用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 代友問佢有兩個仔,應該揀48定34校網?
樓主: JCMW
go

代友問佢有兩個仔,應該揀48定34校網? [複製鏈接]

小兔~阿比 發表於 15-7-29 18:58
回覆 lauwingtai 的帖子

觀官都係乙1架,因有觀中做聯系中學,牛頭角果間就差啲,但乙3應該窄窄地 ...
觀塘官立(秀明道)只係一間過份受追捧既二線小學.
要搵同級既, 不如聖安當, 柏德, 秀明或者樂華天主教, 起碼唔駛對住D公務員
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小兔~阿比 發表於 15-7-29 18:58
回覆 lauwingtai 的帖子

觀官都係乙1架,因有觀中做聯系中學,牛頭角果間就差啲,但乙3應該窄窄地 ...
請教下,而家秀茂坪間觀官係好過牛頭角個間?因為我80後小學年代牛頭角個間觀小好勁下

大檸樂 發表於 15-7-30 10:59
請教下,而家秀茂坪間觀官係好過牛頭角個間?因為我80後小學年代牛頭角個間觀小好勁下 ...
觀秀係由下午校分柝出嚟, 較受歡迎其中一個原因係千禧校舍
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

哦...咁又係,而家諗返牛頭角個間真係細左d.

引用:Quote:小兔~阿比+發表於+15-7-29+18:58+回

原帖由 hkpapa852 於 15-07-30 發表
觀塘官立(秀明道)只係一間過份受追捧既二線小學.
要搵同級既, 不如聖安當, 柏德, 秀明或者樂華天主教, 起 ...
唔好意思,唔明咩叫唔使對住d公務員?!😅

回覆 JCMW 的帖子

官校的staff咪公務員lor ..... hee hee.

秀官都有111門檻,為左拎扣門機會而咁選似好浪費

因為官校唔出升中成績,所以得估字,但如果係你,你揀都係得個估字既聖愛德華,秀明,定揀有聯系官中既官小吖?官中係band1喎,識揀,多數都揀官小拉,如果15分抽,無宗教仲有啲機添

回覆 小兔~阿比 的帖子

秀官我記得佢有出成績,上年全級150人,有50個band 1左右。
成績唔係好突出。
聯繫位有幾多個? 如果小朋友讀到有拎聯繫位的能力,咁選其他band 1好學校也應機會不俗吧。除非一心想入官中。。。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3105420&extra=page%3D2

牛官加秀官share 19+3個位。都要考得好前先有機。

小兔~阿比 發表於 15-7-30 22:26
因為官校唔出升中成績,所以得估字,但如果係你,你揀都係得個估字既聖愛德華,秀明,定揀有聯系官中既官小 ...
升中表現得個估字? 無去校網搵又唔刨EK: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845555

咁就緊係無辦法啦!

如果覺得自己一向好運咪34網囖, 如果有其他選擇我都想逃離34!

小兔~阿比 發表於 15-7-30 22:26
因為官校唔出升中成績,所以得估字,但如果係你,你揀都係得個估字既聖愛德華,秀明,定揀有聯系官中既官小 ...

秀明上年和前年都有詳細升中派位資料, 都係約32. x% 升band 1, 唔使估估吓, 不過今年就冇列出派位人數。

小兔~阿比  估估下  發表於 15-8-2 22:18
小兔~阿比  我上年都有睇過,仲覺得秀明好唔錯,但今年唔出,就覺得唔夠大方law, 坦白講, 我覺得唔係校方出既成績都算   發表於 15-8-2 22:17

引用:如果覺得自己一向好運咪34網囖,+如果有其他

原帖由 wai.chow 於 15-07-31 發表
如果覺得自己一向好運咪34網囖, 如果有其他選擇我都想逃離34!
想問你是今年34派位?結果如何?

回覆 JCMW 的帖子

今年有某34網幼稚園校長sell合一堂.... 果間kg在大抽獎後聲稱派得好, 好多在乙一至三內入到.
我諗有d幼稚園俾求穩的建議, 所以二線的學校都升左呢.

求穩34唔容易.... 不明實力的聖十架都超出估計, 似頗受歡迎.
來年形勢更難料, 理應更多人覺危險, 想求穩, 可能什麼機會率都唔理, 搏至愛反能中.....

zanezane 發表於 15-7-31 19:38
回覆 JCMW 的帖子

今年有某34網幼稚園校長sell合一堂.... 果間kg在大抽獎後聲稱派得好, 好多在乙一至三內 ...
我真係唔明點解聖十架都可以寶校大翻身, 由兩間45網既寶校, 因本身收生不足加上搬新校舍, 竟然過咗隔離網仲多人搵過區內一D二/三線學校?

合一堂以前都算愉快學習, 但聽聞幾年前又係換咗個"求分數"既校長......

聖十架join左腦基礎學習先導計劃, 我好喜歡呢個方向.
要全面推老師要改自己的mind set, 如果唔求進, 老師係"做又36唔做又36"的, 係呢個環境係好難生存到, 老師一定要好有熱誠先可以留低.

有興趣一定要join觀課團, 你會見到所有學生個腦都會轉, 會俾response. 投入度比傳統教學高.

但成績始終要儲下.....

同埋新屋村刺激, 加上校舍靚, 引致多人選

zanezane 發表於 15-7-31 20:14

聖十架join左腦基礎學習先導計劃, 我好喜歡呢個方向.
好多學校原本都有"好計劃", 但實行起上嚟就...... 我只能話, 學校老師肯努力係好, 希望佢地能不怕艱辛, 貫徹始終啦! 不過要升中派位有所善, 起碼要3,5,7年先見到效

佢有攪過唔止一次觀課團, 真的好吸引....

當做到成績時, 想上船又難je.....

zanezane 發表於 15-7-31 20:22

佢有攪過唔止一次觀課團, 真的好吸引....
世事就係咁, 聖十架依家既情況, 就好似亞視忽然俾李澤佳買起咗, 到底會點呢? 真係可以重生定係幾年貨仔又打回原形呢? 睇下你敢唔敢搏...... 不過做生意同讀書唔同, 做生意有錢可以拖長嚟玩, 慢慢燒錢, 讀小學最好就唔好多過6年啦!

咁又係。。。始終無譜可跟有風險。
34實在唔易玩,太多暗湧。

回覆:代友問佢有兩個仔,應該揀48定34校網?

多謝大家寶貴意見,小女子獲益良多🙇🙇

‹ 上一主題|下一主題