用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 仔仔係咪有自閉傾向?
go

仔仔係咪有自閉傾向? [複製鏈接]

我由bb一歲已經好留意小朋友各方面發展!因為自己係全職媽媽!所以小朋友各方面發展我都睇到曬!我小朋友家下2歲2個月..開始讀pn班..讀左一個月到!老師話佢專注力比較弱!坐唔定..眼神接觸比較弱!叫佢個名佢都唔回應..但我係屋企叫佢!佢係會番轉頭望我!佢對我眼神接觸係比較好!對其他人就真係比較弱!未至於完全唔望!但停留時間比較短!所以我開始好擔心!我仔仔係認知方面係比較強!記憶力係比較好..但我覺得佢可能有感統的問題!例如佢一歳到就對聲音係好敏感..例如門鐘聲..洗衣機聲!而且我留意到佢唔仲意玩會轉的野!例如去迪士尼佢唔仲意!好驚玩旋轉木馬..去冒險樂園坐上去果d車車都唔敢玩..佢言語發展方面係ok ..可以講到好多詞語同簡單句子!例如:謝謝爸爸..謝謝媽媽..花花黎架..番學啦..咩黎架辣辣..爸爸早晨..等等!通常可以講到4-5個字..但我就唔係好明佢做咩會好驚玩一D會轉ge野...我好擔心佢係咪有自閉...定係感覺統合失調!我好想係佢3歳之前開始幫佢!請教各媽媽我現在可以點做啊!?有無感覺統合課程可以上架?係咪要排期.....?
   0    0    0    0

回覆:仔仔係咪有自閉傾向?

同我個仔細d嗰時,依家評咗自閉徵狀。你可以直接同老師及健康院提出想排期評估,健康院會有簡單assessment, 比問卷家長及老師填,佢地會再教你點做,大約排一年多可以見CAC。其實想排要快,五歲評估到先有機會排到服務。

細個嗰時幾似

回覆:Loveucpy 的帖子

同我個仔一樣,我個仔現在3歲2個月,剛被評為自閉症譜系

引用:我由bb一歲已經好留意小朋友各方面發展!因

原帖由 Loveucpy 於 15-08-25 發表
我由bb一歲已經好留意小朋友各方面發展!因為自己係全職媽媽!所以小朋友各方面發展我都睇到曬!我小朋友家 ...
2方面,
第一,聯絡健康院要求評估
第二,出去搵職業治療師做感統評估及訓練,唔中意轉同前庭覺有關,而前庭覺又同眼外肌有關,坊間職業治療有協康,邁步,領思,優質等等,你搵1間快啲唔好排咁耐嘅,另外做訓練時,治療師會教你係屋企點做訓練,記得跟住做。。

回覆 hha 的帖子

如果小朋友評左自閉係咪唔可以讀正常幼稚園架啦?唉

回覆 cwtlovelkm 的帖子

請問你仔仔2歲時語言發展係如何!?語言發展如果ok 都係會評自閉嗎

回覆 Loveucpy 的帖子

有沒有表示要和不要, 明白媽媽, 爸爸說話指令,  如果以上做不到或無緣無故發好大卑氣, 就要睇CAC, 通常你仔仔這個年齡是正常發展

回覆 doraemon298 的帖子

明白指令..叫佢佢都會做!對住熟悉的人眼神接觸比較好!其他人就選擇性眼神接觸!說話同認知就比較好!但佢有時會有d固執行為...

你仔仔D徵狀有D似我仔,我仔喺CAC被評為懷疑自閉症譜系。

回覆 chingchingma89 的帖子

請問CAC係咪政府的評估中心?要排期的嗎?

徵狀有部分似, 最好快啲打去健康院同姑娘約期, 話覺得小朋友發展好似有啲問題, 如健康院醫生應該認為需要, 會寫紙轉介你去政府的評估中心

係呀,先去健康院見姑娘,健康院會再安排見醫生,如有需要,佢地會轉介衛生署的智力發展評估中心作評估。

‹ 上一主題|下一主題