用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 代友問佢有兩個仔,應該揀48定34校網?
go

代友問佢有兩個仔,應該揀48定34校網? [複製鏈接]

如題,佢兩個仔一升k3(成績中等),一n,讀Tko 私幼,都會考直私但佢無信心考到,而佢48同34都有樓,應該搬邊好?

8    0    0    0

引用:如題,佢兩個仔一升k3(成績中等),一n,讀

原帖由 JCMW 於 15-07-26 發表
如題,佢兩個仔一升k3(成績中等),一n,讀Tko 私幼,都會考直私但佢無信心考到,而佢48同34都有樓,應該搬 ...
緊係34好啲,升中的好中學多選擇

回覆:代友問佢有兩個仔,應該揀48定34校網?

我都㨂34

我㨂48

引用:Quote:原帖由+JCMW+於+15-07-26+發表如題,

原帖由 yancw 於 15-07-26 發表
緊係34好啲,升中的好中學多選擇
想問下34學校比48少,會唔會好危險?

JCMW 發表於 15-7-26 13:49
如題,佢兩個仔一升k3(成績中等),一n,讀Tko 私幼,都會考直私但佢無信心考到,而佢48同34都有樓,應該搬 ...
唔想咁易入寶校,就千祈咪揀34網

siden    發表於 15-7-27 19:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

48唔熟,不過今年有兩個朋友住果區都抽唔到第一志願,有個連第一志願都覺得揀唔落手,最後佢地小朋友都派咗去短命學校,最後都冇讀(有私校 backup)
我自己住34,正如樓上 jm 所講,入唔到乙一都應該入寶校,連二線果啲都俾人放晒上乙一,今年有人二線小學乙一都抽唔到。
其實而家好多區都係一念天堂,一念地獄,除非搬去港島區。不如叫你朋友 set 一啲條件(例如升中率、測考數目、課外活動...),跟住再係這兩區搵番符合條件o既學校,再加以了解及比較,覺得邊區小學較適合小朋友就搬果區,橫掂最後都係睇彩數(除第一階段收咗之外)。

引用:48唔熟,不過今年有兩個朋友住果區都抽唔到

原帖由 sophiamok1024 於 15-07-28 發表
48唔熟,不過今年有兩個朋友住果區都抽唔到第一志願,有個連第一志願都覺得揀唔落手,最後佢地小朋友都派咗 ...
我今日同呢個朋友食飯,一齊刨bk, 見d 媽媽話48網聖安當同聖愛德華都要放乙1,好恐怖😅

回覆 JCMW 的帖子

唔意外,如果住藍田,又唔想離開藍田讀,就會打聖愛德華主意,比起舊區學校,聖愛都好一截。如住油塘,唔想離開油塘讀書,就會求穩諗陳呂,聖安當。

人口爆炸,求穩的人多了

點解想"原區"入學?
如油塘去樂華村,有校車都要7點前落樓,dou一小時先到。。。好浪費時間。

引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-7-28+22:13+編

原帖由 zanezane 於 15-07-28 發表

回覆 JCMW 的帖子
咁佢有選擇下應該搬定唔搬?如果佢心頭唔高,二線既基道同合一堂又係咪比陳呂,聖安當,聖愛德華好?
過幾年到我,好有壓力

JCMW 發表於 15-7-29 00:41
咁佢有選擇下應該搬定唔搬?如果佢心頭唔高,二線既基道同合一堂又係咪比陳呂,聖安當,聖愛德華好?
過幾 ...
首先, 34網二線嘅合一堂乙一都要抽, 就算你朋友心頭唔高, 都只得基道揀。

講番34 & 48兩個網, 無錯, 合一堂、聖安當、聖愛德華之流都要抽, 係癡Q左線, 等於連Bossini都要搶一樣感受, 不過, 如你和你朋友都係保守人, 又局住34 & 48二選一, 48網會較適合, 因為48網二線中、二線尾實在多, 大部份讀得過, 秀明、陳呂重德、樂天乙二可穩陣止血, 又可選埋46網的借位學校, 九基樂乙二都止到血, 呢四間都唔差, 乙一揀間熱門博一博, 乙二在以上四間選一, 勝固欣然, 敗亦可喜, 萬一咁黑乙二都唔中, 乙三四五填觀官、堅樂、樂華基樂等等, 起碼可以防寶。

34網嗎? 大吉利是講句, 如出年連基道都要抽, 我連乙二都唔識塡, 一係食寶飯, 一係去黄大仙裝香, 喊都無謂。

當然, 34 & 48都唔係好選擇, 搬到11方算上策, 乙五中間聖嘉祿, 都正過合一堂、聖安當、聖愛德華。

回覆 lauwingtai 的帖子

同意,答得好好。
如果小朋友正正常常,樂天,秀明,堅樂,基樂。。。。呢d入唔到都唔難扣。

選擇多係48網的好處。

lauwingtai 發表於 15-7-29 04:25
首先, 34網二線嘅合一堂乙一都要抽, 就算你朋友心頭唔高, 都只得基道揀。

講番34 & 48兩個網, 無錯, 合一 ...
更可悲既現實係, 34網今年暫時未聽過有人乙2抽中, 只有人話乙2唔中.

所以基道乙1都未必穏陣. 咁乙2係34網可以放咩? 除咗牧愛, 我都諗唔到

睇下派位回顧啦!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3059118

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:JCMW+發表於+15-7-29+00:41+咁佢有選

原帖由 lauwingtai 於 15-07-29 發表

講番34 & 48兩個網, 無錯, 合一 ...
Thx, 好詳盡

引用:Quote:lauwingtai+發表於+15-7-29+04:25+首

原帖由 hkpapa852 於 15-07-29 發表
更可悲既現實係, 34網今年暫時未聽過有人乙2抽中, 只有人話乙2唔中.

所以基道乙1都未必穏陣. 咁乙2係34網 ...
34無人中乙二

回覆:JCMW 的帖子

我都係34, 但派左去18志願。自從6月6日放榜後,我一直都好想知有無人中乙二同埋中邊間。

回覆 lauwingtai 的帖子

觀官都係乙1架,因有觀中做聯系中學,牛頭角果間就差啲,但乙3應該窄窄地

回覆 小兔~阿比 的帖子

係, 秀官扣門睇111 tim..... 唔係人人有得見.

引用:回覆+小兔~阿比+的帖子 係,+秀官扣門睇111

原帖由 zanezane 於 15-07-29 發表
回覆 小兔~阿比 的帖子

係, 秀官扣門睇111 tim..... 唔係人人有得見.
今年識人002扣秀觀收左,不過111應該優先見。

回覆 hagupit 的帖子

係,有人唔係111,無得見。
‹ 上一主題|下一主題