用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直資/私小的課外活動問題
go

考直資/私小的課外活動問題 [複製鏈接]

請問有冇邊種課外活動係對考直資/私小係比較有利?

3    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問有冇邊種課外活動係對考直資/私小係比

原帖由 monkeydiary 於 15-08-19 發表
請問有冇邊種課外活動係對考直資/私小係比較有利?
如果學語言算,咁學語言lor 。如果講體藝果d,學無咩幫助,而家小朋友個個都學十樣八樣閒閒地。要講到對考學校有利,一定要學得精,學到有獎至有用(咪鬧呀現實係咁)。至於學咩至學到有獎,記要睇家長好唔好彩咁岩搵到小朋友興趣同天份了

醒目開學勳章 貢獻勳章

任何一樣嘢,孩子有興趣,有天份,有好成績,就可以~
但可惜,好多嘢咁細個未必表現到,就算K3已能夠得獎,但K2尾K3頭就要報名交資料... 都趕唔切啦!

所以,唔好諗太多,就報d小朋友鍾意嘅嘢啦!
恐龍家

K3小朋友可報名參加校際朗誦節,有組公開組,5至7歲的。

拎唔到頭3唔重要,拎到8字頭,拎張分紙同judge影張相都好好睇。

好多小學都有參加speech festival, 你有過呢個經驗,學校都會睇ga, 係school annual report小學好興提有幾多人拎優異。 80分以上已係優異級別了。
考直資未必趕得及,但for扣門,有比過賽有少少好處。

引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-8-19+14:35+編

原帖由 zanezane 於 15-08-19 發表

有冇話規定什麼語言?

zanezane 發表於 15-8-19 14:30

拎唔到頭3唔重要,拎到8字頭,拎張分紙同judge影 ...
你講概應該係英文朗誦吧?

回覆:考直資/私小的課外活動問題

另外,請問英詩朗誦和cambridge課程只可2選1,哪個對考學校較有利?

回覆 積奇百事 的帖子

今年英,廣東話,國語都有參賽文章了,我在課外活動個section見人post了材料的link.

我個女上年參加英文組,冠軍係一個k3小妹妹拎,第2係一個p2的哥哥。

同組有n 個第4,85分,小女係其中一個。
其實盡力肯講唔難拎過80。

我個女上年參加英文組,冠軍係一個k3小妹妹拎,第2係一個p2的哥哥。

同組有n 個第4,85分,小女係其中一個。
其實盡力肯講唔難拎過80。

zanezane 發表於 15-8-19 15:46
回覆 積奇百事 的帖子

今年英,廣東話,國語都有參賽文章了,我在課外活動個section見人post了材料的link. ...
因為廣東話,國語好似無5-7歲公開組, 而且係無名次概.

回覆 積奇百事 的帖子

有參加過都好叻。要乖乖同父母分開坐成個鐘。。。。

我個女自己在扣門時sell佢參加過,老師叫佢朗誦一次。因比賽過,佢都表演得好自然。

今年螢火蟲 果篇5歲可參加,廣或普都有。
你可去朗誦節網頁看看。
有無名次唔係太重要,你今年有名次,唔代表下年有,有實力也by luck ..... 拎個分數或comment唔太差就好

其實有無用在乎你點利用呢個經歷,我連做日記都叫阿女反思返朗誦呢個經驗,最重要係在比賽拎到自信,俾評判肯定某些方面。
我專登叫佢同評判影相,同評審講多謝,評判再讚下佢,佢就比賽完都成日up 下, 覺得好自豪,仲話上小學再玩過。

咁就已好夠。

同場有個小朋友唔想參加,個阿爸好慌,同阿女講:你參加完就多一張証書ga la.....

聽完真係唔係太安樂。
最好唔係用呢個心態玩朗誦。。。。

zanezane 發表於 15-8-19 16:36
同場有個小朋友唔想參加,個阿爸好慌,同阿女講:你參加完就多一張証書ga la.....

聽完真係唔係太安樂。
外邊大把人咁做, 係一場比賽, 叫個小朋友背左三四首唔同性質就走去朗, 基本上無技巧可言. 只為攞幾張參賽証書.
用錢買返黎概野係無用概.

我大仔K3到上年小三都參加過不同的校際朗誦/唱歌, 彈琴,
雖無冠亞季, 學到改善自己己是好大的得益, 但要取獎, 覺得都要靠專人train 。   

最緊要小朋友在學習中覺得自己有得著,享受。
我無在portfolio放張cert的副本落去,但我有放佢有關朗誦的日記,包括賽前練習的感受,和比賽後感。
佢面試時因寫過日記而好自然咁分享佢的本領。
參加比賽的確可幫小朋友在面試發揮得好d.

當老師問大家有什麼本領。有兩個同時話:畫畫。
我個女話朗誦和跳舞,我教阿女可問老師睇唔睇佢表演。
老師就話:你無位跳舞,表演朗誦吧。
畫畫果兩個就無得表演。

zanezane 發表於 15-8-19 18:22
最緊要小朋友在學習中覺得自己有得著,享受。
我無在portfolio放張cert的副本落去,但我有放佢有關朗誦的日 ...
玩朗誦有一個好處, 就係老師校長要試個小朋友時, 可以即係試到. 係龍係蛇無得呃.

回覆:考直資/私小的課外活動問題

但唔係話有部分學校會要求學生即場畫畫嗎?

‹ 上一主題|下一主題