用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 介口問題
go

介口問題 [複製鏈接]

我見有jm教蛋白質要介,咁係米蛋,牛奶都唔可以啊?同埋仲有咩實質噶食物介?

10    0    0    0

回覆:sammy416 的帖子

要驗致敏食品的,但奶類,麩質,蛋是必戒。

引用:我見有jm教蛋白質要介,咁係米蛋,牛奶都唔

原帖由 sammy416 於 15-08-11 發表
我見有jm教蛋白質要介,咁係米蛋,牛奶都唔可以啊?同埋仲有咩實質噶食物介?

...
應該係蛋, 而唔係蛋白質, 所有肉類都有蛋白質的。。。

引用:Quote:原帖由+sammy416+於+15-08-11+發表我

原帖由 EEFF 於 15-08-11 發表
應該係蛋, 而唔係蛋白質, 所有肉類都有蛋白質的。。。
因為我仔仔最中意就係飲牛奶,食蛋,有無食物可以代替?

主食米飯,米粉(check清楚成份),米線,腸粉
鮮肉,魚,水果,果汁,菜,紫菜壽司,
小食就去 littlegiant 買餅乾同朱古力
有心機就去整糕點同研究蛋糕同包

其實而家大型超市都有無麩質意粉, 通粉....

另外可以食米粉, 河粉, 米線, 瀨粉, 貴刁, 飯

牛奶可以用植物奶粉代替, eg.愛心X (市面上大部份既植物奶粉係粟米粉+大豆粉, 如果要買全豆粉就買BIOGREEN既 O'KIDS SOYA MILK)

植物奶粉, 豆類, 肉類, 深色蔬菜有蛋白質, 如果怕唔夠蛋白質可以藜麥入白飯 (我自己就一嘜米+一湯匙藜麥)

另外, 我會係水度加(小兒)益生菌, 一定要用凍水(40度以下)開.

零食係LITTLEGIANT 買, 要睇清楚成份, 因為某D餅都會有奶/蛋的.
(我囡囡連粟米&酵母都敏感)

囡囡戒左幾個月, 而家D便便好靚, 唔再痾爛便, THANKS GOD!!

戒奶類 : 乳酪, 益X多, 芝士, 牛油, 雪糕等都要戒

同埋, 最好戒埋甜野/一般零食

糖份 & 味精 都對腦部有害, 而且對情緒都唔好

屋企既白糖要轉用黑糖/庶糖, 因為白糖係經過化學野提煉的

鹽要轉海鹽/岩鹽

豉油改用無麩的

****以上所有只是本人做法/建議, 食咩/唔食咩自行決定 ****

親子童讀樂

回覆:介口問題

介唔到,好難搞,無gluten,難買兼貴,更慘是唔肯食,雪糕可樂,都係最愛,只可以減量

回覆 Y123 的帖子

可樂 ???? 有咖啡因架喎, 飲左會興奮
其實家長自己都話難, 唔夠定力, 點幫到小朋友 ?  家長都要身體力行架

而家我屋企所有糖, 飲品, 總之冇益既野都掉晒&唔再買,

就算大人食既零食飲品要收埋, 亦唔係佢地面前飲食冇益既野, eg. 公仔麵, 薯片

只要佢地見唔到一排就冇再扭

出街亦都要小心, 行超市避開D零食/飲品區

開頭避無可避就會買一樣, 之後收埋, 再送比工人姐姐.

少D出街食飯, 多D係屋企食, 耍習慣唔好成日食濃味野

同食齋一樣, 習慣左清清地, 心都靜D啦

引用:回覆+Y123+的帖子 可樂+????+有咖啡因架喎

原帖由 gbmama 於 15-08-19 發表
回覆 Y123 的帖子

想請問去到酒樓可以食乜? 我現在食蝦餃去皮, 食腸粉唔落豉油, 棉花雞就淨食雞和棉花, 其實我都唔知咁食得唔得, 自問平時幫個仔都介得好清, 唔想去一次酒樓就前功盡費, 但始終中國人家庭聚會離唔開飲茶呢家野, 只可以盡量避免, 有冇高人可以指點下去到酒樓可以食咩點心。。。。謝謝!

I wany to know too

係呀, 去飲茶我都唔係咁LIKE, 唯有小心D

佢地可以食腸粉個D, 不過主要比佢地食飯, 撈D蝦餃既蝦, 燒賣...當餱

可以叫粥, 湯米粉, 千奇唔好食炒河個D會好多豉油&味精汁芡

其實小朋友食少少點心當食左就OK, 食飯快飽, 飽左就唔扭其他野食啦, 哈哈

親子童讀樂

引用:回覆+Y123+的帖子 可樂+????+有咖啡因架喎

原帖由 gbmama 於 15-08-19 發表
回覆 Y123 的帖子

可樂轉左七喜,好小小,最少影響係茶餐廳,凍檸茶走冰,雪糕戒唔到,揀純色,無cookie

EEFF 發表於 15-8-20 11:15
想請問去到酒樓可以食乜? 我現在食蝦餃去皮, 食腸粉唔落豉油, 棉花雞就淨食雞和棉花, 其實我都唔知咁食得唔 ...

好簡單,阿仔戒口時自己帶私家野俾佢食。
去旅行自己帶旅行電煲喺房煮俾佢食。

依家戒完口全部食番正常野。

引用:+本帖最後由+Activehealth+於+15-10-5+23:1

原帖由 Activehealth 於 15-10-05 發表
咁點可以知道咩時候可以食返正常野? 再驗血直至沒有敏感? 還是生物療法醫生嘅建議?

EEFF 發表於 15-10-6 01:11
咁點可以知道咩時候可以食返正常野? 再驗血直至沒有敏感? 還是生物療法醫生嘅建議?

...
阿仔因為biomedical 排毒所以戒口,排完毒逐漸食番晒無問題。
無特別驗過食物敏感。

回覆:gbmama 的帖子

小朋友好喜歡食麵包,早餐一個,不太喜歡食little giant 個d!可以點

回覆:EEFF 的帖子

老實說,飲茶個risk好大,你又點知啲食物喺㕑房係點處理,中間有無其他唔係gluten free 調味料?我會帶生果俾佢食,唔會俾佢食酒樓嘅嘢。正所謂叉燒包都有牛奶。

引用:Quote:EEFF+發表於+15-10-6+01:11+咁點可以

原帖由 Activehealth 於 15-10-06 發表
阿仔因為biomedical 排毒所以戒口,排完毒逐漸食番晒無問題。
無特別驗過食物敏感。
...
多謝你,你又再次給我希望。

Activehealth    發表於 15-10-6 21:32

親子童讀樂

引用:小朋友好喜歡食麵包,早餐一個,不太喜歡食

原帖由 Jjchow2015 於 15-10-06 發表
小朋友好喜歡食麵包,早餐一個,不太喜歡食little giant 個d!可以點
街外麵包雞糕都唔得,如果小吃,我揀魚蛋或壽司

‹ 上一主題|下一主題