用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位"主動尋寶法"
樓主: hkpapa852
go

統一派位"主動尋寶法"   [複製鏈接]

frogbobo 發表於 15-8-10 09:43
=) 係咪唔講就唔存在?

現實就係凡事都有高低,人有賢愚。 標籤唔係問題,出現問題係d人對標籤既睇法同理 ...
如果你有看我上面的留言,就知道我的立場是不反對討論寶校的。我認爲很多政治正確的詞語是無謂,如長者;老人一詞是沒有問題。

MASAYA 發表於 15-8-10 09:47
所以我第一句就話人地話寶校之嘛, 自己了解過先下定論好難咩? 悲哀既係有d人話間學校係寶校, 然後又有人未 ...
我系自由市場主義者,我認爲學校的資訊越多、越透明,對所有人越好,包括家長、學生、學校、老師及社會其他人。

simonwan 發表於 15-8-10 15:40
是的。我的爛比喻可能會令某些家長不安,是我錯。
根據上面某些網友的邏輯(唔係我的意見;我系認爲“大部 ...
何謂寶校, 寶校又如何定義?
好似係41網, 部份人心中只有LS同MCS (頂多計埋DPS), 除此以外, 其它的都係當"寶校", 如果唔係點會咁多人只填乙1就算?
似乎你仲未知自己既比喻有幾"爛".... 所謂寶校係大多數都只係較不受家長歡迎和升中派位表現較差既學校, 點都唔會係"害人"既, 你用D對人"有害"既嘢嚟比喻寶校, 咁唔通你覺得無問題嗎?
一間學校受唔受家長歡迎, 大家心知肚明, 唔係好似8萬5咁, 唔講就當不再存在
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問有無NET 31 其他學校資料?如羅積裕,街坊福行會?
萬分感謝!

pigsa 發表於 15-8-10 16:44
萬分感謝!
羅裕積無派位資料可參考, 不過係校務報告到呢樣嘢:
2012-2013年度校務報告P.14:
學業表現
1. 於2012年的全港性系統評估報告中,小學三年級中文科的成績能遠超於全港基本水平,英文科的成績則遜於全港基本水平,而數學科的成績則與全港基本水平相等。

2013-2014年度校務報告P.14:
學業表現
1. 於2013年的全港性系統評估報告中,小學三年級中文、英文及數學科的成績均略遜於全港基本水平,而小學六年級中文及數學科的成績亦略遜於全港基本水平,英文科的成績更遜於全港基本水平。

似乎學生既學術能力唔係咁高.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-10 16:18
何謂寶校, 寶校又如何定義?
好似係41網, 部份人心中只有LS同MCS (頂多計埋DPS), 除此以外, 其它的都係當" ...
有時,有害同有益是相對的,非絕對。有些家長認爲升唔到好的中學就系害孩子一世。
還有,我已經承認我的比喻可能令某些家長不高興,并就此認錯。

還還有,系有網友認爲要顧及某些學校家長的感受,甘我就問寶校一詞會唔會也令某些家長不安呢?若會的話,雖然數量可能較我的比喻所引起的不滿爲少,但是不是也要顧及這些家長的感受呢?若否定的話,界綫在哪裏?

我重申,我系贊成資訊越透明越好。

pigsa 發表於 15-8-10 16:44
萬分感謝!
街坊福利會係主要收NCS, 所以係一間英小.
升中派位資料, 亦因為NCS較多既關係, 派到去主流一線中學比例極低.

自己去睇下2012-2013年度校務報告P.8, 只有1/67人入到NPL.... 其餘既.....

回覆:hkpapa852 的帖子

唔該洒!⋯看來方樹泉是比較可取的一間⋯之前仲以為佢好差Tim!!

回覆:統一派位"主動尋寶法"

廿幾年前我才第一次聽「香港道教聯合會鄧顯紀念中學」,齋聽個名仲係北區,以為肯定 band 3 以下,點知原來貢勁,真係要參詳一下每間學校嘅資料至得,個名改得好唔好,見仁見智

引用:Quote:pigsa+發表於+15-8-10+16:44+請問有

原帖由 hkpapa852 於 15-08-10 發表
街坊福利會係主要收NCS, 所以係一間英小.
升中派位資料, 亦因為NCS較多既關係, 派到去主流一線中學比例極低 ...
“街坊福利會係主要收NCS, 所以係一間英小.
升中派位資料, 亦因為NCS較多既關係, 派到去主流一線中學比例極低.“
咁咪英文好囉?!

ddddssss 發表於 15-8-10 20:45
“街坊福利會係主要收NCS, 所以係一間英小.
升中派位資料, 亦因為NCS較多既關係, 派到去主流一線中學比例極 ...
油麻地街坊福利會……差不多全是亞裔同學……

ok3  你係想話南亞裔學生?  發表於 15-8-11 09:38

回覆:bbforever 的帖子

但係那位自稱升學專家趙xx..曾經推介這校⋯皆因自行收爆

啱啱發現, 11網既3寶之一, 連續三年升中派位都有超過35%人升讀一線中學......

所以話, 有得揀, 點解係要留係原區等運到?

回覆:統一派位"主動尋寶法"

請問如果尋寶,如何計法,我想找34網!先謝謝

bbforever 發表於 15-8-10 21:11
油麻地街坊福利會……差不多全是亞裔同學……

謝謝ok3提點…是南亞裔先啱…

回覆 pigsa 的帖子

有個網頁顯示全港學校排名,它把學校的學術/校舍等評分,例如在學術方面:

兩油田分別   9/8
兩大天分別   8/6.5
協和                 7
羅裕積/基榮      6.5
基道/方樹全      6
塘官/沙崙/基全  5
鮮魚行              4

值得參考,資料來自 : 學校大全

http://bookofschool.com/school/controller/schoolSearch

引用:回覆+pigsa+的帖子 有個網頁顯示全港學校

原帖由 PKKP 於 15-08-12 發表
呢個排名.........我自己有保留,純以學術而言,91網,沙呂居然多分過一呂,有培僑,而培基影都冇.............

回覆 hkpapa852 的帖子

其實88最少人揀應該係呢幾間, 如果佢地都唔差, 88小學算唔算好平均 ?? 

PKKP 發表於 15-8-12 11:04
其咗介紹學校既資料比較可觀之外,呢個網所謂既評分同排名,都係得啖笑

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-8-7+14:11+編

‹ 上一主題|下一主題