用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 介口問題
樓主: sammy416
go

介口問題 [複製鏈接]

回覆 Y123 的帖子

魚蛋好多溝麵粉,若真係要食,只可吃潮州白魚蛋,因佢地較多用薯粉來溝,勉強叫做安全些。壽司,要看有無汁,有汁的盡量不吃。

回覆:Activehealth 的帖子

有冇這方面醫生是中國人?

回覆:Activehealth 的帖子

除左little giant, 邊到仲有gf bread 買?

回覆:Y123 的帖子

食療主意是介口?唔要不要食supplement??

回覆:money82 的帖子

即是驗左冇事也要介?

引用:其實而家大型超市都有無麩質意粉,+通粉....

原帖由 gbmama 於 15-08-17 發表
其實而家大型超市都有無麩質意粉, 通粉....

另外可以食米粉, 河粉, 米線, 瀨粉, 貴刁, 飯
請問你買邊隻益生菌吖?邊度買?

回覆:amyalex 的帖子

我係little giant買,係要放雪櫃嗰d。

回覆:介口問題

我囝本身有G6PD,我依家主要系介牛奶,雞蛋喳,以及高致敏原的食物盡量避免。(小朋友做左食物測試)
但麵包,通粉,餅乾仍然有每天食。(因為試過買無麩質/無奶/無蛋的麵包及餅乾,小朋友唔肯食)
如果要全部介清真系好困難,小朋友亦好慘。
其實生物療法只糸建議性質,功效得與否,每個人的反應都唔同。

回覆:介口問題

想問下,仔唔鐘意米奶豆奶,係咪冇其他選擇了?

引用:想問下,仔唔鐘意米奶豆奶,係咪冇其他選擇

原帖由 Taimei 於 15-11-26 發表
想問下,仔唔鐘意米奶豆奶,係咪冇其他選擇了?
還有hazelnut 、soy base嘅奶。

引用:我囝本身有G6PD,我依家主要系介牛奶,雞蛋

原帖由 faichai2001 於 15-11-16 發表
我囝本身有G6PD,我依家主要系介牛奶,雞蛋喳,以及高致敏原的食物盡量避免。(小朋友做左食物測試)
但麵包 ...
唔好介意我咁講,仲食緊餅乾同麵包咪即係無介口,不如試吓唔同牌子嘅餅同麵包佢試吓,睇吓邊仔佢鐘意食仲好喇。我仔唔食果啲,我試過真係幾難食,而佢like嗰啲,味道又真係唔錯,我覺得味道同?「正常餅」分別不大。

引用:有冇這方面醫生是中國人? +

原帖由 Jjchow2015 於 15-10-13 發表
有冇這方面醫生是中國人?
有,不過拉吓一個,拉吓又一個,我驚啲醫生唔肯做。btw, Dr Trodd好似有翻譯㗎。

引用:Quote:原帖由+faichai2001+於+15-11-16+發

原帖由 奀珠 於 15-11-27 發表
唔好介意我咁講,仲食緊餅乾同麵包咪即係無介口,不如試吓唔同牌子嘅餅同麵包佢試吓,睇吓邊仔佢鐘意食仲好 ...
因為試過買無麩質/無奶/無蛋的麵包及餅乾,小朋友唔肯食) 如果要全部介清真系好困難,小朋友亦好慘。 其實生物療法只糸建議性質,功效得與否,每個人的反應都唔同。
我無同佢全介清,只是食少d,同敏感度高的食物盡量晤食

引用:Quote:原帖由+奀珠+於+15-11-27+發表唔好介

原帖由 faichai2001 於 15-11-27 發表
因為試過買無麩質/無奶/無蛋的麵包及餅乾,小朋友唔肯食) 如果要全部介清真系好困難,小朋友亦好慘。 其實 ...
就好似有d媽媽話Acetyl-Carnitine有用,有d話食完無效果一樣,只是心理上希望食完/介完有幫助。
其實除左輔助品/介口之外,去上堂訓練/返學真系好大幫助。我小朋友返左N班後,同時亦有上訓練,真糸多左好多眼神接觸,亦多左模枋,出街亦經常性主動拖手(未返學前,出街經常唔肯拖手)識少少身體語言。
但仍然未肯開金口

引用:Quote:原帖由+奀珠+於+15-11-27+發表唔好介

原帖由 faichai2001 於 15-11-27 發表
因為試過買無麩質/無奶/無蛋的麵包及餅乾,小朋友唔肯食) 如果要全部介清真系好困難,小朋友亦好慘。 其實 ...
同意個個小朋友反應不一,不過biomed個scope好闊,介口只係其中一樣,acetyl-carnitine亦只係N樣supplement嘅其中一種,只係俾顧xx神化咗。

我覺得介口唔清,不如唔用呢個方法。如果你清楚GFCF嘅原理,應該明白點解我咁講。我同意有難度,不過我仔介口都差不多1年。加油!

‹ 上一主題|下一主題