用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行選校,求意見!
go

自行選校,求意見!

家住32網,女(15分),爸爸40網(聖紀文舊生有20分)
究竟自行填返聖紀文穩陣啲?還是博31網油天/循道/羅裕積呢?
又還是填返32網(三條一)比大天/太子協和呢?
請指教,謝謝!

回覆:datejust 的帖子

自行我㨂有舊生分嘅聖紀文,唔成功才諗統一派位點㨂

引用:自行我㨂有舊生分嘅聖紀文,唔成功才諗統一

原帖由 karen55407 於 15-08-30 發表
自行我㨂有舊生分嘅聖紀文,唔成功才諗統一派位點㨂
係咪如自行分配收咗,就唔可以大抽獎?
其實我唔了解聖紀文如何?
所以心大心細!

有人自行收咗後,有私校offer,再放自行個學位,參加統一派位,不過要通知教局

不過放位前問清楚教局穩陣啲

引用:不過放位前問清楚教局穩陣啲 +

原帖由 karen55407 於 15-08-30 發表
不過放位前問清楚教局穩陣啲
如果直資呢?

註冊咗直資,就無得參與自行分配和統一派位了!

回覆 datejust 的帖子

妳究竟係 32 網定 31 網

其實得 20 分都難抽,更何況只有 15 分,加上 31 及 32 網唔係太多學校,我都提議你揀爸爸嗰間。

datejust 發表於 15-8-30 01:03
究竟自行填返聖紀文穩陣啲?還是博31網油天/循道/羅 ...
穩陣就揀聖紀文,不過係睇下你甘唔甘心唔搏一線。仲有,聖紀文好似係無校車
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:自行選校,求意見!

樓主住31 or 32 ???

引用:回覆+datejust+的帖子 妳究竟係+32+網定+3

原帖由 mayyylai 於 15-08-31 發表

妳究竟係 32 網定 31 網
我係住32網! 如果自行填聖紀文,唔甘心唔幫阿囡博油天/大天....叩門
所以心大心細!

引用:樓主住31+or+32+??? +

原帖由 bamabi 於 15-08-31 發表
樓主住31 or 32 ???
住32網

datejust 發表於 15-8-30 01:03
究竟自行填返聖紀文穩陣啲?還是博31網油天/循道/羅 ...
15分抽油天/循道都係得個吉

樓主,妳住 32 網,只可以係自行揀 31 網嘅學校,得 15 分我相信冇可能,到大攪珠時妳根本唔可以揀 31 嘅學校。
妳要諗清楚。

爸爸嗰間係邊個網?妳覺得好唔好呀?

引用:Quote:datejust+發表於+15-8-30+01:03+家住

原帖由 AgapePa 於 15-08-31 發表
15分抽油天/循道都係得個吉
我知係無可能,但填佢係誠意,博叩門!
因為油天/大天/協和講明要(三條一)先可叩門,要諗諗「誠意」擺落邊間!

datejust 發表於 15-8-31 17:44
我知係無可能,但填佢係誠意,博叩門!
因為油天/大天/協和講明要(三條一)先可叩門,要諗諗「誠意」擺落 ...
油天叩門一條一都唔使, 唔講誠意

引用:回覆+datejust+的帖子 樓主,妳住+32+網,

樓主,妳住 32 網,只可以係自行揀 31 網嘅學校,得 15 分我相信冇可能,到大攪珠時 ...
如我無記錯,自行分配和甲一可以誇區,是嗎?
兩條一都可以博叩門!

引用:Quote:datejust+發表於+15-8-31+17:44+我知

原帖由 AgapePa 於 15-08-31 發表
油天叩門一條一都唔使, 唔講誠意
唔係喎,聽簡介會講過要「誠意」喎!

引用:回覆+datejust+的帖子 樓主,妳住+32+網,

樓主,妳住 32 網,只可以係自行揀 31 網嘅學校,得 15 分我相信冇可能,到大攪珠時 ...
爸爸嗰間40網,我唔了解,應該係二線校!