用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友固執性格如何改善?
樓主: yannietimb
go

小朋友固執性格如何改善? [複製鏈接]

在協康會網站找到的資料給你參考:
自閉症譜系障礙
兩大缺損:(1) 社交溝通和互動;(2) 限制、重複性或刻板的行為、興趣或活動

典型自閉症(三歲前發現)的常見問題:
社交困難,難以察覺別人的存在、需要及感受;缺乏主動與別人分享或交往的動機及能力;難以與朋輩建立社交關係
溝通困難,缺乏使用身體語言、語言理解及表達的能力、或會經常重複一些說話
興趣較偏狹,拒絕接受改變;出現刻板式或固執的行為
難以掌握事物的重點及關係,較難將以往的經驗運用到不同的情況中
專注力弱、自我控制能力不足;容易發脾氣、常有自我刺激或傷害的行為
自理及社區適應能力較弱

高功能自閉症的常見問題:(即亞氏保加綜合症)
社交困難,人際關係敏感度不足、主觀及較難理解別人的立場與感受、交談時只集中談論自己有興趣的話題、不理別人的反應、不僅守規矩
行為固執,害怕改變、較難接受新嘗試
喜好特別,為求滿足自己的興趣,不理後果
溝通困難,未能有效地表達自己、容易被人誤會
四肢動作協調困難
注意力不集中
思考欠靈活
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 yannietimb 的帖子

其實小朋友咁細個,可以試下遊戲治療看看。
for every one criticism, three positives must be given.

yannietimb 發表於 15-7-22 17:22
我覺得個仔好似中一兩樣,性格比較固執,但其他又好似很正常,所以就有點猶豫。。。
仔仔由bb開始就有做聽 ...
表姐不是做過遊戲治療的嗎?

回應固執性格。

我大仔個性亦較固執,定咗係咁做,如果計劃改變就會好唔開心。我撞了好多次板後學識,第一,要預先通知他計劃有變;第二,提供起碼三個方案給他選擇。要有耐性,不能急。

yannietimb 發表於 15-7-24 21:02
謝謝你的分享,我好多時俾選擇個仔,跟住佢會講選擇以外既野,佢好似宅男咁,唔鐘意落街,我想多 ...

我家兩個仔都唔鍾意出街,鍾意留在家中的。原因是他們都是較敏感,較容易焦慮的孩子,所以抗拒轉變和陌生環境。
有些事我會好「立場堅定」地宣報我的決定,然後再給他們一些選擇。例如我若決定要去公園,我會先講明幾多點鐘就要出門去公園,原因是媽媽認為出外做運動對仔仔身體好。之後才讓他選擇去公園裏的那個遊樂埸玩。我以前帶他們到荔枝角公園,超大的公園。

做家長的,有責任引導孩子走正確的方向,所以有些事無得商量。我記得育兒專家理盧幼慈女士講過,有三件事小朋友一定要聽從父母,無得商量的:

安全
健康
學業

我發現這個簡單原則好好用。

我細仔好討厭食藥,好似你個仔咁細時會死命反抗。那時他一個月病三個星期,我們要替他洗鼻,起初按着他洗鼻好似強姦他咁,非常之traumatic,試過一次唔得就放棄了。後來真是食藥食得太多,我好平靜咁同佢講:「寶貝,你食藥太多了,洗鼻就不用食咁多藥,所以媽媽一定要幫你洗鼻。」。點知自此以後他很合作,完全不反抗。

回覆 yannietimb 的帖子

有沒有試過教他看時鐘?有長針短針那種。告訴他當兩支針去到甚麼位置,就會發生甚麼事。例如怕關門,就告訴他關門時個時鐘兩針位置在那裏,現在的時間時針又在那裏。給他一隻手錶,他緊張時讓他看錶。

yannietimb 發表於 15-7-27 16:18
黎緊佢生日咁岩有人送手錶俾佢啊!尋日爸爸先教佢睇兩枝針的鐘,但當然佢未能掌握,因為我們屋企的 ...
買返個大大的時鐘啦!時間是60進制, 佢現在唔識係正常的。但我地仍然可以用他們可以理解的方法教他們看時間,睇住個大鐘具體易明好多架。我大仔是個焦慮兒,成日問我做乜乜未,例如準備踏3出門,佢問我走得未,我就反問他支長針指住邊個數字?他答2, 我就應他到支針行到3時,我地就走。
最好買個有埋秒針的,可以好清楚睇到秒針行咗一圈,分針就會前進一格。

yannietimb 發表於 15-7-29 11:05
我都有照開,諗住佢會抵唔住誘惑,點知佢真係寧願唔睇,佢真係好講心情!食野都一樣,唔肯試新野, ...
我細仔出街唔肯食屋企未煮過的菜色,結果有次同婆婆一齊去飲茶,他只肯食白飯,激死婆婆。我地都唔理佢,出街食飯,好多時讓他自己揀自己想食的,若是一班朋友食飯就唔理佢,由得佢唔食。
‹ 上一主題|下一主題