用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位"主動尋寶法"
樓主: hkpapa852
go

統一派位"主動尋寶法"   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-8-7 12:37
方樹泉個數字係係佢份校務報告P.20搵出嚟:
http://www.tkfsc-school.edu.hk/it-school/php/webcms/files/ ...
所以我也認為它之前是間不錯的小學,不過assuming ok的話世襲生都會在自行階段報讀,the downward trend might be a concern.

回覆:hkpapa852 的帖子

你好,我係 72 網嘅家長,第一次面對幫子女揀小學,同太太亦去過至少六七間學校嘅簡介會,現在仍然苦惱不已。所以想請教吓,喺 72 網嚟講,你會有咩 advise 呢?感謝。

其實以寶制寶系好悲哀,即系比D Fing 頭阿仔食,叫佢唔好食白粉。

回覆 hkpapa852 的帖子

我個女派咗呢間,究竟呢間 OK 嗎?我見佢小一有 4 班,但到小六剩番 2 班,有啲驚?

hkpapa852  邊間?  發表於 15-8-8 14:54

simonwan 發表於 15-8-7 23:53
其實以寶制寶系好悲哀,即系比D Fing 頭阿仔食,叫佢唔好食白粉。
人地話係寶0者,自己睇過諗過度過,我唔覺得悲哀喎,個個話神校名校又未必真係0岩讀呢
個個話苦瓜好苦,榴槤好臭,你0岩食就覺得好野;d人話鵝肝好正好食,我唔鍾意食脂肪肝,唔會揀黎食咁解
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-8-8 14:05
人地話係寶0者,自己睇過諗過度過,我唔覺得悲哀喎,個個話神校名校又未必真係0岩讀呢
個個話苦瓜好苦,榴 ...
同意啊
適合小朋友就好了,如果小朋友能力不夠,就算派到間神校都無福消受,自己離場

simonwan 發表於 15-8-7 23:53
寶校都只係通過常升中派位較差啫,你講度話吸毒咁就太誇張了,又唔係叫你去X真
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實只係為自己設保險線,唔使講得吸毒甘難聽,有些小朋友吾系讀這些學校,可能系有能力,也可能只係好彩,這些學校都有學生,都有家長,可否顧下人地感受?

MASAYA 發表於 15-8-8 14:05
個個話苦瓜好苦,榴 ...

我說的悲哀唔係話讀寶校,我說的悲哀系如果你覺得某些學校系寶校,應該你會全部都唔想讀,而搞到要系寶校選一間來讀,系好無奈的事。呢點就系悲哀之處。明白嗎?

LeeCC 發表於 15-8-8 14:30
同意啊
適合小朋友就好了,如果小朋友能力不夠,就算派到間神校都無福消受,自己離場
...
我同意啊!寶校唔系我標簽的,但點解甘多人講寶校?點解甘多人問哪幾間是寶校?點解要有選校策略避開寶校?大部分人一早有了分別心,又何必陳義太高呢?

hkpapa852 發表於 15-8-8 14:57
寶校都只係通過常升中派位較差啫,你講度話吸毒咁就太誇張了,又唔係叫你去X真 ...

呢個衹是比喻,唔系話讀寶校等於吸毒。甘我就用過第二個比喻。搞到要食過期洪瑞珍同飲鉛水選一樣,真系幾悲哀。

LeeCC 發表於 15-8-8 16:05
其實只係為自己設保險線,唔使講得吸毒甘難聽,有些小朋友吾系讀這些學校,可能系有能力,也可能只係好彩, ...
同意。寶校這些詞語也會傷人家的心。所以我現在建議大家以後唔好再提什麽寶校?不要再討論填表時怎樣避開寶校,又唔好講點樣以寶制寶。就算有人問都唔好答。好嗎?

請大家顧級這些學校學生及家長的感受,不要再說寶校這個詞語。

simonwan 發表於 15-8-9 23:20
呢個衹是比喻,唔系話讀寶校等於吸毒。甘我就用過第二個比喻。搞到要食過期洪瑞珍同飲鉛水選一樣,真系幾 ...
始乎你仲未明白, 令人覺得不安既, 係你呢D"爛比喻".

中文科老師都會教學生, 比喻要恰當.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:LeeCC+發表於+15-8-8+16:05+其實只係

原帖由 simonwan 於 15-08-09 發表
同意。寶校這些詞語也會傷人家的心。所以我現在建議大家以後唔好再提什麽寶校?不要再討論填表時怎樣避開寶 ...
=) 係咪唔講就唔存在?

現實就係凡事都有高低,人有賢愚。 標籤唔係問題,出現問題係d人對標籤既睇法同理解。

舉個例,我有次排隊係月台等電梯上大堂,有兩三個人係我前面,電梯就到突然黎左個女人推住個坐輪椅既男人,我叫住想衝入電梯果幾個人俾傷殘人仕入先,結果係果個女人同坐輪椅男人怒視同黑我面,非常介意我標籤佢地傷殘。

如果你理解小一派位係乜,係絕對唔會歧視讀寶校d小朋友,佢地只係運氣唔及人地,又冇祖蔭,that it.

simonwan 發表於 15-8-9 23:10
我說的悲哀唔係話讀寶校,我說的悲哀系如果你覺得某些學校系寶校,應該你會全部都唔想讀,而搞到要系寶校 ...
所以我第一句就話人地話寶校之嘛, 自己了解過先下定論好難咩? 悲哀既係有d人話間學校係寶校, 然後又有人未睇過就話係寶校, 間學校先最悲哀
不聞不問唔係解決方法, 如果你知呢類學校有優點被人忽略, 唔係應該為佢地發聲咩? 其他家長都多d資訊先有機會考慮
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

mayyylai 發表於 15-8-8 13:49

我個女派咗呢間,究竟呢間 OK 嗎?我見佢小一有 4 班,但到小六剩番 2 班,有啲驚 ...
方樹泉

mayyylai 發表於 15-8-10 09:50
方樹泉
以升中派位嚟睇, 表現唔錯, 但好奇怪, 過去6年, 自行階段都收唔夠 (唔通大家都寧願搏大熱?)
反觀派位成績可能無咁好既羅裕積, 自行收生都好過佢.

到抵係學校內部有D不為人知既問題, 定係因為辦學團體個名(東莞同鄉會)比較愛國既關係呢?

睇下呢個舊帖吧!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2132311

35網扯得埋果欄其實都未嘗唔係一件好事,至少好過在原區成葛!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-8-10 11:20

35網扯得埋果欄其實都未嘗唔係一件好事,至少好過在原區成葛!
如果下年繼續有間方樹泉, 咁應該好過去原區兩大"名校"

hkpapa852 發表於 15-8-10 09:07
始乎你仲未明白, 令人覺得不安既, 係你呢D"爛比喻".

中文科老師都會教學生, 比喻要恰

是的。我的爛比喻可能會令某些家長不安,是我錯。
根據上面某些網友的邏輯(唔係我的意見;我系認爲“大部分人一早已有了分別心,又何必陳義太高呢?”。我覺得你的資料有用啊!),會令某些家長不安的説話,最好不要提。果如是,EK 常常出現的“寶校”一詞如何?標簽了某些學校是寶,不會令人不安嗎?標簽了寶校不特衹,還把寶校分上中下等,以上等寶校防下等,難道不會令某些“下等寶校”家長傷心嗎?

五十步笑百步而已。
‹ 上一主題|下一主題