用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 私人游泳教練要唔要有教練牌先可以教? ...
go

私人游泳教練要唔要有教練牌先可以教?

我搵緊游水教練,但佢話佢讀緊course考教練牌依家只有拯溺章,收$350/hr ,之前喺泳班跟佢學見佢教得幾好所以想搵佢私人學,我想知無教練牌會唔會係一個concern thx thx

回覆:私人游泳教練要唔要有教練牌先可以教?

冇牌都收咁貴?

當然有牌好,專業好多嘛

拯溺章 同教水有乜關係 ??
有d拯溺章 要救好低咋喎.
於六分鐘內游畢二百米。 <--- 2百蝶游6分都好慢啦!!
能踩水二分鐘。              <--- 踩水2分鐘, 算乜技能 ??

就算游得好好, 都係自己技能, 教水係教人, 有問題, 點改良, 用乜方法。好似讀書叻, 唔一定識教書。
我現解就係咁。

無牌只值百幾蚊,要入選去上教練班都唔易,好多泳會的泳班教練都唔入選,可想而知.....

回覆:小MC 的帖子

我最近八月份从新找了一个教练,不是泳会的,有一级教练牌照,三级通用教练牌照,一个中学老师,一对一的学费是200/小时。暂时都OK,女儿本来跟一个非常喜欢的教练group学了一个月自由式,但是这个group人多,有时候一对八,还是助教教,可能我不喜欢助教教、所以一个月下来可以自己换气自由泳几米。八月份新教练一开始就教蛙泳,女儿2堂下来可以轻轻松松游25米往返,现在这个教练开始从新教女儿自由式。不过中学老师都比较严厉一些,下水前女儿会哭,但是一旦学起来就忘记了哭,学的很认真

My son teacher 1:1 has swimming teaching licence HK$350 per hour

無教練牌,未必教得唔好!

有教練牌,未必教得好!

樓主既然認為個教練教得好,可以搵佢教囉.... 不過,正如其他版友講,無牌收 $350就貴左 D 囉。