀文,再將眼光放去叩門階段:趁未來九個月
操好囡囡小一的學術,目標是考筆試的津小。

當然同一時間亦可考私小,雙線行車。

KikiDaddy  Make sense.  發表於 15-9-1 21:49
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題